Cea mai bună pizza e livrată în cutii pe măsură
Istoria cutiilor în care este livrat unul dintre cele mai iubite preparate – pizza, datează încă din secolul al XIX-lea, când pizzaiolo napoletani puneau pizza în recipiente metalice cu mai multe straturi cunoscute sub numele de stufe (singular stufa, „cuptor”) pentru a fi trimise vânzătorilor ambulanți. Recipientul respectiv era rotund, fabricat din tablă sau cupru. Totuși, ambalajele sau cutiile de pizza de unică folosință cu care suntem obișnuiți, au început să fie dezvoltate în Statele Unite după cel de-al doilea război mondial, odată cu perioada în care pizza a devenit din ce în ce mai populară și au apărut primele servicii de livrare. La început au încercat să livreze pizza în cutii de carton simple, asemănătoare cu cele folosite de exemplu în cofetărie, dar acestea au aveau alt scop și pizza nu ajungea la destinație adecvată consumului. De asemenea, s-a încercat și livrarea pe farfurii care erau apoi introduse într-o pungă. O primă problemă pentru această soluție temporară era faptul că nu puteau fi puse una peste alta.
Primul brevet pentru o cutie de pizza confecționată din carton ondulat ne duce în anul 1963 și îndeplinea parte din caracteristicile care astăzi ni se par firești: pot fi pliate, nu necesită adeziv pentru a le modela și închide și prezintă fante de ventilație pentru abur. Se presupune că prima cutie de pizza a fost inventată de Domino’s Pizza, chiar dacă nu au depus o cerere de brevet. Faimosul lanț de pizzerii folosea un tip de ambalaj a cărui parte frontală nu era legată direct de laturile laterale, erau pliate spre interior sub capac – „plierea Chicago”. Pentru a se alinia cu cerințele restaurantelor cu specific italian sau a celor dedicate livrărilor de pizza la domiciliu, Snick Ambalaje a dezvoltat o gamă complexă de cutii de pizza cu desen generic.
Majoritatea ambalajelor de pizza sunt realizate din carton deoarece acesta este ieftin, ușor de prelucrat, păstrând în același timp o integritate structurală adecvată pentru a ține și livra pizza. Snick Ambalaje prezintă în oferta sa o gamă de cutii natur și albe, cutii pătrate și dreptunghiulare. Un element de noutate este faptul că sunt printre puținele companii din țara noastră care au pe stoc 3 dimensiuni (200×300, 300×400, 400×600).
Cutia de pizza ar trebui să permită transportul unei pizza cu pierderi minime de calitate, respectiv are două sarcini de îndeplinit: să izoleze cât mai bine împotriva condițiilor meteo exterioare și să se închidă cât mai ferm posibil pentru a menține aerul cald în interior. Se consideră că o temperatură între 70-85°C este ideală pentru consumul de pizza. Pe de altă parte, cutia ar trebui să împiedice pizza să se înmoaie, astfel încât crusta și învelișul să fie aproape intacte la livrare. Uleiul din aluatul pentru pizza poate extrage o parte din esența din celuloză atunci când intră în contact cu cartonul cutiei. Pentru a preveni schimbarea gustului, pizza poate fi așezată pe o hârtie cerată, iar feliile pot fi fixate printr-un suport special, prevenind alunecarea. Snick asigură un stoc generos de accesorii pentru preparatele din gama pizza: piciorușele de fixare, hârtia personalizată din interiorul cutiei, sosierele etc.
Designul modern al cutiei de pizza nu s-a schimbat semnificativ de la concepția sa, dar asta nu înseamnă că este perfect. Este încă loc de îmbunătățire și indiferent de design, o pizza în cutie se depreciază în timp, gusturile oamenilor se schimbă, iar designul trebuie să răspundă cererii. Încercările anterioare nu au reușit până acum să îmbunătățească calitatea, menținând în același timp costurile scăzute, dar pe măsură ce tehnologia avansează, apar biomateriale noi, crește cererea pentru ambalaje sustenabile și elegante – un motiv în plus pentru Snick Ambalaje să țină mereu pasul cu vremurile.
Cmentariile sunt închise