10 cifre interesante din „spatele” celui mai apreciat desert al verii din toate timpurile: inghetata
Se poate spune ca inghetata este cel mai popular desert al tuturor timpurilor, in intreaga lume. De la grecii antici, care obisnuiau sa amestece zapada cu miere si fructe, si persanii cu al lor Faloodeh si pana la inventia cornetului prin 1904, inghetata a parcurs drum lung pana la nenumaratele variante de astazi. Iata, mai jos, cateva cifre interesante din “spatele” acestui savuros desert al verii si nu numai, centralizate de catre finedininglovers.com.
0,1 litri este cantitatea de inghetata consumata de locuitorii Indiei anual, aceasta tara detinand astfel recordul de cel mai mic consum de inghetata/capita din lume, alaturi de Indonezia. Urmatoarea tara in care consumul de inghetata este foarte mic este Pakistan, cu 0,2 litri/capita. Totusi, analizele de piata indica faptul ca aceste tari au cel mai mare potential de crestere in urmatorii ani.
6-10% este continutul obligatoriu de grasimi al inghetatei „artizanale” autentice, fata de 8-12% continut de grasimi cat au produsele industriale. De altfel, eticheta inghetatei artizanale trebuie sa cuprinda si o serie de alte cerinte, cum ar fi cel mult 35% aer (comparativ cu 70% in inghetata industriala), iar ingredientul principal trebuie sa fie laptele, mai precis minimum 60%, impreuna cu 5-20% smantana proaspata.
11,4 miliarde de dolari reprezinta valoarea estimata a pietei de inghetata in China, care a depasit-o chiar si pe cea a Statelor Unite, estimata la 11,2 miliarde de dolari. Cu toate acestea, consumul per capita este inca destul de modest: circa 4 litri/pe cap de locuitor.
16% dintre americani prefera inghetata cu ciocolata, aflata in fruntea topului in ceea ce priveste aromele. Este urmata de frisca (13%), vanilie (12%), fursecuri (11%) si ciocolata cu menta (11%).
26 de litri pe cap de locuitor este consumul mediu anual de inghetata in randul consumatorilor americani, aflati in fruntea topului. Americanii sunt urmati indeaproape de locuitorii din Noua Zeelanda, care consuma 23 de litri de inghetata anual. Locul al treilea este ocupat de australieni, cu 18 litri, urmati de danezi (9 litri) si belgieni (6 litri). La nivel mondial, consumul anual de inghetata este estimat la aproximativ 15,4 miliarde de litri.
29% este procentul celor care prefera inghetata de vanilie, la nivel mondial. Vanilia este cea mai populara aroma dintre toate, probabil si pentru ca a fost printre primele arome introduse. De fapt, acesta a fost primul tip de inghetata realizat de azteci in 1500.
69,3 miliarde de dolari reprezinta valoarea estimata a pietei de inghetata in 2022. Din 2013 (49,4 miliarde de dolari) aceasta industrie a crescut constant. 2016 nu a facut o exceptie, piata de inghetata ajungand la o valoare record de 54,7 miliarde de dolari la nivel mondial.
78% dintre polonezi sunt interesati sa consume inghetata fara continut de lapte. Locuitorii acestei tari se situeaza in fruntea unui clasament privind tendintele de consum, iar aceasta este una dintre cele mai puternice tendinte observate in piata in ultima perioada. Pe locul al doilea se afla Italia, cu 69%, urmata de Spania (68%), Germania si Franța (ambele cu 63%). Pe de alta parte, Marea Britanie este tara care a lansat cele mai multe sortimente de inghetata fara continut de lapte, reprezentand 19% din oferta totala de pe piata. Este urmata de Germania (16%) si Italia (14%).
100 de grame de inghetata cu aroma de frisca contin circa 200 Kcal. Cand se face referire la proprietatile nutritive ale inghetatei se ia in considerare aroma traditionala care constituie baza din care sunt realizate toate celelalte arome. In aceeasi cantitate de produs, se gasesc 4 grame de proteine, 26 de grame de carbohidrati si 9 grame de grasimi. Pe langa acestea, mai exista aproximativ 60 de grame de apa, 80 de miligrame de calciu, precum si circa 160 de miligrame de fosfor.
500 a. Chr. este perioada estimata de aparitie a inghetatei pe „scena” culinara a lumii. Grecii antici obisnuiau sa amestece zapada, miere si fructe si sa vanda produsul rezultat in pietele din Atena. Ln anul 400 a. Chr. persanii au inventat Faloodeh, un preparat compus din taitei, un sirop inghetat pe baza de apa de trandafiri si zahar, suc de lamaie si fistic taiat in bucatele mici. Nu exista dovezi clare cu privire la originea inghetatei pe baza de lapte, dar cornetul comestibil a aparut abia la inceputul anilor 1900: in 1904, cornetul de inghetata a fost prezentat la World’s Fair of St. Louis, in Missouri.
Cmentariile sunt închise