HORA – apel dur către autorități pentru redeschiderea restaurantelor

Organizația Patronală HORA, autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, își urmează misiunea declarată de a susține și de a promova interesele și valorile comune ale membrilor săi, pe plan național și internațional, printr-un nou apel către autoritățile decidente ale Statului.

Astfel, HORA pune în context situația industriei înainte de criza COVID-19 din perspectiva celor:

  • 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc din Horeca, având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro;
  • aproximativ 400.000 de angajati reprezentând 10% din numarul total al angajaților care activează in sectorul privat (190.000 de angajați direct implicați și aproximativ 210.000 angajati ai furnizorilor de produse, materii prime si servicii);

Totodată, industria contribuia semnificativ la evoluția unor companii ce dezvoltă afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje.

Urmare a crizei datorată pandemiei globale și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria ospitalității este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus în prezent la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de anul trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori.

Organizația patronală HORA își exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele dezastruoase create de răspândirea virusului COVID-19, efecte care se resimt în toată industria turismului la nivel mondial.

Potrivit studiului comandat de HORA (împreuna cu organizațiile membre în APT (Alianța Pentru Turism), și care sintetizează date pe o perioadă de 5 ani, se atrage din nou atenția asupra faptului că aportul HORECA la PIB este de aproximativ 5,07% după cum urmează:

– impact financiar direct (valoare adăugată) – 3,42%;

– impact social (salarii angajați și aport consum) – 0,91%;

– impact financiar indirect (furnizori si investiții) – 0,74%;

Lipsa predictibilității din industria HORECA în climatul economic actual, nu face decât să îngreuneze situația pentru antreprenorii care astăzi au în derulare investiții, responsabilități majore față de angajați, contracte de închiriere și leasing, contracte cu clienții externi, contracte de prestări servicii, contracte de servicii auxiliare etc.

În prezentul mesaj semnat de Daniel Mischie în calitate de președinte HORA, se subliniază că activitatea din alte țări europene în industria HORECA funcționează. În afara României, toate țările Comunității Europene au redeschis restaurantele (interior și exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reușind astfel să mențină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire față de România.

De asemenea, se subliniază faptul că redeschiderea teraselor la 01.06.2020 nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate, deci redeschiderea completă a restaurantelor se poate face in siguranță în unitățile în care se respectă reglementările. În lipsa unor reglementări clare restaurantele au întâmpinat dificultăți, iar incapacitatea autorității centrale și locale de a urmări respectarea regulilor a dus la suprareglementări și controale abuzive, multe dintre ele fără a avea legătură cu situația pandemică în care ne aflăm.

De asemenea, se pune accent pe faptul că restricționarea vânzării și a consumului în restaurant nu rezolvă dificultățile statului în a asigura respectarea legii și că prin aceste restricții se aduc doar mari prejudicii sectorului HORECA.

“Având în vedere faptul că România se confruntă cu o situație de criză fără precedent, ne simțim obligați să luăm o poziție fermă și să cerem autorităților măsuri imediate, prin elaborarea de urgență a unui plan etapizat de revenire la normalitate a industriei HORECA pentru a putea activa în condiții de reglementări clare, așa cum se întâmplă în alte state europene. Creșterea numărului de infecții se datorează lipsei reglementărilor și imposibilității statului de a asigura respectarea celor existente.” – a mai adăugat Daniel Mischie în mesajul său.

HORA și-a asumat misiunea de a apăra interesele industriei de ospitalitate și de a fi un sprijin pentru antreprenorii din domeniu; în această perioadă de confuzie generală este nevoie de suport din perspectiva apartenenței la o comunitate puternică.

 

Cmentariile sunt închise