Localurile fara autorizatie de securitate la incendiu, obligate s-o obtina pana la 31 decembrie a.c.

Localurile care functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu sunt obligate sa obtina acest document pana la 31 decembrie a.c., potrivit unui proiect de act normativ promulgat saptamana trecuta  de presedintele Klaus Iohannis. In prezent, conform legislatiei in vigoare, autoritatile sunt indreptatite sa inchida cluburile, restaurantele, hotelurile si alte constructii asemanatoare care nu respecta regulile de securitate la incendiu.

Potrivit avocat.net, in forma amendata a legii promulgate ieri de Klaus Iohannis este stabilit ca toate constructiile si amenajarile care functioneaza fara a detine o autorizatie de securitate la incendiu au obligatia obtinerii acestui document pana la 31 decembrie. Obligatia obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu va reveni, potrivit proiectului de act normativ, beneficiarului investitiei ori persoanei fizice sau juridice care finanteaza si realizeaza investitii noi sau interventii la constructiile existente. Totusi, in cazul in care este constatata incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu, autoritatile vor putea decide oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor/amenajarilor fara a mai astepta obtinerea autorizatiei amintite. Pana la data obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu, raspunderea pentru functionarea constructiilor si amenajarilor din punct de vedere al asigurarii cerintei de securitate la incendiu va reveni exclusiv beneficiarilor investitiilor.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor a fost publicata pe 5 noiembrie 2015 in Monitorul Oficial, iar prevederile acesteia au intrat in vigoare de la momentul aparitiei. Ordonanta ta fost  adoptata prin lege de catre Parlament la finalul lunii februarie a.c., cand Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 52/2015 a trecut de Camera Deputatilor, ca for decizional, iar miercuri, 16 martie 2016, documentul a primit semnatura presedintelui, iar acesta va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Daca anterior intrarii in vigoare a OUG nr. 52/2015 Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) putea sa dispuna doar oprirea functionarii/folosirii constructiilor/amenajarilor, din noiembrie 2015 personalul ISU poate si sa sigileze constructiile si amenajarile firmelor care nu respecta regulile de siguranta la incendiu. Totodata, in cazul aplicarii sigiliului, firmele sunt obligate sa instiinteze clientii despre acest aspect, prin afisarea, la loc vizibil, a unui anunt referitor la oprirea activitatii.

Reamintim ca, potrivit normelor in vigoare, criteriile pentru inchiderea localurilor se aplica in cazul cladirilor/spatiilor comerciale, adica in baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine si supermagazine. De asemenea, acestea sunt valabile in egala masura pentru cladirile/spatiile culturale (teatre, cinematografe, sali polivalente, sali de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participarii publicului) si cladirile/spatiile turistice (hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni).

Proiectul de Lege in forma promulgata de presedintele va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Carmen.ionescu@modernbuyer.ro

 

Cmentariile sunt închise