Ultima „nebunie” in categoria bauturilor: vinul albastru
Exista vin rosu, vin alb, rose si orange. Iar acum, sase tineri intreprinzatori spanioli, in colaborare cu Universitatea din Tara Bascilor si Azti Tecnalia (departamentul de cercetari alimentare a Guvernului Basc), au creat vinul… albastru, cu care spera sa cucereasca pietele europene. Iñigo Alday, Imanol López, Jen Besga, Gorka Maiztegi, Aritz López si Taig Mac Marthy au creat Gïk, vinul albastru, care are caracteristicile vinurilor albe dulci, care se beau foarte reci. Vinul este realizat dintr-un mix de struguri rosii si albi, din soiuri ce nu au fost dezvaluite de cei sase creatori. Potrivit eater.com, strugurii provin de la podgorii din La Rioja, Zaragoza, León (localizate la circa trei ore de Madrid, spre nord) si Castilla-La Mancha (la circa doua ore sud de Madrid). Vinul are o culoare albastru neon, data de antociani (un pigment ce se afla in coaja strugurilor) cu reflexii spre indigo, de la un colorant extras din Isatis tinctoria, o planta medicinala cunoscuta la noi sub numele de Drobusor. Continutul de alcool este de 11,5%, iar o sticla de 750 ml se vinde cu 10 euro. Creatorii neobisnuitului vin spun ca nu detineau experienta in vinificare, dar au dorit sa creeze ceva cu adevarat inovator, sa aduca „o mica revolutie” in industria vinului din Spania.
Dupa doi ani de cercetare si testari, Gik a fost lansat anul trecut in Spania si a inceput sa fie vandut initial online. In prezent, vinul albastru este disponibil in Marea Britanie, Franta, Olanda si Germania, iar lansarea in Statele Unite ale Americii este in derulare. (sursa foto: facebook.com/GikBlueWine)
Cmentariile sunt închise