Gault&Millau lansează ghidul de restaurante 2019 pentru România
In cadrul unei gale care a avut loc pe 24 iunie, Gault&Millau a lansat ediția 2019 a ghidului de restaurante pentru România. 275 de restaurante (183 restaurante și 92 localuri POP) au fost selectate în ediția 2019 a ghidului, din cele mai importante 15 orașe – 154 de localuri fiind noutăți față de ediția din 2018. În total, restaurantele din România au primit 108 bonete, iar clasamentul astfel rezultat le aduce recunoaștere în gastronomia internațională.
Cel mai prestigios premiu din 2019 a fost acordat lui Alexandru Dumitru (restaurantul Bistro Ateneu, București), care obține scorul maxim din ghidul de restaurante Gault&Millau Romania 2019 – 15,5 puncte și 3 bonete.
Au fost acordate alte 8 categorii de premii, dintre care unele în premieră pentru România: Marii bucătari de mâine, Femeia bucătar a anului, Bucătarii regionali ai anului, Terroir, Cofetar-patiserul anului, Echipa de servicii a anului, Trofeele POP și Promotorii gastronomiei românești.
„A doua ediție a ghidului de restaurante Gault&Millau reprezintă deja o consolidare a brandului în România: acoperire națională, un număr aproape dublu de restaurante selectate, o creștere a nivelului experienței gastronomice care se reflectă în scoruri mai mari în 2019. Presiunea pozitivă a prezenței ghidului Gault&Millau în România funcționează și va continua să aducă rezultate semnificative pentru piața locală.”, adaugă Raluca Hrițcu și Ștefan Mortici, Country Managers Gault&Millau România.
Alte 4 restaurante din România au primit un scor de 15 puncte și 3 bonete: Baracca (Cluj- Napoca), Fragment (Cluj-Napoca), KAIAMO (București) și the ARTIST (București).
Evaluările restaurantelor din ghidul de restaurante Gault&Millau România ediția 2019 au fost realizate de o echipă de 17 evaluatori dintre care 15 locali (cetățeni români și expați) și 2 internaționali.
„Investiția în Gault&Millau este de fapt investiția într-o platformă globală care poate exprima clar și convingător potențialul gastronomic local, cu un impact semnificativ în HoReCa, turismul și agricultura din România. Sper ca recunoașterea oferită de echipele noastre locale și internaționale de evaluatori să genereze un nivel mai mare de încredere pentru cei care îndrăznesc să facă lucrurile cu autenticitate și asumare, cu toate riscurile și obstacolele inerente. Sper, de asemenea, ca modul în care va evolua gastronomia din România, să fie o chemare puternică pentru românii care de ani buni creează gust și experiențe culinare deosebite în alte părți ale lumii. ”, declară Alexandru Almăjeanu, fondator, Gault&Millau România
Premiile Gault&Millau România 2019:
Bucătarul-șef al anului | Chef of the Year
- Alexandru DUMITRU – Bistro Ateneu, 15,5 puncte & 3 bonete
Marii bucătari de mâine | Great Chefs of Tomorrow prezentat de Nespresso
- Andrei CHELARU – Fragment, 15 puncte & 3 bonete Radu C.M. IONESCU – Kaiamo, 15 puncte & 3 bonete Roland SUCIU – Baracca, 15 puncte & 3 bonete
Femeia bucătar a anului | Woman Chef of the Year prezentat de S.E.R.V.E
- Oana Irina COANTĂ – Bistro de l’Arte, 12,5 puncte & 1 bonetă
Bucătarii regionali ai anului | Regional Chefs of the Year
- Dobrogea: Anne Marie ROSENBERG – Clos de Colombes, 12 puncte & 1 bonetă
- Moldova, prezentat de Agricola International: Claudia BĂCĂUANU – Toujours, 12 puncte & 1 bonetă
- Muntenia, prezentat de Hochland: Paul OPPENKAMP – the Artist 15, puncte & 3 bonete
- Transilvania, prezentat de Bit Soft: Roland SZEGEDI – Cabinet de Vin & Cocotte, 13 puncte & 2 bonete
Terroir prezentat de Nasul Roșu
- Ioan BEBEȘELEA – Syndicat Gourmet 12,5 puncte & 1 bonetă
Cofetar-Patiserul anului | Pastry Chef of the Year prezentat de Nazzuro Aqua
- Ana CONSULEA – Zexe Braserie 11 puncte & 1 bonetă
Echipa de servicii a anului | Service of the Year prezentat de Sezonul Franța – România
- Echipa Baracca
Trofeele POP | POP Trophies prezentat de Domeniul Coroanei Segarcea
- Mésange Fromagerie
- Papila Pizza Mania
Promotorii gastronomiei românești | Culinary advocacy prezentat de Budureasca
- Asociația Ivan Patzaichin Mila 23 – Puncte gastronomice locale Asociatia My Transylvania, Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival Gastro Art – Proiect editorial
Despre Gault&Millau – Ghidul Galben
Gault&Millau este primul ghid internațional gastronomic care intră pe piața românească. Ghidul a fost publicat mai întâi în Franța acum 50 de ani de doi jurnaliști pasionați – Henri Gault și Christian Millau – și s-a făcut cunoscut prin susținerea reprezentanților noii bucătării franceze precum Paul Bocuse sau frații Troisgros. În timp, ghidul a cunoscut un success internațional, Gault&Millau fiind acum prezent în peste 20 de țări și 5 continente.
În România, Gault&Millau își propune explorarea bucatariei locale prin evaluarea calității, creativității și autenticității descoperite în restaurantele locale.
Cmentariile sunt închise