Gradinile urbane prind „viata” si in Romania: Kaufland le „aduce” in parcarile si pe acoperisurile magazinelor sale
Retailerul german Kaufland a anuntat astazi lansarea primei sale „retele” de gradini urbane comunitare, transformandu-si acoperisurile, exteriorul parcarilor si al magazinelor in spatii verzi cultivate cu legume, fructe, arbusti, plante aromatice si flori, care pot fi folosite de comunitate.
Proiectul, denumit „Gradinescu”, este dezvoltat impreuna cu partenerii de la Asociatia Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania, si promoveaza grija fata de natura, spiritul comunitar si sustine dezvoltarea agriculturii urbane prin propriul exemplu.
Proiectul „Gradinescu” consta intr-o retea de noua gradini urbane comunitare, dintre care trei amplasate pe acoperisurile magazinelor Kaufland, patru in parcarile sau in spatele magazinelor si doua in scoli din Capitala.
Primul magazin Kaufland cu acoperisul si exteriorul deja transformate in gradini urbane este cel din bd-ul Bucurestii Noi, iar pana la toamna vor fi dotate si cele din strada Barbu Vacarescu, din cartierele Tudor Vladimirescu, Aparatorii Patriei si din scoli.
Gradina urbana in cadrul magazinului din Bd-ul Bucurestii Noi ocupa o suprafata totala amenajata de 2300 mp, este de tip „plot share”, fiind conceputa astfel incat sa se autosustina, dupa principii de permacultura. Aceasta cuprinde: o zona de peisaj comestibil, o zona de loturi individuale de legume, un solar, o rasadnita si vermicompost, o livada ce va fi plantata in toamna, un spatiu multifunctional pentru evenimente (proiectie de film, loc de joaca, pajiste), un spatiu de lucru amenajat special pentru co-working (prevazut cu wi-fi, ceai si alte facilitati), ochiuri de apa, sistem de irigatii, hotel de insecte.
Printre plantele cultivate, anuale sau perene, se numara: legume (rosii, castraveti, dovlecei, fasole, varza, vinete, pepeni, telina); plante aromatice/ierburi (coriandru, patrunjel, marar, oregano, maghiran, busuioc); flori (craite, motul curcanului, carciumarese, gura-leului, dalii); ierburi aromatice si medicinale (isop, cimbru, cimbrisor, tarhon, lavanda, tataneasa, limba mielului); plante cu fructe comestibile (capsuni, macris, mangold); plante decorative (graminee perene, regina noptii, trandafiri); Livezi de arbusti (zmeur, coacaz, alun) si pomi fructiferi (mar, par, gutui, cais, prun, visin, cires).
„Proiectul de gradini urbane „Gradinescu” ofera bucurestenilor posibilitatea de a se bucura de spatii verzi aparent nefolosite in Capitala. Am identificat in 4 magazine Kaufland din Bucuresti spatii pentru gradini, astfel incat elevii, vecinii si toti cei interesati sa aiba un loc unde isi pot cultiva o rosie, verdeata, sa aiba grija de flori si plante, sau pur si simplu sa poata sta la iarba verde. Suntem mandri de acest proiect pe care il lansam astazi impreuna cu ICPR si va invitam sa ne bucuram de aceste spatii verzi”, a declarat Katharina Scheidereiter, responsabil CSR Kaufland Romania.
Conform informatiilor oferite de reprezentantii companiei, gradina din parcarea magazinului Barbu Vacarescu va fi data in folosinta la finalul lunii iulie si va avea o suprafata de 1200 mp si va cuprinde peisaj comestibil, de tip food forest, cu numeroase tipuri de legume, fructe si copaci, dar si hotel de insecte, iaz si alei. Gradina din parcarea magazinului Kaufland din Aparatorii Patriei va fi amenajata in colaborare cu persoanele cazate in cladirile din imediata vecinatate si va contine foisor, paturi pentru legume, ochiuri de apa, sistem de irigatii, hotel de insecte etc., iar gradina de pe acoperisul magazinului Kaufland Tudor Vladimirescu va cuprinde plante aromatice (menta, busuioc, rozmarin, salvie etc), rosii de talie mica, dovlecei baby, iar primavara si toamna salata si spanac.
Gradinaritul urban, din ce in ce mai accesat si in Romania
Potrivit rezultatelor primului studiu privind raspandirea gradinaritului urban in Romania, 7 din 10 romani practica agricultura urbana, cultivand la domiciliu legume, verdeturi sau fructe, din dorinta de a se bucura de propriile culturi, naturale. Dintre acestia, peste jumatate aleg sa cultive verdeturi (57% respondenti), in timp ce 39% cultiva fructe, iar 27% cultiva legume, unii combinand mai multe tipuri. Plantele cel mai des cultivate de romani in urban sunt capsunile (25%), lamaile (20%), urmate de rosii, cartofi, patrunjel, cimbru si rozmarin. Balconul este locul preferat pentru agricultura urbana de aproape 50% dintre romani, in timp ce 14% cultiva in fata blocului, 8% la periferia orasului, iar restul nu gasesc un loc in oras, orientandu-se spre parcele din afara acestuia.
Studiul este realizat de Institutul BICEED, la comanda Kaufland Romania, in perioada 9 mai – 26 mai 2017, pe un esantion urban reprezentativ de 1143 persoane din orașe mari, medii si mici din Romania, prin chestionare aplicate pe teren, fata in fata.
Cmentariile sunt închise