Accursio Lota, un american nascut in Sicilia, este castigatorul Barilla Pasta World Championship 2017
Accursio Lota, Chef la Solare Ristorante, San Diego, SUA, este marele castigator al editiei din acest an a Barilla Pasta World Championship. Finala celei de-a sasea editii a Barilla Pasta World Championship a competitiei a avut loc la Academia Barilla din Parma.
Accursio Lota este nascut in oraselul Menfi din Sicilia si are un palmares impresionant: a lucrat la renumitul Four Seasons Hotel din Milano, iar in prezent, este Chef al restaurantului Solare Ristorante din San Diego. Reteta de paste care i-a adus trofeul competitiei se va regasi cu siguranta, de acum inainte, pe meniul restaurantului din San Diego. Marele premiu consta intr-un program de training personalizat la Scoala Alma Culinary, care va include lectii predate de unii dintre cei mai de succes Chefi din lume.
Concursul a reunit 20 de tineri Chefi din 15 tari, de pe patru continente,iar concurentii nominalizati au fost „antrenati” inainte de Chefi italieni cu stele Michelin, printre care Alfio Ghezzi (Margon Locanda, Casa Ferrari – Trentino), Matteo Baronetto (Del Cambio – Torino), Lorenzo Cogo (El Coq – Vicenza), Roberto Rossi (Silene – Seggiano, Toscana) si Caterina Ceraudo (Dattilo Restaurant – Crotone).
Participantii si-au demonstrat maiestria in bucatarie in cadrul a doua probe neconventionale care au constat in dezvoltare unor retete de paste ale viitorului – Future of Pasta – si a unei retete reinterpretate de Spaghetti al pomodoro, probabil cea mai cunoscuta si simpla reteta de paste din lume.
Printre cei 20 de Chefi participanti s-a numarat si un roman – Adrian Sisiu, 29 de ani, Chef la Grand Hotel Italia, din Cluj-Napoca. Desi nu s-a calificat in finala competitiei, Adrian Sisiu a reusit sa surprinda juriul cu reteta de paste propusa si sa se incadreze perfect in timpul competitional impus prepararii retetei.
„Sunt extrem de recunoscator pentru experienta traita in cadrul Barilla World Pasta Championship, inseamna foarte multe lectii invatate. Iar una dintre ele este legata de depasirea emotiilor, pentru ca numai participand la cat mai multe astfel de competitii inveti sa-ti gestionezi cat mai bine emotiile. Reteta pe care am preparat-o s-a bazat pe proteine, fara carne si peste insa. Un preparat simplu, care sa se muleze perfect pe conceptul primei zilei – Future of Pasta”, a declarat Chef Adrian Sisiu.
In cadrul etapei de pregatire pentru acest concurs, Chef Adrian Sisiu a fost antrenat Caterina Ceraudo, desemnata „Cel mai bun Chef femeie la nivel mondial”, de catre Ghidul Michelin.
„In cadrul acestei competitii, Adrian a trebuit, de fapt, sa infrunte lumea, intrucat aici sunt prezenti concurenti de pe patru continente, care reunesc diverse traditii, puse in lumina prin preparate. Mi-a facut o mare placere sa lucrez cu Chef Adrian Sisiu, este extrem de modest si foarte receptiv la toate sfaturile primite. Recomandarea pe care i-am dat-o inainte de competitie a fost ca preparatul sau sa ii reflecte personalitatea. Cred foarte mult in potentialul lui, are toate premisele sa creasca, deoarece nu ii este frica sa asculte si sa aplice toate sfaturile primite”, a declarat Caterina Ceraudo, antrenoarea lui Adrian Sisiu.
Cmentariile sunt închise