Cu ce putem înlocui produsele din material plastic folosite în HORECA
În contextul în care multe țări, inclusiv cele care fac parte din Uniunea Europeană interzic farfuriile și tacâmurile de plastic de unică folosință, ar trebui să devină parte a unei rutine sănătoase să utilizăm alternativele cu cel mai mic impact asupra mediului. Directiva UE privind articolele din plastic de unică folosință face parte din Strategia europeană privind materialele plastice – cea mai cuprinzătoare strategie la nivel mondial care adoptă o abordare bazată pe ciclul de viață al materialelor pentru a combate risipa de deșeuri din plastic și pentru a sprijini viziunea unei industrii inovatoare și durabile a articolelor din plastic.
În acest spirit, Comisarul pentru mediu, Karmenu Vella, a concluzionat că folosirea acestor obiecte poate provoca daune pe termen lung asupra mediului, iar legislația Uniunii privind aceste articole urmează să elimine 70% din deșeurile maritime; cumulat aceste daune sunt estimate la 22 miliarde de euro până în 2030. Noile norme vor introduce de asemenea o interdicție asupra anumitor articole de unică folosință fabricate din plastic, în cazul cărora există alternative pe piață: tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, precum și paharele, recipientele pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren expandat și toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile.
Deși am avut parte de o vară atipică în care festivalurile sau petrecerile câmpenești și târgurile nu s-au mai ținut și deci nu au generat aceleași cantități de deșeuri din plastic, la nivel global plasticul reprezintă 85% din totalul deșeurilor de pe plaje.
În acest sens, directiva UE are ca obiectiv și promovarea unor abordări care să acorde prioritate produselor alternative cu impact redus asupra mediului. Există materiale care pot replica structura cartonului și care sunt produse din prelucrarea trestiei de zahăr, folosite cu precădere în țările în care materia primă este disponibilă la prețuri reduse. Snick Ambalaje pune la dispoziția operatorilor Horeca bărcuțe din carton care pot înlocui cu succes farfuriile de unică folosință din plastic, sunt disponibile în forme variate care le permit utilizarea pentru diverse feluri de mâncare și sunt ergonomice.
În ce privește tacâmurile, soluția aleasă de Snick pentru a înlocui tacâmurile din plastic este dată de tacâmul de lemn sau cel din CPLA – Compostable PLA. Acidul polilactic, cel mai frecvent cunoscut sub numele de PLA, este un polimer format din resurse regenerabile. Spre deosebire de alte termoplastice care sunt pe bază de petrol, unele dintre materiile prime utilizate pentru producerea PLA includ amidon de porumb, rădăcini de tapioca sau trestia de zahăr.
A nu se confunda cu bioplasticele obținute din grâu, cartofi, frunze de palmier sau ananas și amidon de porumb. Acestea sunt materiale biodegradabile, care, de exemplu, sunt deja utilizate pe scară largă ca pungi, ca înlocuitor pentru pungile din plastic în țările în care legislația o impune. Este important totuși să clarificăm aceste lucruri pentru ca în mintea utilizatorilor să nu se suprapună termenii: „compostabil”, „biodegradabil” și „bio”. Acești termeni nu sunt interschimbabili și este recomandat ca farfuriile, tacâmurile, paiele sau paharele de unică folosință să fie depozitate/reciclate/aruncate în mod corespunzător. De exemplu, majoritatea materialelor plastice compostabile trebuie trimise către o uzină de compostare și nu pot fi aruncate prin compostare casnică; nu toate produsele pe bază de bio sunt neapărat biodegradabile. Prin urmare, este întotdeauna cel mai bine să citiți cu atenție instrucțiunile de pe etichetele acestora.
Cmentariile sunt închise