Ce soluții propune industria ospitalității pentru rezolvarea crizei de personal din turism
Deficitul forței de muncă reprezintă în momentul de față cea mai mare provocare pentru industria ospitalității. Federația Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) propune trei soluții la criza forței de muncă: evenimentul național „Ziua Porților Deschise în Industria Ospitalitatii”, ARLIHT – Asociația Liceelor Hoteliere și de Turism și susținerea învățământului dual în turism.
„Ne-am întâlnit cu reprezentanții presei în repetate rânduri în ultimii ani care ne-au auzit plângându-ne de faptul că nu mai avem cu cine lucra în unitățile noastre, că oprim din dezvoltare proiecte noi de hoteluri și restaurante, sau că întârziem cu deschiderea lor, deoarece nu găsim forța de muncă dorită nici din punct de vedere numeric, nici calitativ. În ultima perioadă din ce în ce mai des se discută de soluția salvatoare adusă de importul de forță de muncă din țările non UE. Nu dorim să tragem încă un semnal de alarmă, am făcut-o deja de prea multe ori și din păcate rezultatul nu s-a văzut. De data aceasta dorim să lansăm anumite acțiuni concrete care să aducă soluții la această criza” a declarat Călin ILE – Președinte FIHR
ZIUA PORȚILOR DESCHISE ÎN INDUSTRIA OSPITALITĂȚII
În perioada 12 – 13 aprilie FIHR organizează un eveniment național în zeci de orașe și hoteluri, prin care unitățile hoteliere din întreaga țară vor primi cca 4000 de elevi (între 14-19 ani) și studenți, cărora le vor arăta ce înseamnă un job în industria ospitalității. Este o acțiune prin care industria ospitalității va reuși să atragă mulți tineri să treacă dincolo de ușile unui hotel, să vadă ce este într-o bucătărie, într-o recepție de hotel, să vadă cum se organizează un eveniment la noi în industrie, într-un cuvânt să le arate cât de «cool » este să lucrezi în această industrie. Aproximativ 100 de hoteluri din 30 de orașe își vor deschide porțile, fiind un eveniment la nivel național organizat de FIHR cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, Asociației Liceelor Hoteliere și de Turism și a Institutului Francez din România.
„De ce credem noi în această acțiune? Pentru că putem să-i invităm pe elevi și studenți la noi acasă. Este cea mai bună deschidere posibilă, transparența și înseamnă asumarea a ceea ce oferim. Și mai ales că e frumos la noi acasă și adolescenții și tinerii vor fi încântați. E în tradiția romanului că atunci când îi inviți la tine acasă să le arăți ce e mai frumos și mai bun. Pentru că putem să o facem la nivel mare, la nivel național. Pentru că putem să facem întâlniri directe cu colegii noștri care intră în contact direct cu oaspeții sau cu cei din back-office, nu vorbim doar directorii cei poate uneori prea elitiști” a declarat Călin ILE – Președinte FIHR.
ARLIHT – Asociația Liceelor Hoteliere și de Turism
In cadrul proiectului bilateral Rencontres franco-roumaines du tourisme a fost constituită o rețea pilot de 17 licee de turism și alimentație publică. În anul 2017, aceste licee s-au organizat într-o asociație – Asociatia Liceelor Hoteliere si de Turism din România. ARLIHT a fost sprijinită să dezvolte relații de parteneriat cu asociația franceză a liceelor de turism (AFLITH). Scopul acțiunilor ARLIHT este implicarea în proiecte educative și de susținere a dezvoltării liceelor de turism, de formare a elevilor și susținerea cadrelor didactice din liceele de turism.
În cadrul proiectului Rencontres franco-roumaines du tourisme au fost organizate, în perioada 2016-2018, de către IFR, MEN-CNDIPT și FIHR 9 ediții ale Întâlnirilor franco-române pentru turism la București, Sibiu, Oradea, Iași, Constanța, Buzău, Brașov etc. Întâlniri de tip Forum regional care au favorizat întâlnirea reprezentanților sistemului de învățământ, operatorilor economici din industria ospitalității și autorităților locale.
În perioada 27-28 mai FIHR în parteneriat cu Institutul Francez din Romania, MEN și ARLIHT vor organiza la Sibiu Forumul Rencontres franco-roumaines du tourisme. Evenimentul se înscrie si în calendarul 2019 al acțiunilor proiectului bilateral „Rencontres franco-roumaines du tourisme” / Intalnirile franco-romane pentru tursim – derulat din 2016 – de catre Institutul Francez din România – Ambasada Frantei în România, Ministerul Educatiei Nationale si FIHR.
Acest proiect a fost inițiat de Institutul Francez din Romania – Polul „cooperare educativa” si dezvoltat de către Atașatul de cooperare educativa – Michel MONSAURET si coordonat (2016-2019) de Corina STANILA, consilier pentru proiecte bilaterale – Institutul Francez din Romania.
Forumul de la Sibiu este o acțiune susținută de „Saison France-Romanie 2019” / „Sezonul Romania – Franța 2019 și face parte dintr-o serie de 10 evenimente derulate în ultimii doi ani. Au avut loc schimburi de experiența cu licee din Franța, exista deja licee înfrățite prin care se transfera « savoir faire « (sau know how ) și bune practici.
SUSȚINEREA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI DUAL ÎN TURISM
Sunt câteva orașe unde învățământul dual pentru turism funcționează deja. Colaborarea între hoteluri și școli este din ce în ce mai bună. La Oradea este un hotel membru FIHR care se ocupă de practica a 67 de elevi, în Craiova alt hotel primește 40 de copii.
Săptămâna trecută la Colegiul Economic Viilor a fost un eveniment în care un bucătar francez cu stele Michelin care a gătit cu elevii.
La Colegiul Tehnic Mihai Bravu, FIHR va susține din toamnă 4 clase pentru turism în învățământ dual pentru specializările bucătar, ospătar și lucrător hotelier, la care s-au înscris până acum 12 hoteluri.
„Suntem convinși că astfel de măsuri merită aduse la cunoștință tinerilor care visează la un job în turism, merită ca ei să știe că acum au un sprijin și din partea industriei ospitalității în formarea lor. Suntem totodată recunoscători că presa ne ajută să comunicăm aceste lucruri prin intermediul canalelor media pe care le reprezintă”, a declarat Călin ILE – Președinte FIHR.
Cmentariile sunt închise