Cupa Mondială de Patiserie a fost revendicată de echipa Japoniei
Pastry World Cup este o competiție internațională având prima ediție în 1989 și care în prezent reunește echipe de trei persoane: un patiser, un ciocolatier și un gelatier, care se pegătesc intens pentru a face față diferitelor teste. Cupa Mondială de Patiserie a jucat de-a lungul timpului un rol important în evoluția profesiilor dedicate desertului și în promovarea activă a acestora, fiind prima competiție majoră dedicată cofetărie la nivel mondial. Pentru fiecare echipa implicată, este o oportunitate unică de a-și prezenta tehnicile, moștenirea culturală și nu în ultimul rând de a seta trenduri pentru anul următor.
În 2019, Pierre Hermé a preluat funcția de președinte al Cupei Mondiale de patiserie și a schimbat structura organizației pentru ține pasul cu provocările patiseriei contemporane. Astfel, a înrolat-o pe Claire Heitzler și Frédéric Cassel în calitate de vicepreședinți ai competiției, cu scopul de a promova diversitatea și pentru a da o direcție către o patiserie mai responsabilă. Acest angajament se reflectă în interzicerea utilizării aditivilor și a coloranților la toate testele, în cercetarea continuă a acelor ingrediente certificate și metode de preparare ecologice. În plus, pentru a evita risipa alimentară, toate produsele utilizate și realizate în cele două zile de competiție sunt donate către diverse asociaţii.
Pentru ediția din 2023, candidații au trebuit să aibă în vedere tema „Schimbările climatice”: „Industria mondială de patiserie se află la o răscruce. Pentru a naviga cu succes aceste tendințe și paradigme din prezent, care coincid cu momentul în care cofetăria ajunge la un apogeu de popularitate pe rețelele de socializare și emisiunile TV în prime time – Cupa Mondială a patiseriei trebuia să îmbrățișeze o abordare mai responsabilă din punct de vedere social și ecologic.” declara Pierre Hermé, președintele Cupei Mondiale de patiserie.
Cele 18 echipe concurente au avut la dispoziție 10 ore pentru a crea 42 de deserturi de degustare și 3 piese artistice din care: 3 deserturi cu ciocolata Valrhona „Pure Origin”, 3 deserturi congelate cu piure Capfruit, 26 de acadele congelate care trebuie să respecte conceptul de finger food, 10 deserturi cu produse lactate Debic adecvate servirii la restaurant, o piesă artistică din ciocolata, o piesă artistică de zahar și o sculptură din gheață.
În cadrul Marii Finale a Cupei Mondiale de Patiserie, creațiile candidaților sunt evaluate de două jurii: Cédric Grolet este Președintele de Onoare al acestei ediții din 2023, iar juriul de degustare este format dintr-un reprezentant pentru fiecare țară concurentă. Aceștia evaluează candidații pe criterii de prezentare, gust, tehnici de lucru, aptitudini, respect pentru produse și originalitatea rețetelor. Juriul Restaurant Style Dessert este format din 7 membri: 4 patiseri și 3 bucătari care notează exclusiv această categorie pe aceleași criterii, singura diferență fiind atenția acordată caracterului impecabil al desertului respectiv.
Mai mult decât o simplă competiție, Cupa Mondială de Patiserie este o adevărată revoluție care aduce arta patiseriei la un alt nivel: mai responsabil și cu accent pe provocările societății noastre actuale. Se evidențiază astfel o patiserie care respectă natura și consolidează ideea de aviditate asumată. Peste 50 de țări participă la procesele de selecție naționale și continentale pentru Marea Finală a Coupe du Monde de la Pâtisserie din 20 și 21 ianuarie 2023 din cadrul expoziției Sirha Lyon.
Anunțul victoriei Japoniei, reprezentat de Moe Takahashi, Naritoshi Suzuka, Yusaku Shibata, închide cea de-a 18-a ediție a Cupei, o victorie ce răsplătește tehnica și creativitatea echipei. Franța și Italia completează podiumul, respectiv locul 2 și 3. Japonezii au câștigat și în 1989 și 2007 împotriva a 17 echipe din întreaga lume, această nouă victorie permite țării Soarelui Răsare să adauge o a treia Cupă Mondială pe lista lor de realizări.
Patiserul și ciocolatierul francez Feted Pierre Herme a felicitat participanții câștigători pentru „atenția acordată detaliilor, perseverența și angajamentul” în producerea unui desert pe tema vântului și care se mula perfect pe tema schimbării climatice de anul acesta. „Nivelul competiției crește cu fiecare ediție, așa cum demonstrează rezultatele atât de apropiate”, a spus Herme.
Iată primele cinci locuri de la Cupa Mondială din acest an de la Sirha Lyon:
- 1st : JAPAN – Moe Takahashi (ciocolată), Naritoshi Suzuka (zahăr), Yusaku Shibata (înghețată)
- 2nd : FRANCE – Georges Kousanas (ciocolată), Jérémy Massing (zahăr), Jana Lai (înghețată)
- 3rd : ITALY – Jacopo Zorzi (ciocolată), Alessandro Petito (zahăr), Martina Brachetti (înghețată)
- 4th : UNITED-KINGDOM – Martin Chiffer, Nicolas Houchet, Michael Ho lam Kwan
- 5th : SOUTH KOREA – Kwang Man Jung, Jeong Been Kim, Ho Yong Lim
Premiul eco-responsabil a fost cucerit de echipa Canadei formată din Jacob Pelletier, Patrick Bouilly și Ross Baisas.
„Toți candidații au investit multă pasiune, ceea ce este îmbucurător pentru mine ca patiser, dar și pentru această minunată profesie aflată într-o evoluție perpetuă, vizual și tehnic”, afirmă Cédric Grolet, Președintele de onoare al Cupei Mondiale de Patiserie.
După ce a ajuns pe locul trei în cadrul ediției din 2021, echipa franceză, formată din Georges Kousanas, Jérémy Massing și Jana Lai, se află din nou pe podium la această a 18-a ediție. Un titlu de vicecampion care răsplătește munca excelentă depusă de echipă în timpul probelor. Italia, după ce a câștigat 3 medalii de aur, obține din nou un loc pe podium – acest loc al 3-lea este cu atât mai important cu cât Martina Brachetti – înghețată, este prima italiancă selectată pentru Cupa Mondială de patiserie.
Cmentariile sunt închise