Crocant, un nou “teren” de explorat pentru amatorii de paine artizanala cu maia din Bucuresti
Dorinta de a manca cat mai sanatos ne determina pe tot mai multi dintre noi sa cautam produse cat mai sanatoase, cat mai naturale, cu ingrediente folosite in bucataria bunicilor, si, poate, demult uitate. Pentru ca painea este unul dintre alimentele de baza, acest trend a inceput sa fie resimtit de ceva timp si in zona de panificatie, iar micile brutarii artizanale reprezinta deja, pentru multi consumatori, alternativa sanatoasa si gustoasa la produsele de panificatie din comert. Si se poate spune ca bucurestenii se numara printre norocosi, segmentul de brutarii artizanale continuand sa se extinda in Capitala.
Pentru Maria Savu, owner Crocant Kitchen & Bakery, totul a inceput acum 5 – 6 ani, cand, dintr-un simplu impuls de moment, a realizat, acasa, propria paine. Fara nici o reteta, doar din intuitie. Aceasta prima incercare a fost doar scateia care i-a aprins pasiunea pentru tot ceea ce inseamna “brutarit si cofetarit”. A inceput sa testeze diverse retete, ajungand la painea cu maia si perfectionandu-se in realizarea acesteia. A urmat un blog, Jurnal Crocant, unde a impartasit si altora secretele retetelor sale, de paine si de deserturi, pana cand a decis sa renunte la cariera sa de 15 ani din comunicare si publicitate si sa se „arunce” intr-o lume noua, cea a antreprenoriatului, cu Crocant, o mica brutarie artizanala, amplasata pe strada Nicolae Iorga, din zona Piata Romana.
“Am inceput acum cativa ani, dintr-o simpla pornire care s-a transformat, incet-incet, in pasiune. Oriunde ma duceam testam diverse sortimente de paine, apoi diverse retete, pana am ajuns sa prefer painea cu maia si am inceput sa ma perfectionez. Apoi, acum 3-4 ani, a aparut blogul, din nevoia mea de a scrie, mancarea fiind la acel moment mai mult un pretext pentru a-mi aduce la suprafata background-ul de om de comunicare. Si a mai fost vorba despre ceva: acolo, in bucatarie, mi-am gasit linistea. Acolo, intru intr-o anumita stare, mintea se goleste, iar recompensa este pe masura – vad produsul finit, apoi ma bucur de el, fie singura, fie impreuna cu cineva. Daca e, insa, sa ma intrebi cum am ajuns la nebunia asta, nu stiu sa spun. Mi-ar placea sa am o poveste, sa pot spune ca am avut in cap un proiect foarte bine definit. Dar nu, nu am avut. Lucrurile au venit de la sine, in timp, si s-au legat frumos in final. Stiu ca suna frumos, dar a fost extraordinar de greu, din foarte multe puncte de vedere”, rememoreaza inceputul, zambind, Maria.
Conceptul locatiei a fost realizat “in familie”, sotul sau, Robert, avand experienta in domeniu. Design-ul este minimalist, simplu, luminos si “curat”, cu accent pe alb si gri antracit, tablie si scaune de lemn in interior si o micuta si cocheta terasa, decorata cu ghivece cu plante aromatice, ce sunt apoi folosite in produse. Mirosul de paine proaspata te invaluie inca de la intrare si nu te poti abtine sa nu zambesti cand dai de ochii de usa “laboratorului”, deasupra careia sta scris cu creta “coacem ceva :)”. Tot cu creta este scris si „meniul zilei”, pe tabla din fata brutariei.
Oferta brutariei include, pe langa painea cu maia, si sendvisuri si deserturi, toate realizate in locatie. Pe partea de panificatie, gasim circa cinci feluri de paine, pentru care se folosesc sase tipuri de faina, printre sortimente numarandu-se: paine bogata – cu faina integrala, faina de secara, seminte de in si floarea soarelui; paine cu soare, cu faina de grau dur – semola rimacinata sau painea casei – cu spelta integrala si faina alba. Pana acum, Maria a pregatit sendvisuri “de vara”, cu mozarella, somon si legume, iar pe partea de deserturi, muffins, parfait, savarine, tarte cu diverse fructe, de la capsune, fructe de padure pana la actualele fructe de sezon, cea mai vanduta fiind tarta cu caise si ricotta. Vor urma mai multe sortimente de prajituri, toate realizate pe stilul Mariei, mai liber si din ingredientele sale preferate: faina de migdale, fistic sau fructe de padure samd.
“As spune ca atuul meu de baza este spontaneitatea, total anti-business, dupa unele pareri. Eu am o familie de ingrediente pe care le iubesc – faina de migdale, fisticul, fructele de padure – si pot sa sa ma “joc” la nesfarsit. Voi avea, intr-adevar, o sortimentatie de baza, dar voi miza pe acest atu. Poate, candva, voi replica conceptul, inca nu stiu. Stiu doar ca atunci cand spontaneitatea va disparea, eu nu voi mai fi aici”, marturiseste Maria Savu. (Foto: Crocant / Horeca Insight)
Cmentariile sunt închise