Cei mai mulți turiști români și-au petrecut Crăciunul și Revelionul în pensiuni
În minivacanța de Crăciun cei peste 139.000 de turiștii români au cheltuit în țară aproximativ 18 milioane de euro. De Revelion, suma cheltuită s-a ridicat la 40 de milioane de euro, numărul turiștilor fiind cifrat la peste 166.000.
Un număr de peste 139.000 de români și-au petrecut în acest an Crăciunul în diverse destinații din țară, unde au cheltuit pe cazare, masă și distracție aproximativ 18 milioane de euro, potrivit datelor centralizate de către Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Cheltuiala medie a turiștilor care au preferat destinațiile interne a fost de aproximativ 570 de lei pe sejur, doar pentru cazare și mesele incluse în pachetele turistice, în creştere cu 14% față de anul trecut. Cheltuielile suplimentare, cu drumul şi distracţia, au fost în medie, de 500 lei pe sejur, pentru fiecare turist.
Crăciunul și Revelionul au fost ultimele oportunități turistice pentru românii care au primit vouchere de vacanță valabile până la sfârșitul anului. Astfel, mai mulți români au ales să petreacă sărbătorile în țară, observându-se o creștere cu 14% a numărului de turiști în destinații interne.
„Datorită faptului că, în acest an, Crăciunul a fost imediat după weekend și Guvernul a acordat zile libere personalului bugetar, cererea a fost mai mare, cu atât mai mult cu cât mulți români au profitat de primirea voucherelor de vacanță si au ales să-și petreacă cele 5 zile libere departe de casă”, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte executiv FPTR.
Topul destinațiilor de Crăciun
Cele mai solicitate structuri de cazare în această perioadă au fost pensiunile rurale, unde gradul de ocupare a depășit 90%, fiind cazați aproximativ 55.000 de turiști. Cele mai căutate destinații în mediu rural au fost zonele Bran, Maramureș, Bucovina și Sibiu, unde gazdele pensiunilor i-au întâmpinat pe turiști cu mâncare tradițională și obiceiuri românești.
În privința tarifelor, acestea au variat între 350 și 800 de lei/persoană, în funcție de destinație și preferințele fiecărui turist.
Pe locul următor în topul alegerilor făcute de români au fost vacanțele în structurile de cazare din stațiunile balneare. Acestea au fost preferate de aproximativ 25.000 de turiști datorită gamei extinse de servicii, majoritatea optând pentru relaxarea la centrele spa sau la piscină. În ceea ce privește tarifele percepute, acestea au fost cuprinse între 500-750 lei de persoană pentru 3 zile, la un hotel de 3 stele.
În stațiunile montane au fost asteptați de Crăciun aproximativ 24.000 de turiști. Pârtiile amenajate de pe Valea Prahovei și din celelalte stațiuni montane au fost pregătite pentru schiorii și amatorii de snowboard, precum și pentru copiii dornici să se dea cu sania. În aceasta zonă, tarifele s-au situat între 500 și 900 de lei/persoană, în funcție de gradul de confort, serviciile oferite și numărul de zile de sejur.
Ca și în 2017, au existat români care au ales să petreacă sărbătoarea Crăciunului în străinătate, în diferite destinații exotice, cu climă caldă sau în city break-uri în țările europene. Cele mai căutate destinații din Europa au fost stațiuniile de schi din Austria, Bulgaria, Elveția sau Franța, însă pe lângă sporturile de iarnă, acestea au atras turiști și prin târgurile de Crăciun și evenimentele cu tematică. Ca destinații exotice, majoritatea românilor au ales Dubai, Egipt sau Maroc. Pentru astfel de vacanțe tarifele au început de la 500 de euro până la 3.000 de euro/persoană, în funcție de cerințele fiecărui turist.
A crescut numărul turiștilor de Revelion
De Revelion în stațiunile din țară au ajuns peste 166.000 de turiști români, cu 4,5% mai mult decât în anul precedent, care au cheltuit peste 40 de milioane de euro, în creștere cu 8,5%, comparativ cu anul anterior, reiese din calculele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Așa cum era de așteptat, în acest an, de Revelion, numărul turiștilor a crescut, având în vedere majorarea puterii de cumpărare și, mai ales, prezența voucherelor de vacanță, care au compensat lipsa zăpezii din unele stațiuni și au dus la o creștere de 4,5% a numărului de turiști față de Revelionul 2017/2018.
„Ca în fiecare an, România rămâne principala opțiune de vacanță a turiștilor români. Tarifele de cazare accesibile, mâncarea mai ieftină decât oriunde în destinațiile străine concurente și faptul că pentru prima dată au fost distribuite voucherele de vacanță și personalului bugetar, au făcut ca numărul de români din stațiunile autohtone să crească de la an la an. Pe de altă parte, chiar dacă nu a devenit, așa cum ne dorim cu toții, o destinație internațională importantă, un număr din ce în ce mai mare de străini au început să ia în calcul Romănia atunci când își plănuiesc vacanța de Revelion”, a declarat Dragoș Răducan, Prim-Vicepreședinte Executiv FPTR.
Pensiunile au avut cele mai lungi sejururi
Ca de obicei, destinațiile cu tradiție au fost foarte solicitate, cele mai multe locuri vândute de Revelion înregistrându-se în turismul rural. Astfel, 57.000 de turişti au preferat să-şi petreacă noaptea de Revelion la pensiuni, fiind, totuși, cu 1,7% mai puțini faţă de anul trecut. Datorită pachetelor consistente de servicii, în acest segment s-au înregistrat cele mai lungi sejururi, de până la cinci nopți.
Peste 28.000 de români au ales să petreacă trecerea dintre ani în staţiunile balneare, similar cu anul trecut. În acest an, o creștere s-a înregistrat în zonele montane, unde 37.000 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa de Revelion la munte, cu 2,7% mai mult față de anul trecut. Aceste evoluții statistice sunt în limita marjei de eroare, ele fiind nesemnificative.
Cea mai mare creștere procentuală s-a înregistrat pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României, unde peste 42.000 de persoane au plătit un pachet de minimum 2 nopți, în creștere cu 16,5% față de anul trecut.
Creşteri s-au înregistrat în Delta Dunării, dar și pe Litoral, numărul turiștilor din aceste destinații fiind, totuși, foarte mic, din cauza numărului restrâns de locuri de cazare încălzite.
Profitabilitate în scădere pentru unitățile de cazare
În ceea ce priveşte tarifele percepute în perioada Revelionului, se constată că acestea s-au majorat față de 2018 cu o medie de 4%, cu mult sub creșterea elementelor care compun tariful, cum ar fi utilitățile și salariile, care au avut creșteri de până la 25% în anul 2018, diferența fiind compensată prin scăderea TVA-ului, dar mai ales prin scăderea profitului hotelurilor.
Astfel, din calculele FPTR, românii au cheltuit peste 187,5 milioane de lei (40 mil. euro) pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară, în creștere cu 8,5% față de anul anterior. Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Straja, Călimăneşti, Felix
şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.
Revelionul în străinătate
Românii care au ales să își petreacă noaptea dintre ani în străinătate au avut de ales între destinații de schi și sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în orașe europene și destinații exotice îndepărtate.Chiar dacă au beneficiat de un număr mai mare de zile libere, doar 10.500 de turiști români au apelat la agenţiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate.
Astfel, numărul celor care au călătorit în alte ţări de Revelion a scăzut cu aproximativ 5% față de anul trecut în aceeași perioadă, aceștia cheltuind însă o sumă similară cu cea de anul trecut, aproximativ 6,1 milioane de euro. Cei mai mulți și-au cumpărat pachete pentru destinații de schi și sporturi de iarnă în Austria, Franța, Italia și Bulgaria.
Se menține un interes crescut pentru destinații tip city-break, precum și reapariția ofertelor pentru ţările din zona Orientului apropiat și mijlociu, cum ar fi Maroc. S-a menținut interesul crescut pentru destinațiile exotice precum Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Dubai. S-au înregistrat și solicitări pentru Republica Dominicană, Maldive, Singapore, Mauritius și Thailanda.
© cover foto: Cristian Bortes
Cmentariile sunt închise