Cele mai scumpe zece restaurante din lume. Meniuri și prețuri

Lumea restaurantelor de elita este greu de clasificat si de incadrat in diferite topuri, insa expertii de la Doodale Miller Team au reusit sa faca un clasament al celor mai scumpe localuri din lume. De la restaurantul lui Alain Ducasse din Franta, la Schloss Schauenstein din Elvetia sau exoticele restaurante japoneze, restaurantele cuprinse in ofera unele dintre cele mai bune meniuri de degustare, in locatii superbe, cu design clasic, modern sau avangardist, amplasate in mijlocul unor peisaje mirifice, fie cu aer medieval sau clasic, sau cu totul surprinzatoare, cum ar fi de exemplu cazul Ithaa Undersea. Cu preparate si preturi mereu in schimbare, unele meniuri ajung la costuri de aproximativ 600 de dolari pentru o persoana.

Plecand de la coada clasamentului, pe locul zece se claseaza restaurantul Schloss Schauenstein din Fürstenau, Elvetia. Cu 3 stele Michelin inca din 2004 si 19 puncte Gault Millau, bucatarul elvetian Andreas Caminada este cel mai tanar bucatar de trei stele din Europa. Restaurantul pe care-l conduce, Schloss Schauenstein, se afla in valea Domleschg, Elvetia, intr-un castel din secolul al 12-lea si este astazi o Mecca pentru gurmanzi. In prezent, restaurantul se afla pe locul 42 in The World’s 50 Best Restaurants. Meniul este bazat de bucataria frantuzeasca moderna, iar o masa pentru o persoana poate ajunge la suma de 270 de dolari.de degustare ajunge la aproximativ 269 $/persoana.

Schloss01

Tot bazat pe gastronomia frantuzeasca este si restarauntul clasat pe locul noua in functie de pretul celor mai luxuriante mancaruri din meniu, Michel Bras Toya din Japonia. Restaurantul este situat in una dintre cele mai pitoresti zone din Japonia cu vedere la lacul vulcanic Toya. Inca de la deschiderea sa, in 2002, Michel si Sébastien Bras au petrecut saptamani intregi aici pentru a explora regiunea si a lucra indeaproape cu fermierii locali. Rasplata a venit odata cu prima editie locala a Ghidului Michelin, unde Bras Toya a fost confirmat ca o experienta culinara de inalta clasa, ajungand practic in aceeasi liga cu  Bras Laguiole. Doua tari, doua bucatarii, reunite si ghidate de un spirit comun: fidelitatea fata de produsele locale si respectarea traditiilor. Michel Bras Toya serveste pentru o persoana preparate ce ajung la 287 de dolari.

bras1

Pe locul opt se claseaza restaurantul Alain Ducasse la The Dorchester, in Londra, unde un meniu de degustare se ridica la 289 de dolari. De altfel, luxosul restaurant care serveste mancare frantuzeasca de asemenea are si degustari mai ieftine, la aproximativ 200 de dolari, fara a include bauturi sau degustari de vin. Executive Chef-ul Jean-Philippe Blondet interpreteaza bucataria Alain Ducasse cu o abordare moderna si rafinata, promovand in mod constant produselor sezoniere, mare parte a acestora provenind de la furnizori francezi si britanici. O noua „colectie” de meniuri este introdusa in fiecare sezon, iar meniul de pranz se schimba in fiecare miercuri.

ducasse2

Un loc mai aproape de podium ocupa Hotel de Ville, din Crissier, Elvetia, cu un restaurant cu trei stele Michelin. Cei aproape 40 de ani si o succesiune de bucatari legendari au imbogatit arta culinara a restaurantului Hôtel de Ville din Crissier, in apropiere de Lausanne. Incepand cu Frédy Girardet care, urmand pasii tatalui sau, a adus cel dintai renume restaurantului, devenind „Sacré cuisiner du siècle”, si pana 10 ani mai tarziu, cand va preda restaurantul lui Philippe Rochat, care, la randu-i, merge mai departe si obtine 3 stele Michelin, aducandu-i faima internationala. Astazi, este randul lui Benoît Viollier pentru a supraveghea celebrele bucatarii în Crissier, aplicandu-si cu maiestrie cunostintele, experienta si stilul.Cu meniuri inspirate din bucataria clasica franceza, un meniu de degustare se ridica la pretul de 318 dolari pentru o persoana.

hotel de ville

Urmeaza pe locul sase un hotel subacvatic, Ithaa din Insulele Maldive, cu numele inspirat de perlele culese pe de fundul oceanului. Este situat la 5 metri sub nivelul marii, iar structura sa masoara circa 9 metri si are o capacitate de aproximativ 14 persoane. Este invelita in R-Cast acrilic, are un acoperia transparent, oferind o vedere subacvatica panoramica de 270°. Restaurantul a fost proiectat si construit de catre compania zeelandeza MJ Murphy Ltd si a fost deschis la in aprilie 2005, autointitulandu-se drept primul restaurant subacvatic din lume. Bucataria este europeana contemporana cu influente asiatice. Un meniu de degustare ce consta in sase feluri costa aproximativ 320 de dolari pentru o singura persoana.

ithaa

La mijlocul clasamentului, pe locul cinci, se afla un alt restaurant japonez, Aragawa din Tokyo. Cu un decor umil si o plasare la subsolul unei cladiri de birou, luxosul local nu spune multe la prima vedere, insa acesta a cucerit in 2006 titlul de cel mai scump restaurant din lume. Inca de la infiintarea sa in 1967, Aragawa s-a remarcat prin bucataria sa bogata in darurile naturii. De la preparatele sale selectate cu atentie si biftecul fript pe carbune, pana la somonul proaspat, retaurantul „respira” numai prospetime. Tapiseriile de matase Nishijin, mesele si scaunele din lemn de cires sunt neschimbate de cand Aragawa si-a deschis portile, iar candelabrele suedeze ofera o atmosfera clasica, departe de „nebunia” de zi cu zi. Aici, un meniu de degustare ajunge la suma de 370 de dolari pentru o singura persoana.

aragwa2

 

Preturile cresc uimitor de repede in clasamentul restaurantelor, cu Maison Pic din Franta, clasandu-se pe pozitia a patra cu un meniu ce ajunge la 445 de dolari pentru masa unei singure persoane. Restaurantul cucerise cele trei stele Michelin in 1939, insa a pierdut doua dintre ele pana in 1950. In 1997, nepoata fondatorilor a preluat carma localului si a hotelului, iar pana in 2007 restaurantul revenea la faima si cele trei stele pe care le-a detinut candva. Intr-un domeniu dominat cu preponderenta de barbati, Anne-Sophie Pic se inspira din lumea parfumurilor pentru a crea sosuri cu adancimi si arome complexe, evocand totodata amintiri din copilarie prin asocierea, de exemplu, a florilor de portocal cu morcovi. Preparatele semnate de Anne-Sophie Pic au o tenta sensibila, ilustrand parca mandria de a fi „feminina” in ceea ce este inca o lume a barbatilor. Se mandreste cu o experienta bogata si cauta sa impartaseasca emotii prin originalele sale preparate.

maison pic3

In top trei intra restaurantul cu specific japonez Masa din New York. Cu standarde ridicate si preturi pe aceeasi masura, un meniu se ridica la 450 de dolari fara a include si bauturile. De altfel, rigurozitatea se oglindeste si in management, o anulare a unei rezervari costand doar ea 200 de dolari in cazul in care este facuta cu mai putin de 48 de ore. Interesul Chef-ului Masayoshi Takayama pentru domeniul culinar a aparut la o varsta frageda, iar experienta a inceput sa dobandeasca lucrand in piata de peste a familiei sale dintr-un oras din regiunea  Tochigi, Japonia. De la primii ani cand livra sashimi proaspat pe bicicleta, pana la prepararea nenumaratelor feluri de peste in timpul liceului, bucataria a fost intotdeauna un stil de viata pentru el.

masa1

Parisul fura locul doi in clasament, prin restaurantul Le Meurice, tot sub semnatura lui Alain Ducasse. Situat in apropierea Jardin des Tuileries si la cativa pasi de Muzeul Louvre, restaurantul Le Meurice are un design inspirat din Sala Pacii din Castelul Versailles si este considerat cel mai frumos restaurant din Paris. Foarte apreciat de gurmanzii din intreaga lume, restaurantul serveste un meniu de colectie sub candelabrele imense ce se ridica la pretul de 509 dolari pe persoana si nu mai putin de 180 de dolari pentru un pranz. Riguroasa si inventiva, echipa Le Meurice lucreaza cu cele mai bune produse ce provin de la producatori francezi recunoscuti.

meurice

Luxul si bunul gust sunt incununate la Kitcho, restaurant japonez din Kyoto, ocupand prima pozitie in clasamentul celor mai scumpe localuri din lume. Numele Kitcho este cunoscut in special datorita restaurantului kitchokaiseki traditional din Kyoto, insa brandul are o vechime de peste 80 de ani. Amplasat in zona Arashiyama, restaurantul este apartine in prezent lui Kunio Tokuoka, care a preluat conducerea ca bucatar șef, calcand pe urmele bunicului sau, cel care deschis restaurantul original, in 1930 in Osaka, in timp ce locatia din Kyoto a fost fondata in 1938. Kunio Tokuoka este singurul bucatar-sef care a primit de la Gvernul Japonez Medal Of Honour With Purple Ribbon, in 1981, iar in 1988 a fost primul bucatar-sef care a primit Prize For Distinguished Cultural Merit. S-a remarcat ca expert in ceremonia ceaiului, ceremonie din care a derivat bucataria kaiseki. Chef-ul Kunio Tokuoka gateste cu unele dintre cele mai rare si unice ingrediente din lume, iar nota de plata ajunge cu usurinta la 600 de dolari pentru o singura persoana.

 

laura.holban@foodandbar.ro

carmen.ionescu@modernbuyer.ro

Cmentariile sunt închise