Meilleur Ouvrier de France 2019 – demonstrație a rafinamentului cofetăriei franceze la București
Pe 13 noiembrie la Hotel Sheraton a avut loc o demonstrație susținută de chef Patrice Ibarboure – câștigător al competiției Meilleur Ouvrier de France în 2019. Cu o reputație de chef foarte tehnic, ne-am bucurat de prezența lui ca prima țară în care ține o astfel de demonstație după câștigarea titlului de MOF, un eveniment organizat și susținut de Nordic Food.
În cadrul evenimentului s-au prezentat 3 deserturi pe care cu ușurință le putem numi spectaculoase:
- POMME GRANNY SMITH/MĂR GRANNY SMITH;
- NID D’ABEILLE CROUSTILLANT AU MIEL DE CHÂTAIGNIER, MOUSSE MASCARPONE NOIX DE PÉCAN, ÉMULSION LAIT ET TOUCHE D’AGRUMES/ FAGURE CU MIERE DE CASTAN, MOUSSE DE MASCARPONE ȘI NUCI PECAN;
- ENTREMET SIGNATURE/TORT SIGNATURE.
De-a lungul anilor, Elle&Vire a fost alături de numeroși profesioniști din toată lumea, datorită calității produselor oferite și a valorilor companiei. Începând cu anul 1945, Elle & Vire Professionnel® își folosește know-how-ul istoric pentru lactate (frișcă și smântână selecționate, fermenți lactici exclusivi, expertiza de cercetare) pentru a produce unturi cu gust și calități tehnice incomparabile, devening astfel unul dintre brandurile de referință pentru segmentul de produse lactate din întreaga lume.
La Maison de la Crème este un laborator pentru pofesioniștii aflați în diverse etape ale carierei. Situat în Viroflay, chiar lângă Paris, La Maison de la Crème nu este doar un loc în care chefii bucătari, cofetari și patiseri din Franța și din afara ei vin să învețe și să împărtășească cunoștințele pe care le dețin, dar și un loc în care se găsesc soluții inovative pentru dezvoltarea gastronomiei și a artei cofetăriei de mâine.
A câștigat titlul de Meilleur Ouvrier de France 2019, Chef Patrice este un tânăr chef care și-a petrecut copilăria în restaurantul familiei. Firesc, decide să urmeze o carieră în domeniu și la vârsta de 20 de ani, imediat după finalizarea studiilor la liceul Hotelier din Biarritz, continuă pregătirea la Paris. A petrecut 5 ani în capitala Franței: doi ani la La Boutique Fauchon, un an și jumătate alături de marele Chef Pierre Gagnaire și un an la Palatul Crillon alături de Jérôme Chaucesse. De altfel, Patrice afirmă despre această perioadă că a fost cea care a determinat evoluția sa ulterioară, fiind atras iremediabil de crearea unor deserturi rafinate, declicul pentru legătura cu patiseria.
În anul 2011, Chef Patrice zboară pe partea cealaltă a Atlanticului, spre New York, pentru a lucra alături de un alt mare Chef, Daniel Boulud. Având deja o experiență bogată și inspirație pentru a crea o mulțime de deserturi, decide să se alăture afacerii de familie și fratelui său, Xabi Ibarboure, în aprilie 2013. Perfecționist și cu un spirit artistic foarte dezvoltat, acesta a considerat ca o adevărată provocare crearea fiecărui nou desert. Mereu în căutare de idei noi pentru deserturile sale și creațiile artistice din zahăr, Patrice se inspiră constant din cărți de patiserie dar și de artă, reviste de decorațiuni sau bloguri ale colegilor săi. Iubitor de natură, acesta își petrece timpul liber în apropierea oceanului sau practicând diverse activități sportive. În octombrie 2018, Patrice Ibarboure a fost ales Meilleur Ouvrier de France, recunoaștere oficială ca unul dintre cei mai buni artizani patiseri – cofetari.
Este un profesionist de o modestie ieșită din comun care ne-a declarat cu seninătate că lucrul alături de membrii familiei poate avea avantajele și dezavantajele sale, dar este cu siguranță reconfortant. La finalul unei zilei extrem de obositoare, petrecând mai bine de 6 ore în demonstrație live, încă susține cu zâmbetul pe buze că este atras de frumusețea domeniului în care activează și de precizie. Titlul de MOF nu a fost un pas firesc, el a fost încurajat de cei din jurul său să participe, persoane care i-au intuit potențialul. Tot modestia specifică l-a împiedicat să ia în considerare această oportunitate, dar crede că orice scop poate fi atins prin multă muncă. Întrebat despre viitor, el ne-a răspuns că încă lucrează pentru a consolida titlul primit, orice distincție este un proces continuu de perfecționare.
Despre desert el crede că acesta trebuie să consolideze orice masă iar fragilitatea și efemeritatea acestuia îi determină calitatea. Este mai degrabă adeptul deserturilor construite ca opere de artă, decât a celor normate.
Referitor la calitățile unui chef patiser bun, Patrice afirmă că echipa este cea care îi determină valoarea – în cadrul demonstrației a fost susținut de o echipă de chefi patiseri din România (Darius Dărăban – Cofetaria Elidor Oradea, Alex E. Pandrea – Beurre Noisette Brașov, Anton Băncilă – Maestru cofetar Nordic Food, Mihail Iancu – Maestru cofetar Nordic Food, Cristian Dincă – Coordonator Școală Nordic Food). Apoi, el consideră că un chef trebuie să fie într-o căutare neobosită a inspirației în jurul său și să motiveze prin creativitatea sa.
Precum orice chef, întrebat care este desertul preferat a denumit un clasic ce se remarcă prin simplitate – Ile Flottante – pentru că iubește Crème anglaise și vanilia.
Pe final ne-am întrebat dacă mai există timp liber în viața unui MOF tânăr și atât de pasionat. Pe lângă modestia caracteristică, am descoperit și o maturitate surprinzătoare la Chef Patrice, ne-a răspuns că este adeptul convins al echilibrului între personal și profesional.
Cmentariile sunt închise