Legea Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc fost promulgată de președintele Iohannis

 

Decretul pentru promulgarea legii privind instituirea Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc a fost a semnat de preşedintele Klaus Iohannis. Sărbătoarea va fi marcată în prima duminică a lunii octombrie.

Proiectul de lege – lansat la prima ediție a Congresului Național de Gastronomie și Vin de Cezar Ioan (Vinul.ro), Chef Nico Lontras (Rare Food Services)  și Cosmin Dragomir (gastroart.ro) – a trecut de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 251 de voturi pentru, două abțineri și niciunul împotrivă, după ce trecuse de Senat și de toate comisiile de resort.

În lege se prevede posibilitatea organizării de către autorităţile publice centrale, locale sau de alte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice a unor programe şi manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale. În acest sens, autorităţile centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

De asemenea, legea stabileşte şi definiţia vinului românesc. „În sensul prezentei legi, prin vin românesc se înţelege vinul obţinut din struguri proveniţi în proporţie de 100% din România şi care are inscripţionat pe etichetă drapelul României”, prevede actul normativ.

“Ziua Națională a gastronomiei și vinului românesc poate fi unul dintre factorii care să declanșeze pofta pentru (re)cunoaștere, mândrie și progres. Francezii, italienii, spaniolii, nemții, cehii, turcii (și cam toate popoarele “cu istorie” la care ne putem uita) au făcut din gastronomie (și vinuri, unde acesta e tradițional) vârf de lance pentru atragerea de turiști, pentru exporturi, pentru a reconstrui legăturile invizibile care alcătuiesc țesătura intimă a unei națiuni”,  e explicat Cezar Ioan (Vinul.Ro), unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

“Este un prilej perfect pentru parteneriate public-private prin care să celebrăm gastronomia românească altfel decât în fața grătarului cu paharul de tulburel în mână. Putem organiza dezbateri, conferințe, expoziții tematice, lansări de carte etc. Mi-aș dori ca restaurantele să se folosească de acest pretext pentru a prezenta meniuri special concepute pentru această zi”, a argumentat și Cosmin Dragomir (gastroart.ro)

“Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinară națională, regională, locală și microlocală. Promovarea gastronomiei și a vinurilor autohtone se face după ureche, după cum îl taie capul pe fiecare. Poate e timpul să avem un concept robust și atractiv pentru potențialii turiști, o strategie pe termen scurt, mediu și lung care să fie în folosul tuturor”, e de părere Chef Nico Lontraș, primul profesionist român care a deschis dezbaterea publică privind nevoia de restaurare și valorificare a gastronomiei de la noi din țară.

Proiectul de lege a fost depus de către deputatul brașovean Mihai Mohaci și a suferit în parcusul legislativ câteva modificări față de forma inițială.

Cmentariile sunt închise