Alternative de ambalaje prietenoase cu mediul
În zilele noastre, materialele utilizate pentru ambalarea alimentelor constau dintr-o serie de polimeri, metale, sticlă, hârtie sau aluminiu, sau combinații ale acestora. Durabilitatea și felul în care aceste materiale se degradează sunt subiecte contradictorii: primul aspect este dezirabil pentru stabilitatea și protecția alimentelor pe durata perioadei de valabilitate și al doilea pentru degradarea rapidă a acestuia în mediu înconjurător.
Suntem deja familiarizați cu avantajele folosirii polistirenului în industria Horeca, cum ar fi: costurile scăzute de producție și de comercializare, performanță mecanică ridicată sau păstrarea temperaturii. Pe de altă parte sunt însă dezavantajele, de altfel cele care îi determină pe producătorii de ambalaje și operatorii din industria alimentară și Horeca să încerce să găsească soluții înlocuitoare. Demn de menționat la dezavantaje sunt riscurile transferului în alimentele pe care le conțin, cât și felul în care degradarea sau incinerarea lor impactează mediul.
Aceste preocupări pot fi însă neglijabile pentru biopolimeri, mai ales dacă alegem să ne gândim la principalul beneficiu, respectiv procesul de biodegradare*. Snick Ambalaje pune la dispoziția colaboratorilor săi soluții de înlocuire a ambalajelor precum cele realizate din polistiren expandat – momentan cel mai utilizat material pentru industria de delivery. Snick poate furniza o soluție completă de înlocuire a polistirenului cu produse din trestie de zahăr natur sau alb (meniuri, farfurii, boluri și platouri) și carton înnobilat cu PLA (boluri de ciorbă). Vă reamintim că PLA sau acidul poli-lactic, comparativ cu alți biopolimeri, prezintă numeroase avantaje: este produs prin fermentarea unui compus natural precum amidonul din porumb, are o capacitate ridicată de reciclare, poate contribui la producția unor ambalaje hibrid compostabile, etc.
*Biodegradarea este definită ca degradarea unui polimer prin modificări în structura chimică, pierderea proprietăților mecanice și structurale și, în final, schimbarea în alți compuși precum apa, dioxidul de carbon, minerale și produse intermediare precum biomasă.
Am specificat de asemenea faptul că Snick oferă și o gamă variata de produse, printre care putem menționa meniurile, bolurile, farfuriile și platourile din trestie de zahăr. Prin prelucrarea trestiei de zahăr se obține zahăr în principal, iar tulpinile rezultate în urma extracției erau în mod tradițional incinerate sau aruncate. Tulpinile pot fi la rândul lor prelucrate și transformate prin presare, după îndepărtarea impurităților, astfel încât dintr-o singură tulpină de trestie de zahăr se pot produce până la 50 de farfurii de unică folosință. Aceste produse sunt rezistente la apa și grăsimi, putând fi utilizate chiar și în cuptorul cu microunde. Farfuriile sau platourile din trestie de zahăr au multiple utilizări în industria Horeca, în special atunci când operatorii aleg cele mai adecvate soluții pentru afacerea lor, înglobând totodată responsabilitatea pentru mediu.
Atunci când aveți în vedere un partener care să vă întâmpine așteptările privind produsele bio, luați în considerare faptul că Snick Ambalaje proiectează, fabrică și furnizează produse bio realizate din materiale sustenabile.
Cmentariile sunt închise