Hora: Propunerile excesive anti-fumat ar afecta stabilitatea financiara a 85% dintre restaurantele & cafenelele din tara
Recenta initiativa parlamentara privind modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun si care are in vedere interzicerea totala a fumatului in spatiile publice inchise va afecta puternic industria ospitalitatii si va determina cresterea somajului, sustin reprezentantii HORA – Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania.
“Asa cum reiese din definitiile propuse ca amendamente la proiectul de lege, aceasta propunere parlamentara vizeaza de facto interzicerea totala a fumatului in spatiile publice inchise, in special in restaurante, baruri, cafenele, cluburi, incluzand terasele. Din formulari care par, la prima vedere, rezonabile, se poate ajunge la situatii rizibile, in care fumatorilor li s-ar interzice sa fumeze pe terasele restaurantelor, sub copertine sau pe plaja”, a declarat Tinu Sebesanu, Presedintele Organizatiei.
In prezent, cadrul legislativ romanesc de prevenire si combatere a efectelor consumului produselor din tutun este deja aliniat cu Recomandarea Consiliului Uniunii Europene privind spatiile fara fum de tutun, adoptata in 30 Noiembrie 2009. Aceasta armonizare a fost realizata nu in baza unei Directive sau a unei Dispozitii UE, ci in baza unei simple recomandari a Consiliului UE. Recomandarile nu sunt obligatorii pentru tarile membre si, de altfel, in conformitate cu informatiile pe care le avem, interzicerea fumatului in spatiile publice nu este pusa in aplicare in toate tarile UE.
Prevederile legislatiei in vigoare permit proprietarilor de afaceri sa-si adapteze spatiile, dotarile necesare, in functie de preferintele clientilor, pentru a se acomoda solicitarilor clientilor fumatori si nefumatori si a reusi sa-si mentina sanatatea financiara si competitivitatea pe piata libera.
In 2014, HORA a desfașurat o cercetare in randul a peste 9200 persoane juridice care activeaza in industria HORECA in Romania. Potrivit acestui sondaj, 70% dintre respondenți cred ca fumatul ar trebui limitat la zonele speciale in HORECA. 60% dintre respondenti au indicat ca numarul de clienti si veniturile vor scadea, in cazul in care fumatul este complet interzis. Barurile si alte entitati pentru servirea bauturilor, cum ar fi cluburile, pub-urile, cafenelele pot fi cele mai afectate – 85% din aceste tipuri de facilitati se asteapta la o scadere semnificativa a numarului de clienti.
“HORA este de acord ca fumatul ar trebui sa fie restrictionat in spatiile destinate activitatilor medicale, culturale, de educatie, in transportul public si in spatiile de joaca inchise destinate copiilor. Adoptarea interzicerii totale a fumatului in restaurante, cafenele, baruri, pub-uri si cluburi in Romania va avea un impact economic si social negativ,” a concluzionat Tinu Sebesanu. „Interdictia va afecta puternic industria ospitalitatii si va determina cresterea somajului. Credem cu tarie ca reglementarea clara cu o mai buna aplicare a legislatiei si nu interdictia totala este modul de a gazdui clientii fumatori si nefumatori in industria ospitalitatii”, spune Tinu Sebesanu.
“HORA sustine libertatea dreptului de a alege prin adoptarea modelelor din tari precum Germania sau Austria in care operatorilor si consumatorilor li se da dreptul de a opta intre unitati de fumatori sau nefumatori. Cu atat mai mult aceste doua categorii nu afecteaza nici una dintre parti. Intr-o piata predominanta a fumatorilor nu se pot aplica masuri radicale impotriva acestora, ci trebuie adoptat un mecanism pe termen mediu pentru acest tip de restrictii, sincronizat cu un program de constientizare si de educare a noilor generatii, astfel incat in viitor sa existe o populatie covarsitoare de nefumatori“, se precizeaza in comunicatul de presa emis de HORA.
HORA, Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania, reuneste proprietarii din industria ospitalitatii romanesti. Printre membrii fondatori ai HORA se numara : Argentine, Benihana, Biutiful, Caru’ cu Bere, Casa Di David, Casa Doina, City Grill, Crêperie d’Amour, Fratelli, Hard Rock Café, La Fattoria, La Mama, Loft, White Horse.
Sunt numai aiureli scoase romanii pro -fumat . Vedeti statistica tarilor care deja au interzis de mult fumatul in toate spatiile puplice . Are numai efecte pozitive , lumea mai multumita si fericita , localurile si restaurantele mai curate si mai mult castig economic .Chiar a crescut castigul in multe sectore si s-au lasat foarte multi oameni de fumat. Daca creste somajul nu e din cauza ca nu se mai fumeaza ci din alte cauze. Si chiar daca creste somajul cresc si amenzile si multi bani in plus , bani cu care se pot crea alte locuri de munca . Este numai de castigat faptul ca se interzice fumatul in toate spatiile puplice.Fumatoarii nu ar mai cheltui atat de mult pe tutun si banii sunt cheltuiti in alt mod si alte produse. Creste educatia , sanatatea sau cel mai bine spus inteligenta oamenilor sau intelepciunea. Inteligenta oamenilor de rand in Romania e mult scazuta fata de alte tari si din lipsa de informatie sanatoasa dar mai ales din promovarea prostiei-LIPSA BUNULUI SIMT unde este inclus si fumatul printre limbaj ,comportament , atutudine , creatie . CEREM INTERZICEREA IN SPATIILE PUBLICE .
Teama celor din Horeca de a-si pierde clientii este doar partial justificata. Cred ca initial va fi o cadere a consumului dar ulterior si cei mai inraiti fumatori vor intelege ca daca vor sa manance vor trebui sa se conformeze regulei. Este o chestiune de respect pentru nefumatori.
Pe de alta parte regula nu ar trebui aplicata in cluburi si baruri unde accesul este conditionat de varsta si riscul de fumator pasiv este asumat.
In orice tara civilizata fumatul este interzis in locuri publice care au legatura cu mancarea sau cu prezenta minorilor.