Le Bistrot Français, relocat in fosta resedinta a arhitectului francez Albert Galleron
Grupul de companii Le Manoir a relocat restaurantul sau din Capitala, Le Bistrot Français, in strada Nicolae Golescu nr. 18, intr-o cladire ce a fost resedinta arhitectului francez Albert Galleron, din perioada in care acesta a construit Ateneul Roman si Banca Nationala a Romaniei. Bistroul beneficiaza acum de o sala de oaspeti si 3 saloane private, cu o capacitate totala de 64 de locuri la masa, si este rezultatul unei investitii de 600.000 de euro in amenajarea bucatariei, a pivnitei de vinuri si a spatiului dedicat oaspetilor.
Meniul de mancare al restaurantului este unul frantuzesc, specific zonei de fine dining. El a fost creat si implementat de catre echipa de bucatari romani condusa de Sorin Miftode, impreuna cu Sebastian Gravé, chef francez cu experienta in restaurante premiate de catre Ghidul Michelin.
Meniul creat de chef Sebastian este alcatuit din cateva produse de exceptie, precum platoul de stridii proaspete Perle Blanche No. 3, si din preparate gastronomice cu influente basce, precum L’Oeuf Parfait – ce imbina oul, trufele negre de Transilvania, branza Comté si foie gras-ul, lupul de mare fript in stil basc si altele.
Mai mult, in completarea meniului culinar frantuzesc vine lista de vinuri a restaurantului, ce include peste 600 de etichete, dintre care se remarca atat nume recunoscute la nivel international, precum Chateau Margaux, Masseto, Chateau D’Yquem, cat si o selectie generoasa de sortimente romanesti. Toate acestea sunt pastrate in conditii optime, intr-o pivnita special amenajata, prevazuta cu sistem special de control al temperaturii si hidrometrie.
Pentru a pune in evidenta mostenirea culturala, Le Bistrot Français gazduieste o expozitie proprie de arta, ce insumeaza 20 de opere ale celebrilor maestri ai picturii romanesti si care este evaluata la peste 150.000 de euro. Printre acestea, se numara cateva piese reprezentative pentru cultura noastra: “Tataroaice”, realizat de catre Nicolae Tonitza, cu o valoare estimata de 18.000-25.000 de euro,“Dupa Bal”, de Eustatiu Stoenescu si “Rochia Verde”, de Ion Theodorescu-Sion, evaluate pana la 8.000 de euro, respectiv 7.000 de euro.
“Pentru noi, cei care l-am creat, Le Bistrot Français este un amestec de experiente frantuzesti si romanesti, care se intrepatrund spre deliciul oaspetilor nostri, demonstrand afinitatea pe care cele doua culturi le-au avut intotdeauna una pentru cealalta. Beneficiem de o cladire cu o istorie fermecatoare, ce a gazduit la Bucuresti unul dintre reprezentantii francezi ai arhitecturii neoclasice si a fost martora construirii unora dintre locurile emblematice ale Capitalei, de un meniu hautecuisine, cu influence basce si o colectie remarcabila de arta, deschisa acum publicului larg. Astfel, reusim sa cucerim atat oaspetii romani, care admira si se mandresc cu valorile pe care le promovam, cat si segmentele de straini si expati, ce au ocazia sa intre in contact cu elemente reprezentative ale culturii romanesti, in timp ce se bucura de preparate frantuzesti si vinuri fine”, spune Cristian Preotu, proprietarul grupului Le Manoir.
Anul trecut, cifra de afaceri a Le Bistrot Français a fost de 850.000 de euro, iar pentru acest an se anticipeaza o crestere de 25% a cifrei de afaceri, cand reprezentantii restaurantului preconizand ca vor avea un numar mediu de 50 de oaspeti pe zi si o nota de plata medie de 250 RON.
Le Bistrot Français a fost lansat in 2013, iar de-a lungul timpului a primit numeroase distinctii, menite sa ii confirme calitatea meniului si a serviciului.
Grupul Le Manoir a fost fondat in 2004 de catre Cristian si Maria Preotu si include urmatoarele: 4 magazine Comtesse du Barry, o ciocolaterie frantuzeasca – Michel Cluizel -, restaurantele
SushiRoom si Le Bistrot Français, divizia de cadouri si produse dedicate segmentului corporate,
divizia de import si distributie ale produselor gastronomice si bauturilor.
Cmentariile sunt închise