Ministerul Turismului ar putea demara proiectul de realizare a domeniului schiabil Balea, ce va dubla capacitatea schiabila din Romania

Materializarea proiectului celui mare mare domeniu schiabil din tara, care va cuprinde peste 150 de kilometri de partii in Muntii Fagaras, pare sa fie din ce in ce mai aproape, dupa ce ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a facut o vizita in zona la finalul anului trecut.

Potrivit publicatiilor locale, precum Transilvanianews sau StirideSibiu, Ministrul s-a intalnit cu reprezentantii primariilor din ariile vizate de acest mega-proiect, care va include judetul Sibiu (Cartisoara, Arpas, Porumbacu), judetul Brasov (Ucea, Dragus si Vistea), judetul Arges (Refu, Cicanesti, Albesti) si cu agentii de turism din zona. Domeniul schiabil Balea este prioritar in lista celor trei proiecte de interes national si 143 depuse de administratiile locale, ce vor putea primi finantare in cadrul Master Planului pentru Turism.

“In aceste zone din Masivul Fagaras zapada rezista peste 200 de zile pe an, iar realizarea acestui proiect va duce la dublarea capacitatii schiabile din Romania, care in prezent este de aproximativ 175 de kilometri de partii”, a declarat Mircea Dobre.

De asemenea, operatorii turistici din zona Balea Lac se arata optimisti, in conditiile in care, potrivit lui Arnold Klingeis, initiatorul Hotelului de Gheata de la Balea Lac, spune ca pentru proiect s-a mai facut o documentare tehnica acum multi ani, in 1974.

“Ne bucura vizita ministrului Turismului, Mircea Dobre, la Balea Lac, pentru a studia indeaproape potentialul turistic al acestei zone si pentru a discuta problemele tehnice si juridice. Noi asteptam de 20 de ani acest proiect. Cred foarte mult in acest proiect, mai ales pentru ca natura confirma in fiecare an ca zapada persista aici pe o perioada mai lunga decat in alte statiuni. La Balea Lac avem zapada pana in luna iunie. Ma bucur sa vad ca in sfarsit am ajuns si noi la rand, pe lista prioritatilor, iar zona Balea va fi in atentia autoritatilor centrale, pentru a pune in aplicare un proiect care a-nceput acum 50 de ani. Cu siguranta, acum 50 de ani cei care au analizat potentialul turistic si schiabil au facut-o cu mult profesionalism si au ajuns la concluzia ca acest domeniu schiabil se poate realiza cu tehnologia si cu stiinta de atunci, deci, cu siguranta ca se poate face mult mai mult cu tehnologia si cu stiinta de acum. Acest proiect va ajuta aceasta zona, dar va ajuta si Romania sa aiba 150 de kilometri de partie intr-o statiune montana care astfel va fi competitiva cu marile statiuni de schi din Austria sau Elvetia. Este un proiect foarte important pentru noi. Speram si ne dorim ca acest lucru sa se intample. Vom contribui cu tot ce ne sta in putinta ca acest proiect sa se realizeze. Un prim pas este facut. Mai este un drum lung, dar cu vointa si cu incredere se va ajunge la realizarea lui”, a declarat Arnold Klingeis, initiatorul proiectului Hotelul de Gheata de la Balea Lac.

Potrivit surselor citate, Ministrul Turismului s-a declarat optimist ca anul acesta se va face primul pas prin realizarea documentatiei tehnice, de care ar trebui sa se ocupe autoritatile locale, in timp ce realizarea efectiva a investitiei ar urma sa fie suportata integral de la bugetul de stat.

Una din principalele atractii turistice din zona este Hotelul de Gheata de la Balea Lac, ajuns la a treisprezecea editie, vizitat in fiecare sezon mii de turisti din Romania si din intreaga lume. Anul acesta, hotelul abordeaza tematica muzicala, prin designul camerelor, sculpturile in gheata reprezentand vedete ale muzicii romanesti si internationale, cum ar fi Corina Chiriac, Holograf, Manfred-Michael Seiler (Dragonul), Freddie Mercury si membrii trupei Queen, Elvis Presley, Michael Jackson, Prince, ABBA, Madonna, Peter Maffay, BZN sau The Rolling Stones. (Foto: balealac.ro)

Cmentariile sunt închise