Craiova s-a transformat în capitala gastronomică est-europeană
Spectaculoasa supă azeră de miel cu năut și gutui “Piti”, celebrul șnițel “Zagreb” sau savuroasa “Pljeskavica”, “kebache”-le bulgăresc sau “kofte kebab”-ul ca în Istanbul ori ciorbă acrită zdravăn ca în Chișinău și ciorba de pui georgiană, gulașul de vrăbioară sau baby calamarii umpluți cu legume – toate aceste mâncăruri specifice (și multe altele) au putut fi degustate, din 15 noiembrie 2024, la Craiova, în cadrul unui concept unic, intitulat “Craiova, capitală gastronomică est-europeană” (#CraiovaGastronomica & #CraiovaGastronomy).
Gusturi și rețete autentice din 11 țări est-europene vor fi preparate și prezentate într-o rețea de 11 restaurante locale și vor transforma Cetatea Băniei într-un oraș al sărbătorii papilelor gustative.
Programul a fost inițiat de Primăria Craiova și Liceul de Industrie Alimentară Craiova în colaborare cu Asociația “Curaj Înainte” – cea care administrează platforma de cercetare și promovare WeAreRomania.com / You Are Welcome! – și include schimburi de experiență și evenimente de degustare. Primul dintre acestea va avea loc în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, la Hotelul Ramada Plaza, la care vor fi invitați chefi din țările incluse în proiect, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai presei și ai comunității de turism și ospitalitate.
Specialiști în gastronomie din străinătate și din România au făcut cercetări, schimb de experiență și teste împreună cu partenerii locali – 11 restaurante de top din Municipiu – pentru a se asigura că rețetele și gusturile preparatelor din cele 11 țări est-europene, promovate în cadrul proiectului, sunt cele originale.
Cele 11 restaurante incluse în program vor pregăti și prezenta timp îndelungat, în afară de meniurile proprii obișnuite, preparate culinare și băuturi specifice din câte o țară-oaspete a proiectului: Azerbaidjan, Bulgaria, Croația, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Turcia, Ungaria. Nu vor lipsi, evident, bucatele oltenești, gustoase și sănătoase, ca la mama acasă, preparate cu răbdare și bucurie de cei mai buni dascăli și învățăcei de la Liceul de Industrie Alimentară din Craiova.
“Craiova va deveni, începând cu anul acesta, Capitala Gastronomiei din Europa de Est, cu delicii culinare din Azerbaidjan, Georgia, Ungaria și multe alte țări. Trăim într-o zonă a Europei recunoscută pentru bunătățile sale tradiționale, iar Craiova este un oraș care prețuiește gusturile autentice.
Dacă până acum am creat evenimente de anvergură în anumite perioade din an, prin acest proiect ne dorim să fim o atracție turistică pe tot parcursul unui an calendaristic. Ce poate fi mai frumos pentru un turist decât să găsească în același loc, cele mai apetisante meniuri și vinuri din 11 țări europene? Prin acest proiect, vom scoate la iveală și rețetele delicioase cu bunătăți tradiționale oltenești, dar le vom și reinventa cu ajutorul profesorilor și elevilor pricepuți de la Liceul de Industrie Alimentară”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.
Bineînțeles, unul dintre produsele tradiționale care va fi scos în evidență și reinventat în cadrul programului de către elevii craioveni, este prazul.
“Astfel de proiecte dau motive serioase tinerilor de a-și vedea și de a-și construi viitorul aici, și nu prin emigrație. Este un proiect care pune în valoare resursele umane, de know-how și de ingrediente și servicii locale, care va completa brandul turistic și economic al Craiovei. Vom avea cu toții de câștigat, prin activarea comercială a întregului patrimoniu de produse și rețete din regiunea noastră”, afirmă Laura Vasile, director al Liceului de Industrie Alimentară Craiova, inițiator al proiectului.
Lista completă a restaurantelor care vor oferi publicului experiențe gastronomice internaționale încă de la debutul programului “Craiova, capitală gastronomică est-europeană”: Artizan 35, Big Ben, Craft, Dolce Vita, Ellipse City Restaurant – Ramada Plaza, Epoca Steakhouse, Iberico, Olive, Steso, Nobel Cuisine, The Manor.