A fost desemnat cel mai bun restaurant al anului 2019
Topul celor mai bune 50 de restaurante din lume oferă o imagine reală a opiniilor și experienței cumulate a peste 1000 de experți ai industriei culinare reuniți sub forma unei Academii. Acest top reprezintă o referință gastronomică globală ce aduce în atenția publicului restaurantele și trendurile industriei. Lista celor mai bune restaurante este stabilită de William Reed Business Media în urma voturilor exprimate de cei 1000. Aceștia sunt împărțiți în mod egal pe sexe și provin din 26 de regiuni diferite ale globului. Fiecare astfel de regiune are propriul panel de 40 de membri și un supervizor. Panelul fiecărei regiuni este compus din scriitori din industrie, critici culinari, bucătari, proprietari de restaurante și experți în gastronomie – fiecare având dreptul să-și exprime 10 voturi. Începând cu anul 2019, membrii grupului Best of the Best (format din câștigătorii titlului de cel mai bun restaurant în anii trecuți) nu sunt eligibili pentru înscriere în topul anual. Procesul de vot în sine este supervizat de renumita companie de consultanță Deloitte.
Iată câteva din restaurantele nominalizate ca fiind No. 1 în topul celor mai bune 50 de restaurante din lume:
El Bulli (2002, 2006-2009)
The French Laundry (2003-2004)
The Fat Duck (2005)
Noma – original location (2010-2012, 2014)
El Celler de Can Roca (2013, 2015)
Osteria Francescana (2016, 2018)
Eleven Madison Park (2017)
Câștigătorul de anul acesta este Mirazur – Menton, Coasta de Azur
Vederea deosebită asupra Rivierei franceze, grădina de legume proprie dispusă pe trei nivele, o echipă de bucătari deosebit de talentați, servirea, fac ca experiența Mirazur să fie declarată cea mai bună din lume. Stilul unic al bucătarului chef Mauro Colagreco este inspirat de natura înconjurătoare și specificul dat de citricele din regiune.
De altfel, anul 2019 poate fi considerat anul lui Mauro Colagreco. Această distincție coincide și cu faptul că tocmai a primit și mult-râvnita a 3-a stea Michelin și marchează începutul unui proces amplu de renovare și extindere a restaurantului.
Printre preparatele din meniul de degustare se remarcă: sfecla din grădina proprie servită în crustă de sare alături de cremă de caviar, ouă de la găinile crescute tot de ei cu țipar afumat, sau alune de pădure însoțite de o brioșă cu cartofi, ou și trufe albe. Pâinea emblemă a restaurantului este infuzată cu ghimbir și servită cu un poem de Pablo Neruda.
Colagreco s-a născut în Argentina și a ajuns în Franța în jurul vârstei de 20 de ani alături de chef Bernard Loiseau – cu care de altfel a lucrat până la moartea acestuia în 2003. Ulterior a mai lucrat cu Alain Passard la Arpège și Alain Ducasse la Hotel Plaza Athénée înainte de a se stabili la Menton unde a deschis Mirazur în 2006.
Top 10 restaurante de anul acesta:
- Mirazur (Menton, Franța)
- Noma (Copenhaga, Danemarca)
- Asador Etxebarri (Atxondo, Spania)
- Gaggan (Bangkok, Thailanda)
- Geranium (Copenhagen, Danemarca)
- Central (Lima, Peru)
- Mugaritz (San Sebastian, Spania)
- Arpège (Paris, Franța)
- Disfrutar (Barcelona, Spania)
- Maido (Lima, Peru)
Rezultatele voturilor sunt publicate online și pe rețelele de socializare imediat după ceremonia de decernare a premiilor The World’s 50 Best Restaurants care, în acest an, a avut loc la Singapore pe 25 iunie.
Dintre regulile de vot se remarcă:
– votul rămâne confidențial până la ceremonia de decernare a premiilor;
– fiecare membru poate vota pentru 10 restaurante, iar cel puțin 4 din acestea trebuie să fie în afara regiunii de unde provine membrul juriului;
– cele 10 voturi ale fiecărui membru sunt exprimate în ordinea preferințelor;
– membrii Academiei trebuie să fi mâncat în restaurantele nominalizate în ultimele 18 luni și trebuie să confirme acest lucru pentru fiecare dintre restaurantele alese;
– membrii Academiei nu pot vota pentru restaurante pe care le dețin sau care pot reprezenta un interes financiar pentru ei;
– nu se poate vota pentru locații “pop-up” sau restaurante care sunt închise sau urmează să se închidă în următoarele 3 luni de la publicarea listei;
– nominalizările se fac strict pentru restaurant, nu pentru cel care deține restaurantul sau pentru chef;
– nu există criterii speciale pe care un restaurant trebuie să le îndeplinească, nu trebuie să comercializeze anumite preparate și nici să fie deschis de un anumit număr de ani pentru a fi nominalizat.
Cmentariile sunt închise