Călătoria de auto-descoperire și creștere culinară care l-a modelat pe Chef Raul Vidican, a început în jurul vârstei de 17 ani cu o pasiune profundă pentru gătit. Recunoscându-și chemarea, s-a angajat cu entuziasm într-un parcurs de învățare și dezvoltare, astfel că la doar 21 de ani lucra deja într-un restaurant cu o capacitate de peste 600 de persoane din Germania. În timp, și-a perfecționat abilitățile și s-a orientat către un stagiu la singurul restaurant din zonă cu stea Michelin. Această oportunitate a deschis calea pentru o poziție într-un restaurant asiatic, dar și aventuri culinare ulterioare în Italia, joburi în restaurante din Londra și chiar o perioadă într-un local cu specific italian din Austria. Participarea la competiții culinare prestigioase, precum „S.Pellegrino Young Chef 2018”, a demonstrat angajamentul său față de creșterea personală, pentru ca la vârsta de 24 de ani să revină în țară pentru o colaborare la un proiect special: Roca Brună din Păuliș. De-a lungul acestor experiențe, determinarea l-a ajutat pe Chef Vidican să-și depășească limitele, în timp ce pasiunea pentru gătit a fost forța motrice care i-a alimentat entuziasmul – în prezent lucrează alături de soția sa în propriul restaurant – Rădăcini.
Ne poți descrie care sunt provocările cu care se confruntă bucătarii dornici să-și deschidă propriul restaurant?
Cred că cea mai mare provocare constă în a stimula oamenii să fie deschiși la experiențe noi și inovatoare. Apoi, gestionarea unui flux constant de numerar în companie este esențială, mai ales la început, primele luni poate nu sunt cele mai profitabile dacă luăm în considerare cheltuielile inițiale. Consider că un aspect crucial în deschiderea unui restaurant este construirea unei baze de oaspeți loiali care să urmeze bucătarul, apoi locația potrivită joacă și ea un rol semnificativ.
Care consideri că sunt avantajele de a fi owner și a-ți impune viziunea culinară unică?
Beneficiile sunt considerabile, mai ales în lipsa constrângerilor sau limitelor. La Rădăcini, inițial schimbam meniul săptămânal, ceea ce a fost de mare ajutor atunci când în fiecare zi veneam cu inovații și idei care puteau fi implementate sau testate.
Atragerea oaspeților poate fi în sine o provocare, cum se îmbină armonios promovarea cu crearea unei experiențe memorabile?
La Rădăcini a contat cred reputația pe care am construit-o în restaurantele în care am lucrat și felul în care mi-am pus amprenta pe meniu și preparate. Oaspeții m-au urmat cumva firesc, deja știau că am deschis un restaurant, iar eu am depus eforturi pentru a ridica standardele cât mai mult posibil și a nu dezamăgi.
Experiența profesională te-a purtat prin bucătării europene cu stele Michelin. Cum ți-au influențat aceste experiențe stilul culinar?
Pot spune că am evoluat considerabil și ca individ, acumulând o experiență bogată, dezvoltare profesională concomitent cu maturizarea. Din acest punct de vedere, aș spune că vârsta a avut cel mai mare impact asupra înțelegerii profunde a artei culinare, aranjarea farfuriei și organizarea bucătăriei. E nevoie de un anumit nivel de educare și experiență ca să poți crește în industria Horeca.
Lucrul alături de soția ta PastryChef aduce în lumină o dinamică unică, cum contribuie colaborarea voastră la experiența pe care o oferiți?
Lucrez alături de soția mea de când eram în Germania și colaborarea noastră a fost mereu armonioasă. Având propria afacere acum, ne susținem reciproc și ne străduim să îmbunătățim în mod constant calitatea serviciilor. Observăm că mulți clienți ne apreciază și pentru că lucrăm împreună ca familie, deși inițial păream doar o echipă în bucătărie.
Cum poți menține un echilibru între sprijinirea producătorilor locali și satisfacerea cerințelor meniului tău?
Aprovizionarea de la producătorii locali poate fi dificilă, dar noi am optat pentru un meniu dinamic, care suferă modificări chiar săptămânal. Atunci când nu găseam anumite ingrediente în piață sau de la furnizorii locali, le excludeam temporar din meniu, de fapt stimulându-ne creativitatea și capacitatea de adaptare.
Ai găsit o cale de a “împrieteni” cultura gastronomică românească cu cea a altor culturi?
Acesta este de fapt esența filosofiei noastre la Rădăcini: Preparate inspirate din tradiția culinară românească și din influențele austro-ungare, îmbinate cu tehnicile și aromele pe care le-am descoperit și le-am aprofundat în călătoriile mele de-a lungul anilor.
Cum contribuie potrivirea dintre vin și mâncare la o experiență culinară locală unică?
Cred că încă mai avem multe de învățat în ceea ce privește selecția de vinuri, dar am făcut eforturi pentru a oferi vinuri din regiunea noastră – vestul țării, în meniu. În plus, consider că am setat prețuri corecte pentru a încuraja oamenii să savureze un vin bun la oricare masă și să completeze astfel experiența culinară.
Ai fost semi-finalist la competiția San Pellegrino Young Chef, cum ți-a modelat această experiență evoluția profesională?
A fost o experiență de neuitat și o mare realizare să particip la concurs la vârsta de 23 de ani, mai ales că după nici un an aveam să devin bucătar șef la un restaurant de la mare cu peste 700 de oaspeți pe zi. Sincer, o astfel de experiență te modelează la un nivel profund, atât ca individ, dar și ca bucătar, așa că eu recomand tinerilor chefi să se expună la competiții.
Restaurantul tău promite să transforme momentele speciale în amintiri de neuitat. Ne poți oferi câteva detalii din culisele proiectării meniurilor pentru ocazii speciale?
În prezent, Rădăcini se concentrează exclusiv pe organizarea de evenimente. Datorită amplasamentului nostru la marginea orașului, avem posibilitatea să oferim evenimente private într-o locație cu o curte spațioasă, unde invitații pot petrece timpul în aer liber și în liniște.
Am luat măsuri pentru a dezvolta meniuri cu preparate sustenabile, adoptând un concept de bufet și porții accesibile pe tot parcursul evenimentului, cu scopul de a minimiza risipa și riscul de a arunca alimente.
La ce să ne așteptăm pe viitor de la Chef Raul Vidican?
Acum de exemplu, mă concentrez la dezvoltarea unei afaceri sustenabile care să ofere locuri de muncă stabile și să livreze o calitate excepțională în ceea ce privește mâncarea și serviciile. Am în vedere și deschiderea unei noi locații pentru evenimente în mijlocul unui câmp, o locație mai retrasă și mai deosebită. Și nu în ultimul rând, pun la cale inaugurarea unui nou restaurant cât de curând.
Cmentariile sunt închise