Cezar Ioan lansează volumul “Connaisseur fără ifose, tot ce ai vrea să știi despre vin. Și ceva în plus”

Cezar Ioan este jurnalist, publisher și fondator al revistei vinul.ro, una dintre cele mai cunoscute voci din presa oenologică și gastronomică de la noi. Cezar Ioan este co-inițiator alături de Cosmin Dragomir și Nico Lontras al Congresului Național de Gastronomie și Vin, al Legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România și a mai multor proiecte dedicate industriei ospitalității.

Volumul său este adresat publicului larg, iar prima parte a cărții este o introducere în lumea vinului, pe înțelesul tuturor, cu un scurt dicționar explicativ de termeni uzuali în limbajul de profil ori sfaturi utile despre cum să ne alegem un vin de la raft.  Este prima carte scrisă de un autor român care abordează industria oenologică din acest punct de vedere.

“Iată-ne la cel de al doilea titlu din colecția GastroArt dedicată cărților de specialitate din atât de fertilul și robustul domeniu al gastronomiei. În calitate de editor sunt fericit că pot lansa un volum despre vinuri cu rol inițiatic, adresat, mai ales, celor care vor să descopere acest univers fabulos. De atât de multe ori, lumea cunoscătorilor de vin este prea ermetică, elitistă (chiar snoabă) și intimidantă. Ei bine, aceste rânduri o fac accesibilă și sunt o invitație sinceră la descoperiri empirice ale vinurilor cu ceva habar despre ele. În calitate de prieten, regăsesc în cartea lui Cezar sutele de ore de discuții prin care m-a familiarizat cu noțiunile elementare. Îi mulțumesc pe această cale pentru răbdare. Am fost exact unul dintre cei despre care vorbește la începutul textului: un individ care nu credea că va putea vreodată să diferențieze vinurile și după criterii ceva mai subtile. Ei bine, astăzi pot percepe arome secundare. Până la un nou tiraj, sper să le simt și pe cele terțiare”, explică Cosmin Dragomir inițiatorul editurii și site-ului Gastroart.ro.

“Truismul că adevărul se află-n vin îmi pare tot mai misterios pe măsură ce piața de vinuri se dezvoltă exponențial. Doar Universul întreg mai cunoaște o expansiune în asemenea chip implacabilă ca piața vinurilor. Așadar, în care vin e adevărul? În lumea advărurilor multiple, a fake-urilor mai reale decat ceea ce imită și a relativismului total, cartea lui Cezar Ioan este un ghid, o lumină, un traseu cu repere limpezi. O carte foarte folositoare, ca nu cumva rătăcirea printre vinuri să-ți rătăcească drumul spre adevăr. Adevărul tău, firește…”, scrie Sever Voinescu, redactor șef Dilema Veche, pe coperta IV.

Editura GastroArt anunță și tipărirea unui alt volum, de data asta sub semnătura lui Dan Iancu și intitulată “Ospătăria lu’ Iancu, Bucate Vechi”. Dan Iancu este scriitor și gastronom și a mai publicat: Bostonmylove (ed. Eminescu, 2002), O piatră de spus (ed. Vinea, 2004), Discursuri (ed. Liternet), Tata doar fotografii (ed. Agol, 2009), Noi, o jumătate de zeu (ed. Agol, 2011), Despre înțeles (ed. Agol 2012), Aspecte inedite din viața lui (ed. Agol 2017) și Poemul orașului târziu (ed. Agolo 2017).

Volumul său de povestiri gastronomice cu rețete inserate pare desprins din cărțile lui Păstorel Teodoreanu. Selecția de “bucate vechi”, rețete culese din cărți interbelice, evidențiază o bucătărie de zahana, pe timpuri la mare căutare la noi, și care, încet, încet e pe cale de reapariție prin localurile cu specific tradițional.

Cele două volume sunt disponibile în acest moment pe bioshopromania.com și la Blid – locantă românească (strada Fluierului nr. 33), urmând ca în viitorul apropiat să le putem găsi în librăriile din țară.

Cele două volume recent lansate fac parte dintr-un proiect editorial ambițios dedicat gastronomiei care mai cuprinde tipărirea a încă șase titluri de restituiri gastronomice care se află deja în tipar și care vor fi lansate în ianuarie 2019. Celelalte volume aflate în lucru sunt:

  • Mihail Kogălniceanu & Costache Negruzzi – 200 de rețete cercate și alte trebi gospodărești (1841) cu o prefață a lui Mihai Kogălniceanu;
  • Maria Maurer – Carte de Bucate (1849), ediție transliterată și îngrijită de Simona Lazăr;
  • Constantin Bacalbașa – Bucate interbelice, ediție îngrijită de Simona Lazăr;
  • J. C. Hințescu – Bucătăreasa Națională (1874), reeditare în premieră, prima carte de bucate în limba română din Ardeal, ediție îngrijită de Simona Lazăr;
  • Antologie de texte esențiale pentru istoria Gastronomiei Românești, de Cristina Elena Andrei;
  • Christ Ionnin Bucătăria Română (1863) ediția a III-a completată și adăugită, ediție îngrijită de Simona Lazăr.

 

Cmentariile sunt închise