Atuurile “Bucate pe Roate” intr-un segment plin de provocari, cateringul: Concepte creative, meniuri personalizate si accent pe food styling

Adrian Ungureanu si Daniel Nagirdu au inceput sa faca primii pasi pe drumul antreprenoriatului in urma cu 12 ani, initial cu o companie de “rent a car”. Apoi, acum 7 ani, a aparut oportunitatea unui contract de catering, activitate in care s-au implicat imediat. Pasul urmator a fost inchirierea unei bucatarii complet utilate, in care sa prepare masa pentru o firma de avocatura, ajungand sa livreze zilnic aproximativ 40 de portii. “Desi la momentul acela, respectiv in anul 2009, era plina criza financiara, a fost o oportunitate pe care nu am vrut s-o ratam. In primul an, ne-am sustinut firma de catering din banii obtinuti cu firma de “rent a car”. Primul client mare a fost o firma de avocatura, iar de aici lucrurile au mers din ce in ce mai bine”, povesteste Adrian Ungureanu, fondator Bucate pe Roate, despre inceputul unui business care in 2015 a depasit o jumatate de milion de euro.

_img_5579

Tot despre inceputuri, cei doi proprietari povestesc ca initial au fost ajutati de mama lui Daniel, care, fiind pasionata de gastronomie, a aplicat in firma lor toate cunostintele dobandite in domeniu. Cu timpul, cei doi au inceput sa se extinda: au facut meniuri pentru evenimente si prezentari, si au inceput munca de teren. Apoi, odata cu cresterea numarului de clienti, afacerea lor a inceput sa creasca direct proportional. Principalii clienti ai companiei de catering “Bucate pe roate” sunt agentiile de BTL si PR, dar si companiile mari, care organizeaza evenimente corporate sau care au contracte cu livrare zilnica.

daniel-nagirdu-cfo“Piata de catering se afla in continuare sub presiunea cresterii preturilor pentru materia prima si a fluctuatiei TVA-ului si, pe de alta parte, este afectata si de scaderea bugetelor alocate pentru evenimente. Insa, tocmai aceasta situatie dificila a determinat managerii si agentiile sa se orienteze spre o comunicare targetata, prin evenimente dedicate clientilor importanti, carora le acorda o mai mare atentie. In felul acesta, piata de evenimente corporate s-a axat mai mult pe evenimente cu un numar restrans de invitati comparativ cu anii trecuti, dar cu un concept de eveniment mai creativ, mancare si decor mai deosebit, care au necesitat si servicii speciale din partea companiei noastre de catering. In prezent, se pune accent foarte mare de food styling”, a declarat Daniel Nagirdu, fondator Bucate pe Roate Catering.

 

Pe langa toti acesti factori, o influenta majora in dezvoltarea Bucate pe Roate a avut-o si scaderea numarului de jucatori din acest domeniu, dar si strategia adoptata de cei doi proprietari in ceea ce priveste meniul de preparate oferite.

adrian-ungureanu-cmo“Daca in anii trecuti se vorbea foarte mult de cantitate, in ultimii trei ani accentul s-a pus pe calitatea preparatelor si a serviciilor prestate de compania de catering, astfel ca noi am investit in echipamente noi, logistica, am avut o foarte mare flexibilitate in negociere, am venit cu multe propuneri de meniuri personalizate pentru specificul fiecarui eveniment in parte”, explica Adrian Ungureanu.

Conform estimarilor, aproximativ 30% din bugetul alocat unui eveniment revine componentei de catering, restul fiind repartizat celorlalti furnizori, pentru servicii precum foto, video, program artistic, inchirierea locatiei.

In prezent, Bucate pe Roate are o echipa permanenta de 35 de angajati, peste 10 de colaboratori si o flota de 12 masini pentru transport. Pe viitor, compania planuieste sa extinda anul acesta echipa de angajati, sa continue investitiile in logistica si echipamente, sa se extinda pe partea de patiserie.

_img_4819“Pe masura ce s-a dezvoltat businessul, respectiv pe masura ce au crescut comenzile, am mai angajat si oameni. Apoi incet, incet, ne-am dezvoltat, am crescut organic. Ne-am dezvoltat prin ceea ce am produs, n-am avut fonduri din alta parte. Avem in plan investitii pe zona de catering, intr-un laborator de patiserie. Dar in anul 2017 investitii majore nu vom face. Nu e momentul”, spune Daniel Nagirdu.

Un pas important pe care cei doi l-au facut in directia dezvoltarii businessului a fost decizia de a intra pe o nisa a segmentului de catering, prin achizitionarea, in 2015, Pomello, o afacere de tipul “mancare la oala”.

“Am preluat Pomello in anul 2015 de la fostii proprietari, care pur si simplu doreau sa iasa din acest business, care trebuie sa recunoastem ca nu este usor de sustinut. Mancarea la oala nu era un domeniu in care doream sa ne dezvoltam, dar ni s-a facut o oferta foarte buna si nu am rezistat tentatiei de a ne extinde si spre latura aceasta a catering-ului”, relateaza Adrian Ungureanu.

cozonaci-de-casa-comanda-cerc

“Am inceput in 2015 acest business de catering la oala. La inceput a fost o forma de pionierat pentru ca in perioada respectiva nu prea stiam nici noi prea bine cu ce „se mananca” afacerea de catering la oala, nu erau prea multe firme pe piata, lumea era in continuare obisnuita sa isi gateasca singuri acasa. Am inceput cu ciorbe si fel principal. Dupa cateva luni comenzile s-au mentinut si am introdus in meniu si alte preparate”, povesteste la randul sau Daniel Nagirdu.

img_9642

In 2015, compania de catering Bucate pe Roate a depasit 650.000 euro cifra de afaceri, in crestere cu 100% comparativ cu 2014. Pentru anul 2016, estimarile celor doi fondatori arata ca cifra de afaceri va depasi pragul de 800.000 euro. In cei sapte ani de activitate, investitiile in amenajarea spatiilor, in utilaje, in masini, in logistica, s-au ridicat la peste 200.000 de euro, suma la care se adauga si investitia intr-un sediu nou.

carmen.ionescu@modernbuyer.ro

Cmentariile sunt închise