Curtea Constitutionala a decis ca Legea antifumat este constitutionala si poate fi promulgata
Judecatorii Curtii Constitutionale au decis astazi, 27 ianuarie 2016, ca legea care interzice fumatul in spatii publice inchise este constitutionala. Drept urmare, legea va ajunge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, iar daca acest lucru se intampla, urmeaza publicarea in Monitorul Oficial. La 45 de zile dupa publicare, legea intra efectiv in vigoare.
Proiectul de lege care interzice fumatul in spatiile publice inchise a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz si a ajuns la Curtea Constitutionala dupa ce 33 senatori din mai multe grupuri parlamentare au formulat, in decembrie 2015, o contestatie la CCR referitoare la proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise. Acestia au sustinut ca, prin definirea spatiului public inchis, acest act normativ introduce o forma de discriminare.
Potrivit noilor prevederi fumatul va fi interzis total, printre altele, in cluburi, baruri, restaurante, in taxiuri, institutii de invatamant, spitale, precum si la locurile de joaca pentru copii indiferent daca acestea sunt in aer liber sau in spatiu inchis. Fac excepţie celulele pentru detinuţi din penitenciarele de maxima siguranta si zonele de tranzit din aeroporturile internationale, in camere special amenajate si cu respectarea anumitor conditii.
De asemenea, legea interzice si comercializarea produselor din tutun in unitatile sanitare si cele de invatamant, de stat si private, precum si vanzarea la bucata a tigaretelor, tigarilor de foi si cigarillos.
Potrivit legii, nerespectarea prevederilor de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere. Savarsirea unei noi contraventii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii.
Cmentariile sunt închise