Ce a decis Chef Cezar Munteanu dupa participarea la Olimpiada Young Chefs India 2016

Finalul lunii ianuarie 2016 a fost marcat de o performanta importanta pentru arta culinara romaneasca: Emanuel Mocan a ocupat locul al saselea la cea de-a doua editie a Olimpiadei Young Chefs India, un concurs ce a reunit 67 de participanti din intreaga lume. Romania a fost reprezentata de Emanuel Mocan, ca tanar bucatar student, si de Chef Cezar Munteanu ca mentor si coordonator, prin American Hotel Academy din Brasov.

Prima veste buna a venit atunci cand Chef Cezar Munteanu a anuntat, pe pagina sa de Facebook, ca Emanuel Mocan s-a calificat in marea finala, ocupand locul al treilea pe podium, din cei 10 finalisti. Tarile calificate in marea finala au fost: Canada, Statele Unite ale Americii, Hong Kong, Mauritius, Arabia Saudita, Elvetia, Finlanda, Romania, Franta, Kenya si Mexic.

Despre rezultatul obtinut, respectiv locul 6 la nivel mondial, si despre provocarile intampinate in concurs, Chef Cezar Munteanu a declarat: “As fi vrut mult mai mult, pentru ca stiu ca se putea! Dar, la acest concurs s-a intamplat ceva foarte interesant, este vorba de un lucru care ar trebui sa ne schimbe noua, ca profesori, optica de predare. Si ma refer aici la faptul ca de la inceput am fost informati ca in concurs va fi un element surpriza. Elementul surpriza s-a dovedit a fi legat de domeniul tehnic, mai precis Comitetul de organizare a decis sa se mearga pe basic skills, deci sa folosim, de exemplu, cuptoare care nu permit setarea sau controlarea temperaturii. Trebuie sa recunosc ca asta ne-a luat pe nepregatite. Si mi-am dat seama ca, in ziua de azi, poate ne-am obisnuit sa folosim prea mult echipamente de ultima generatie, si sa ne antrenam elevii prea performant, si atunci cand sunt pusi in in astfel de situatii, precum cea din acest concurs, sunt incurcati. Da, trebuie sa-i invatam ce inseamna temperatura la interior, sa seteze temperatura, umiditatea dorita, dar trebuie sa-i invatam si cum pot face toate acestea fara echipamente ultramoderne”.

yco steaguriConcursul a reprezentat o experienta memorabila, iar Chef Cezar Munteanu si tanarul chef Emanuel Mocan se pot mandri cu rezultatul obtinut.

“Locul 6 mondial nu e rau, dar se putea mai mult, stiu ca se putea mai mult. In plus, din punct de vedere al punctajului, diferenta fata de primele locuri nu a fost foarte mare. Insa, avem satisfactia de a ne fi clasat mai bine decat scoli culinare cu traditie, cum ar fi Les Roches sau Cordon Bleu. Concursul a fost castigat de catre Canada, care demult nu mai e o surpriza in concursurile gastronomice internationale, locul al doilea a fost adjudecat de catre Emiratele Arabe, iarasi o tara care investeste foarte mult in tot ceea ce inseamna industria turismului. Pe locul al treilea s-a clasat Finlanda, iar la cateva sutimi, pe locul patru, Mexicul, cea mai mare surpriza din concurs. Sunt multumit de rezultatul obtinut, iar acum stim ce avem de facut mai departe, voi continua pregatirile si pentru alte concursuri. Cat priveste cursurile pe care le sustin, intentionez ca pe viitor sa pun mare accent pe tot ceea ce inseamna basic skills”, a concluzionat Chef Cezar Munteanu.

yco winners

In editia din acest an a Olimpiadei Young Chefs India au fost inscrisi 67 de tineri bucatari, studenti care urmeaza cursurile de management culinar ale unei institutii de invatamant superior, din peste 67 de tari.

In cazul Romaniei, Comitetul de organizare a decis sa-i invite pe cei de la American Hotel Academy din Brasov, una dintre cele mai performante institutii de invatamant din domeniu din tara. Emanuel Mocan are doar 19 ani, si este pasionat de gastronomie de la varsta de 13 ani. Pe parcursul anilor, a inceput sa lucreze in domeniu (restaurant Hotel Black Tulip din Dej) si sa participe la diverse concursuri de profil. Astfel, in 2014 a castigat locul 1 la concursul Chefs en Or, sectiunea juniori, desfasurat la Paris. Chef Cezar Munteanu are o experienta de peste 20 de ani in domeniu, iar in prezent preda management culinar, are colaborari cu emisiuni TV, este implicat in nenumarate proiecte si campanii pentru promovarea unei alimentatii corecte, este un sustinator al miscarii slow-food. De asemenea, a dezvoltat propriul proiect, Chef Cezar Munteanu Consulting, lansat in 2010, prin care ofera servicii de consultanta hoteliera, food & beverage.

Olimpiada Young Chefs India, aflata la a doua editie, a fost organizata de Institutul International de Hotel Management si Ministerul Turismului si s-a desfasurat in patru orase importante din India: New Delhi, Mumbai, Bangalore si Kolkata, in perioada 29 ianuarie 2016 – 2 februarie 2016. (foto: ycolympiad.com)

Carmen.ionescu@modernbuyer.ro

Cmentariile sunt închise