Horeca Next Level – Food Trends 2020 pe 3 martie la Hotel Intercontinental
Horeca Insight – lider de piață în organizarea de evenimente dedicate industriei ospitalității, găzduiește pentru al 4 – lea an consecutiv, conferința Food Trends. Seriile de conferințe ce abordează teme dedicate fiecărui segment al Horeca aduc în atenția participanților tendințele din domeniu la nivel internațional și modul în care acestea influențează piața locală. Ca în fiecare an, vom surprinde imaginea Horeca în România la începutul anului 2020 prin filtrul experienței invitaților noștri. Vom afla ce-și doresc românii să mănânce sau care este abordarea adecvată pentru a crea experiențe memorabile în restaurantele de la noi, dar și ce determină ușurința de a trece de la chef la owner de restaurant.
Profităm de ocazie pentru a descrie pe scurt și preocupările generale în Food Industry așa cum sunt descrise de finedininglovers.com. În primul rând, anul 2020 se remarcă prin atenție crescută acordată fermentării datorită posibilităților aparent inepuizabile de exploatare a acestui banal proces chimic în bucătărie. Cu siguranță ne putem gândi la câteva restaurante de la noi care deja ”stăpânesc” acest trend și îl aplică cu succes, dar se pare că Noma a intuit și o tendință a pasionaților de gătit de a se remarca ca early adopters.
Anul 2020 e posibil să fie anul în care consumatorii încep să iubească pâinea din nou. Știm că în țara noastră pâine se bucură de popularitate, că brutăriile artizanale își cuceresc adepții și în cartierele de la periferie. Există în general o dorință de a explora felul în care străbunicile noastre făceau pâine, cum faci pâine cu maia acasă și care sunt opțiunile pentru persoanele intolerante la gluten. Este o ocazie bună de educare a gusturilor și de ce nu? schimbarea stilului de viață descoperind tipuri noi de făină și metode de dospire.
Conform trendurilor înregistrate de Instagram pe mâncare prietenoasă cu camera telefonului, dar remarcate printre preocupările mileanialilor – pastele au fost decretate ca tendință a anului curent. Fie că vorbim despre faptul că este fel de mâncare simplu sau despre experiențele Airbnb din Italia ce includ și lecții de gătit cu o autentică “nonna”, pastele câștigă teren ca fel de mâncare delicios, gătit simplu și din nou, ceva ce poate fi gătit în confortul căminului nostru. Poate vom fi martorii re-interpretării unui fel de mâncare care și-a pierdut din popularitate și la noi, clasicele macaroane cu brânză.
Dacă tot ne aplecăm din ce în ce mai mult spre educare, poate e util să aflăm că anul acesta va fi dedicat agriculturii regenerative. Situată o etapă mai sus de agricultura sustenabilă și organică, această nouă metodă de exploatare a terenurilor agricole implicare activă în îmbogățirea solului cu nutrienți (proveniți din descompunea buruienilor de exemplu), încurajarea biodiversității și gestiunea corectă a bazinelor de colectare a apei. Cum farm to table a devenit și la noi farm to fork și chiar nu mai putem vorbi despre un pionierat al conceptului în țara noastră, nu este deloc ciudat să vorbim despre agricultură practicată responsabil într-un articol dedicat mâncării.
Am făcut un fel de introducere pentru a dezvolta puțin tendința pasionaților de mâncare pentru alimente funcționale. Suntem martorii și vrem nu vrem ne înscriem și noi în trendul persoanelor care doresc să știe mai mult despre ceea ce pun în coșul de cumpărături sau proveniența ingredientelor din farfurie la restaurantul preferat. Fie că vorbim de alimente fermentate, fructe și legume ce conțin resveratrol, turmeric, ciocolată neagră, alge, germeni sau făină de orz – ne interesează beneficiile acestora pentru organism și ne dorim ca acestea să fie accesibile în supermarket. Vom observa că și recomandările specialiștilor în nutriție se vor axa mai degrabă pe diete adaptate stilului de viață și preferințelor, în detrimentul unei diete generice.
Observăm din ce în ce mai mulți oameni preocupați să se implice în pregătirea hranei pe care o consumă. Parte dintre aceștia nu au avut deloc contact cu gastronomia, dar își descoperă această pasiune și curând vor dori să-și “deschidă” casele pentru a se lăuda cu ceea ce au învățat să prepare. Supra-numitele Cloud Kitchens câștigă teren în defavoarea deschiderii unui business nou. O statistică sumbră ne informează că mai bine din jumătate de restaurantele deschise se închid în primul an, iar opțiunea unei bucătării profesionale de închiriat pare o soluție rezonabilă pe termen scurt. Deocamdată este o idee de succes în țări precum India, unde resursele de a deschide o afacere proprie sunt scăzute. Posibilitatea de închiriere a bucătăriei deja echipate, un bucătar pasionat și prezența într-o aplicație de livrări pot fi ingredientele restaurantului de succes al viitorului. Deocamdată, ne putem bucura de spații care oferă servicii similare spre beneficiul pasionaților de mâncare în Agora Floreasca sau Carnivale Food Market.
Am ajuns la ultimul, dar cel mai sensibil punct din trendurile anului 2020 – risipa de mâncare. O statistică la nivel global ne spune că o treime din mâncarea produsă într-un an este aruncată, respectiv echivalentul a 1,3 miliarde de tone. Odată identificată problema este primul semn de progres în direcția corectării ei, iar Massimo Bottura s-a remarcat deja ca una dintre vocile dornice să se facă auzite în campanii dedicate. De la rețete dedicate gătirii integrale a cartofului, la festivaluri și restaurante specializate în prepararea de mâncare din resturi sau ingrediente mai puțin aspectuoase (Silo) – evitarea risipei în industria culinară este un trend care ar trebui să fie adoptat de toți cei implicați în acest domeniu creativ.
Horeca Next Level Food Trends se va desfășura în 3 martie 2020, la Intercontinental Hotel – Ronda Ballroom, mai multe informatii aici.
Cmentariile sunt închise