Marinela Ardelean: „”Pentru noul volum The Wine Book of Romania, am vizitat crame si podgorii din intreaga Romanie si Republica Moldova si am gustat peste 2.000 de vinuri”
A inceput in 2014, cu volumul bilingv, romana-italiana, “50 de vinuri romanesti intalnesc 50 de preparate culinare italiene”, ajuns cel mai premiat volum despre vinurile romanesti la nivel international, apoi a continuat cu proiectul „Cartea vinurilor romanesti / The Wine Book of Romania”, primul ghid care cuprinde descrierea si clasificarea a celor mai bune vinuri din Romania si Republica Moldova. Aparut in 2016, acest prim volum a cuprins 214 vinuri si a fost completat cu RO-Wine|The Wine Festival of Romania, festival ce s-a nascut din dorinta de a reuni vinurile de top romanesti, cunoscute in intreaga lume, cu cele de renume international, si de a le aduce mai aproape de consumator.
Anul acesta, Marinela continua acest proiect, prin lansarea celui de-al doilea volum The Wine Book of Romania si o noua editie RO-Wine|The Wine Festival of Romania, organizata in parteneriat cu fratii Liviu si Mihai Popescu, co-proprietarii Fratelli Group. Am stat de vorba cu Marinela pentru a afla cum a fost primita prima editie, cu ce noutati ne asteapta anul acesta, dar si cateva detalii despre sistemul de notare si despre membrii juriului.
Pe 20 mai vei lansa cel de-al doilea volum „The Wine Book of Romania”. Care sunt noutatile pe care acesta le aduce?
Cel de-al doilea volum The Wine Book of Romania a adus multe surprize, inca din etapa de documentare. Timp de trei luni am strabatut intreaga Romanie si Republica Moldova, am vizitat crame si podgorii, am gustat peste 2.000 de vinuri, pentru a putea aduce in fata juriului international al acestui ghid cea mai buna selectie, maxim 5 etichete de la fiecare producator. Asta, deoarece acest ghid prezinta excelenta vinurilor romanesti, aplaudam calitatea si dorim sa reprezinte un instrument util de promovare a vinului romanesc in lume.
Noutatea absoluta fata de primul volum al ghidului o reprezinta introducerea unui capitol dedicat exclusiv distilatelor din vin („vinars” in Romania si „divin” in Republica Moldova). Este o bautura speciala, nobila, care presupune o tehnologie foarte riguroasa si o serie de factori naturali care ofera aroma, culoare, densitate. Pentru volumul doi al cartii au fost degustate si notate 19 distilate, dintre care 16 din Republica Moldova si 3 din Romania.
Cum apreciezi evolutia calitatii vinurilor comparativ cu primul volum?
M-am bucurat sa constat o crestere remarcabila a calitatii vinurilor evaluate. De exemplu, anul trecut doar un vin 100% Feteasca Neagra a obtinut 5 stele. Anul acesta, patru vinuri 100% Feteasca Neagra, dintr-un total de 15 vinuri, au obtinut 5 stele. De asemenea, daca in primul volum 15% dintre vinurile evaluate au obtinut 5 stele, cei care vor rasfoi volumul al doilea vor descoperi 50 de vinuri care au primit calificativul maxim din partea juriului, reprezentand 18% din totalul vinurilor prezentate.
Pentru mine, The Wine Book of Romania reprezinta, pe langa o mare responsabilitate, si un angajament fata de industria vitivinicola si producatorii de vin din Romania si sunt incantata sa observ deschiderea producatorilor fata de acest proiect, prin care ne dorim ca vinurile romanesti sa fie apreciate la adevarata lor valoare si sa isi castige locul meritat pe harta vinurilor europene.
Cine este juriul, cine sunt specialistii care au evaluat vinurile din The Wine Book of Romania?
Toate vinurile prezentate in The Wine Book of Romania au fost evaluate de un juriu format din experti internationali: Rod Smith (Master of Wine – Franta), Paul Robert Blom (degustator international de vinuri – Olanda), Luiz Alberto (fondatorul comunitatii #winelover – SUA), Galina Niforou (Asociatia Exportatorilor de Vin – Bulgaria), József Kosarka (presedinte al Asociatiei Somelierilor din Ungaria), Maria Sofia Dare Biancolin („Wine and More”– Germania), Elias Macovela (blogger de profil si activist al vinului – Portugalia).
Sunt onorata ca au acceptat invitatia noastra si sunt mandra ca acestia, la finalul procesului de jurizare, au declarat ca sunt multe vinuri romanesti pe care isi doresc sa le sustina si promoveze in intreaga lume.
Ce sistem de notare a vinurilor au folosit membrii juriului pentru a le putea clasifica?
Toate vinurile au fost degustate “in blind”, fara a fi vizibila eticheta, si au fost evaluate cu stele, de la 3 la 5. Pe toata durata degustarilor, juriul a avut posibilitatea sa descalifice vinuri care nu atingeau nivelul de 3 stele. Am dorit sa ofer consumatorului un instrument ușor de înteles și de retinut. Un vin de 3 stele înseamna bun, unul de 4, foarte bun și unul de 5 stele, excelent.
• 5 stele – personajul principal al oricarei povesti. Un vin plin de emotie, pe care nu-l mai poti uita. mai presus de gusturi.
• 4 stele – povestea in sine. Un vin cerebral, care nu te lasa fara cuvinte, ci te provoaca la dialog. Un vin cu o personalitate exceptionala, in care se simte stilul și amprenta producatorului.
• 3 stele – personajul principal ești tu, consumatorul. Un vin bun, corect, oricand competitiv pe piata internationala. O alegere perfecta pentru o seara cu prietenii.
Care sunt planurile privind acest proiect, va urma un al treilea volum?
Desigur. Anul acesta, in premiera, jurizarea vinurilor pentru volumul 3 The Wine Book of Romania va avea loc in aceeasi saptamana cu RO-Wine | The Wine Festival of Romania, ce are loc pe 20 si 21 mai, la Fratelli Studios. Experti din mai multe colturi ale lumii vin la Bucuresti, unde sute de vinuri asteapta sa isi primeasca nota si aprecierea lor.
Ce producatori vor participa anul acesta la festivalul RO-Wine?
Avem o prezenta majora din partea strainilor, iar printre brandurile de top care nu sunt prezenti pe piata din Romania se numara si Castello di Neive (Italia), Castello delle Regine (Italia), Copertino (Italia), Marchesi del Cordano (Italia), Guarini (Italia), Pago di Carovejas & Ossian (Spania) si Odfjell (Cile). La aceasta editie a festivalului avem 20 de producatori si 30 din strainatate.
Care este, din punctul tau de vedere, cel mai important obiectiv al acestui proiect?
The Wine Book of Romania este o carte de vizita recunoscuta la nivel international pentru industria vinurilor si un instrument util pentru promovarea lor in intreaga lume. Datorita numarului mic de producatori de vinuri dar, mai ales, a brandului nostru de tara, imaginea vinurilor noastre nu este una cu care ne putem lauda. Se fac pasi in acest sens, dar prea mici, prea putini. E nevoie de educare, informare, formare si investitii substantiale.
Marinela V. Ardelean este specialist in branding si business development in industria enogastronomica, degustator profesionist in concursuri internationale de vinuri si profesor la Italian Chef Academy (Roma, Italia).
Cmentariile sunt închise