Burger Fest, povestea de dincolo de chiftelele de vită și baloții de paie
Burger Fest România a avut prima ediție anul trecut, iar acum se pregătește să satisfacă iar mii de bucureșteni pofticioși și nu numai în cele trei zile de festival ce vor debuta vineri, 13 mai. Unul dintre fondatorii acestui eveniment culinar, Dragoș Gurăroșie, a povestit pentru Food and Bar cum a luat ființă festivalul, ce anume a mers bine și ce anume nu a mers mai deloc la prima ediție și ce lucruri noi se pregătesc pentru Burger Fest 2016.
Orice poveste ce implică mâncare, implică din start și niște gurmanzi. Dragoș își aduce aminte că se afla într-o excursie, prin țară, cu mașina, când prietenul său Adrian Rugină, înfometat fiind, poftea la un burger bun și, mai departe de atât, la un întreg festival de burgeri în România.
”Eram în România, noaptea, pe un drum cu serpentine și ne era foame. De-acolo a pornit tot, de la burgeri. Pentru că burgerul trecuse de stradiul de produs abia intrat pe piață, el deja confirmase. Pe partea asta de asumat riscuri, burgeri, hot dog sau altele, nici nu s-a discutat. A fost clar că mergem pe burgeri. Și ne tot gândeam că ar fi drăguț să facem ceva pe zona asta, iar burgerul s-a potrivit mănușă”, povestește acesta.
Ideea de festival dat în onoarea burgerilor le-a venit în 2014, spre sfârșitul anului, iar la finalul unor luni pline de discuții, planificat și întâlniri cu sponsori, Burger Fest a luat naștere. Festivalul s-a ținut la Verde Stop, în București, și a fost un eveniment centrat pe mâncare bună, timp petrecut cu familia și prietenii și multă distracție.
”E mult de muncă, probabil cel mai mult a durat găsirea unei locații care să întrunească niște condiții. Voiam să fie în aer liber, voiam să fie cu iarbă, nu voiam să fie cu asfalt, pietre, beton pentru că tot conceptul a fost pe ideea asta de country, boho. Și oricum, fiind primul eveniment al anului trebuia să fie neapărat cu iarbă, să fie iarbă și să fie frumos. Și așa a fost. În procesul de căutare al locației am văzut multe zone din București, evident că cel mai frumos ar fi fost să fie într-un parc, însă nu se poate. Și-așa am găsit Verde Stop, care este foarte ok, oamenii au fost foarte ok și de-asta facem a doua ediție tot acolo”, a spus Dragoș.
Burger Fest a fost un festival care a testat apele pentru următoarele evenimente culinare ce au avut loc în țară, iar fondatorii și-au propus lucruri îndrăznețe chiar de la prima ediție. Își doreau să poată asigura celor nouă restaurante participante în bătălia pentru cel mai bun burger toată aparatura necesară pentru a-și prepara și servi la festival produsele cu care se mândresc.
”Noi am vrut să le punem restaurantelor la dispoziție aparatura pe care să gătească, asta înseamnă un grill, o friteuză, o masă de gătit și frigider. Niciun alt eveniment culinar nu mai făcuse treaba asta până atunci sau cel puțin la nivelul acesta, nu știu dacă au existat astfel de evenimente prin țară. Pe piață, pe lângă multa aparatură turcească și chinezească, există 2-3 furnizori serioși. Și am discutat cu toți și am ajuns să lucrăm doar cu unii dintre ei, cu Conti Grup și cu Bilancia. De la Conti am luat majoritatea echipamentelor, iar la sfârșitul evenimentului, majoritatea restaurantelor au și cumpărat aparatura ce au folosit-o, desigur, la un preț second hand, fiind intens muncite în trei zile de festival”, își aduce aminte el.
În pregătirea Burger Fest, organizatorii nu anticipau popularitatea de care se va bucura evenimentul. Cu 10.000 de oameni perindați pe la Verde Stop și 14.000 de burgeri vânduți în trei zile de festival, Burger Fest a fost în sine și un experiment, un deschizător de drumuri în materie de festivaluri pe domeniul food în București și nu numai.
”Noi am încercat cumva să ne diferențiem de restul evenimentelor cu mic și bere unde intrarea era gratuită. La noi biletul costa 15 lei, cât o să coste și anul acesta, iar lucrul acesta a selectat cumva clientela. Și e un lucru bun. Și oricum este un lucru bun să nu mai existe evenimente gratuite pentru că se adună multe cheltuieli și oamenii trebuie să fie obișnuiți cu faptul că ceva de calitate costă. Iar cifrele sunt istorice, chiar pot spune asta. Pentru că datorită succesului Burger Fest au apărut toate celelalte evenimente culinare din București”, mai spune Dragoș Gurăroșie.
Ca orice prim eveniment, festivalul nu a fost ocolit de momente neașteptate sau mai greu de ținut sub control. Organizatorul evenimentului spune că a fost nevoit să refuze participarea unor restaurante care nu intenționau să-și fiscalizeze o casă de marcat, restaurantele în sine au ajuns să-și consume repede proviziile și au rămas astfel în încapacitatea de a mai vinde anumite produse, iar cozile create de mulțimea neașteptată de oameni au fost și ele motiv de nemulțumiri.
” Însă lipsa de experiență a restaurantelor, lipsa de experiență a noastră pe tipul ăsta de evenimente culinare s-a resimțit. Nimeni nu a știut să estimeze un număr de oameni, noi ne așteptăm să vină circa 6.000 de oameni, dar au fost 10.000. Ne-am prins că o să fie o problemă când vineri, la ora18:00, erau 1.000 de oameni acolo, iar noi deschisesem la 17:30”, mărturisește acesta.
Totuși, la Burger Fest s-a recreat o atmosferă country, unde oamenii se puteau întinde printre baloții de paie, unde burgerii se construiau pe bandă rulantă, iar atmosfera creată era una de familiaritate, oamenii fiind adunați acolo pentru a mânca bine și pentru a petrece câteva ore alături de prieteni.
”Feedbackul a început să vină încă din timpul festivalului și, mă rog, a fost și feedback pozitiv și feedback negativ. Au dominat părerile pozitive, desigur. Dar și aici s-au împărțit părerile în două categorii, din partea publicului și din partea oamenilor din industrie. Pentru public a fost primul eveniment al anului outdoor, a fost primul eveniment din România prietenos cu familiile, cu copiii, cu animalele de companie. Evident că celelalte evenimente pe zona asta ce vor urma vor beneficia de experiența asta. A fost soare, au fost baloți de paie, a fost distracție”, își amintește Dragoș.
Iar ediția de anul acesta, organizată tot la Verde Stop, în weekend-ul 13 – 15 mai, urmărește să fie și mai prietenoasă cu clienții care, de altfel, vor avea o și mai mare varietate de burgeri de degustat în cadrul festivalului.
”Anul acesta o să încercăm mai mult să dezvoltăm zona de activități pentru copii și, în general, o să încercăm să aducem îmbunătățiri pe activități conexe. Ne-am cam prins ce ar vrea lumea să facă înafară de mâncat. Vor exista în continuare concerte. O să existe în continuare competiția de amatori și cea de profesioniști, cu două jurii separate, la fel ca anul trecut”, a dezvăluit el din planurile Burger Fest 2016.
Eu consider că Burger Fest a fost primul eveniment pe food făcut ca afară. Sigur mai există astfel de evenimente în țară, știu că sunt unele foarte frumoase și gustoase în zona Sibiului, dar sunt alt gen de evenimente. Burger Fest a fost singurul și primul festival de acest gen până anul trecut, la lansare. Iar biletele, pentru care am fost criticați, le-am introdus pentru a ne diferenția de restul de evenimente cu mici și bere, căci nu pot să le spun culinare, cu atât mai puțin gastronomice”, a conchis Dragoș.
Autor: laura.holban@foodandbar.ro
Cmentariile sunt închise