Identitatea culinara nationala si vinurile locale ca promotori ai Romaniei, in dezbatere la prima editie a Congresului de Gastronomie si Vin

Prima editie a Congresului de Gastronomie si Vin, ce va avea loc maine, 7 iunie, isi propune sa initieze dezbateri in jurul a trei subiecte fierbinti: istoria gastronomica nationala – traditii, mosteniri, prezent si viitor; identitatea culinara nationala – suntem ultima tara europeana fara o identitate gastronomica asumata si promovata ca atare; oeno-turismul ca varf de lance pentru promovarea turismului gastronomic in Romania.

Evenimentul, ce se va desfasura la sediul ARCUB din Centrul Istoric al Capitalei, este organizat de Vinul.ro, Rare Foods Services, GastroArt.ro, Concret PR, cu sprijinul partenerului principal – Selgros Romania.

Cu prilejul Congresului de Gastronomie si Vin, organizatorii vor lansa spre dezbatere si vot al participantilor Manifestul pentru gastronomia si vinurile din Romania, un ghid scurt si concis de bune practici in HoReCa.

Organizatorii au anuntat ca la dezbaterea despre „Identitatea culinara nationala” va participa si  domnul Mircea Dobre, ministrul turismului. La dezbateri vor participa influenceri din zona gastro-oenologica: chefi, bloggeri, organizatori de evenimente, antropologi, jurnalisti, producatori locali.

In zona adiacenta salii unde vor avea loc dezbateriile se organizeaza o mica expozitie cu degustare la care participa o serie de producatori locali. Puteti savura vinuri, preparate cu trufe, pastrav sau scrumbie de Dunare afumata etc.

Cum suna manifestul pentru gastronomia si vinurile din Romania

Obiceiurile culinare fac parte nemijlocita din identitatea unui popor, din fondul valorilor comune care tin laolalta tesatura interna a unei natiuni.

Intelegand importanta culturala si economica a traditiilor gastronomice – din dorinta de a contribui la continuarea si propagarea unei identitati romanesti de care trebuie sa fim constienti si mandri, initiatorii primului „Congres de gastronomie si vin” propun spre cunoastere de catre profesionisti si public deopotriva, spre dezbatere si imbunatatire, urmatorul ,,Manifest pentru gastronomia si vinurile din Romania”:

  1. Regionalitate – sa pastram, promovam si imbogatim traditiile retetelor locale si specificul regional din fiecare zona locuita de romani.
  2. Sustenabilitate – incurajam producatorii locali de alimente si servicii, pentru dezvoltarea economica durabila care sa asigure si generatiilor viitoare continuarea accesului la propria identitate si bunastare.
  3. Sezonalitate – promovam alimentatia adaptata ciclurilor naturale, cu ingrediente provenite din surse locale si inspirata din obiceiurile care au asigurat supravietuirea si dezvoltarea generatiilor de inaintasi.
  4. Adaptabilitate – cultura (inclusiv cea gastronomica traditionala) este vie si in continua schimbare, iar imbratisarea multiplelor influente este modul in care s-au format si vor continua sa prospere traditiile autohtone.
  5. Sanatate – militam pentru o alimentatie sanatoasa, atat in ceea ce priveste calitatea ingredientelor cat si a metodelor de preparare si a unui aport nutritional echilibrat.
  6. Cumpatare – evitarea risipei este o prioritate – atat in ceea ce priveste cantitatile ingerate, cat si in ceea ce priveste consumarea resurselor si impactul acestui consum asupra mediului inconjurator.
  7. Naturalete – chiar daca industria alimentara moderna ofera o multitudine de aparente ,,scurtaturi”, prin recompunerea unor ingrediente a caror obtinere necesita timpi mari de preparare, credem ca acestea sunt de evitat.
  8. Autenticitate – sa indraznim sa fim diferiti, incepand prin a fi autentici.

„Credem ca pastrarea traditiilor alimentare, valorificarea superioara a acestora (atat din perspectiva culturala cat si economica), trebuie sa reprezinte o prioritate nationala. Declararea unei ,,Zile nationale a gastronomiei si vinului din Romania”, care sa fie libera prin lege poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identitatii noastre nationale si pentru promovarea economiei si turismului din tara noastra”, au declarat organizatorii.

Cmentariile sunt închise