Festivalul Vinuri și Bucate Dobrogene își așteaptă vizitatorii pe Faleza Tulcea

Târg-festivalul Vinuri și Bucate Dobrogene are loc în weekendul 18 – 20 octombrie la Restaurantul La Liman de pe Faleza Tulcea cu intrare liberă sâmbătă și duminică. La eveniment pot fi degustate sute de produse locale, iar tulcenii pot participa la dezbaterile din cadrul Congresului Regional de Gastronomie și Vin.

Programul începe încă de vineri seara când rezervările sunt deschise la restaurant în cadrul cinei de gală pregătită de Chef Ileana Braniște, cină asezonată cu vinuri dobrogene de la patru crame locale. Meniul special creat pentru acest eveniment conține: ⁠șuberek, lapți și icre cu pudră de alge,  ⁠supă groasă & aromată de raci, ⁠tochitură de porc cu midii,  ⁠sărmăluțe de berbecuț cu tomate coapte și vânătă confiată și ⁠ ⁠“dobrogeană” cu brânzeturi maturate și fructe confiate, alături de vinuri din regiune – de la Crama Histria, Crama Rasova, Domeniul Bogdan și Via Viticola Sarica Niculițel.

Seara va fi animată de cei doi organizatori ai evenimentului, amfitrionii Cosmin Dragomir și Cezar Ioan, inițiatori ai demersurilor care au condus la instaurarea prin lege a unei Zile naționale pentru gastronomia și vinurile din România și organizatori ai Congresului regional de gastronomie dobrogeană

Seria de evenimente gratuite debutează sâmbătă, de la ora 12:00, pe terasa închisă a restaurantului, unde tulcenii sunt așteptați cu sute de produse dobrogene. Printre expozanți se numără Moș Iosif, Brânza TU!, Doza de Fresh (sucuri naturale), Moara Veche (băcănie), Țăranii Dobrogeni (băcănie).

În același spațiu expozițional vor putea fi admirate o parte din colecțiile GastroArt: zeci de ambalaje de lactate și cutii de brânză, etichete de conserve de pește sau cutii de caviar și alte exponate, unele cu o vechime de peste 100 de ani. Tot acolo publicul poate vedea parte din exponatele viitorului Muzeu al Sarmalelor: borcane, conserve, ambalaje de sarmale, cărți, obiecte promoționale, reclame și timbre cu și despre sarmale din zeci de țări de pe patru continente plus alte surprize.

La mezanin vor avea loc conferințe și dezbateri despre gastronomia locală.

Iată programul complet al evenimentelor (intrarea liberă în limita locurilor)

  • Sâmbătă 19.10.2024

De la ora 12:30 are loc deschiderea oficială cu participarea: Ștefan Ilie – primarul orașului Tulcea, Adrian Gemănaru, antreprenor La Liman,  Cezar Ioan, publisher vinul.ro, Cosmin Dragomir, gastronom;

De la 13:30 la 14:30 va avea loc conferință Turism sustenabil în extrasezon, care-i va avea ca vorbitori pe Ștefan Ilie, primarul orașului Tulcea, Alexandru Filip, președinte OMD Tulcea, Teodor Frolu, Muzeul Ivan Patzaichin, moderator: Carmina Nițescu, winesday.ro;

În intervalul orar 14:30 – 15:30 va avea loc dezbaterea Vinurile Danubiano – Pontice la care vor participa: Valentin Ceafalău, campion mondial la degustări în orb, Alex Dona – desprevin.ro, Oana Stan, Director Marketing Domeniul Bogdan, Adrian Dolghin, oenolog Via Viticola și moderator: Diana Popescu, jurnalist.

Va fi urmată de la 15:30 de Gastronomia locală, de la tradiție la viitor cu Adriana Sohodoleanu, dr. în sociologia practicilor culinare, Ileana Braniște – chef, Matei Florin, Moara Veche, Robert Voicu – chef și moderator: Carmen Filote, jurnalist.

  • Duminică 20.10.2024

Ziua va debuta cu un tur pietonal Tulcea istorică cu plecare 10:00 din fața restaurantului La Liman. În interior, începând cu ora 10:00 vor avea loc următoarele workshop-uri: Unilever – Bucătăria Viitorului, chef Robert Voicu, workshop TeamFresh Horeca, Lucian Dragomir producător bio, workshop Inițiere în degustarea de brânzeturi: Marian Timofti, președintele FNDA, Nicolae Herțea, brânza TU!; și seminariile: Distilatele românești cu Ștefan Gogotă – La Horincie, Producătorii locali și legumele bio cu Lucian Dragomir TeamfreshHoReCa și Pită Străbună plămădită cu copii alături de Matei Florin – Moara Veche.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

four × 2 =