Naan – Food & Drink Studio, deschis recent intr-o vila veche de pe strada CA Rosetti din Capitala, este un restaurant cu specific international, in al carui meniu se regasesc si cateva preparate cu specific indian. Potrivit proprietarilor, ce detin de aproape 20 de ani o afacere in domeniul amenajarilor interioare, conceptul locatiei a fost dezvoltat avand la baza trei arhetipuri – painea, vinul si cuptorul tandoori. De aici, atat denumirea locatiei, cat si descrierea adaugata numelui, respectiv Food & Drink Studio, ce face trimitere la imbinarea elementelor comune celor doua domenii aparent atat de diferite: arhitectura si arta culinara.
“Noi avem, de aproape 20 de ani, o afacere in domeniul amenajarilor interioare – Delta Studio – si, de asemenea, avem si o fabrica de mobila, la Piatra Neamt, unde producem, printre altele, si mobila de bucatarie. Acum doi ani am lansat un catalog cu mobila de bucatarie, destinat celor care sunt pasionati de design, dar doreau in casa o bucatarie complet functionala. In proiect am implicat atat arhitecti cat si bucatari, cum ar fi Petru Buiuca (castigator Master Chef), Marian Iamandi, Jackob Haussman, Bruno Andresoiu de la Igloo si altii, in ideea de a oferi si elemente legate legate de functionalitate, optimizarea spatiului, ergonomie. In urma acestei colaborari s-a nascut ideea unui nou restaurant. Nu suntem la prima experienta de acest gen, mai avem un restaurant in incinta show-room-ului pe care il detinem in zona Razoare, insa este o locatie axata mai mult pe partea de evenimente. Am decis sa venim cu un concept nou”, povesteste Dragos Bonea, unul dintre proprietarii restaurantului si director general al Delta Studio.
Naan, imbinarea a trei arhetipuri
Lucrarile pentru noul concept au inceput in luna ianuarie a acestui an, iar investitia finala, care a depasit estimarile initiale, s-a ridicat la circa 200 de mii de euro. Restaurantul are circa 70-80 de locuri la mese si ocupa un spatiu de doua nivele intr-o cladire veche, de pe strada CA Rosetti, ce pare sa fi apartinut primului amiral roman, participant la razboiul de Independenta din 1877. Amenajarea, creatie a echipei de arhitecti de la Delta Studio, este realizata intr-o cheie moderna si a avut la baza acelasi concept de “traditie reinterpretata”, promovat si pe partea de meniu. S-a avut in vedere armonizarea unei cladiri vechi, istorice, cu un trend modern in amenajare, respectiv folosirea de materiale naturale, precum lemn masiv, metal, piatra etc.
“In ceea ce priveste denumirea, ne-am gadit sa pornim de la niste arhetipuri, si atunci am ales painea/aluatul, vinul – de aceea am amenajat si o crama, cu o selectie bogata de vinuri, cu somelier care consiliaza clientii pe aceasta tema -, si cuptorul tandoori, care la origine e un cuptor de lut. Si astfel am ajuns la Naan. Totusi, am decis sa mergem pe un meniu cu specific international, nu ne-am dorit un restaurant indian sau oriental pentru ca ne propunem sa reinterpretam traditia in limbajul omului modern. Conceptul a fost definitivat tinand cont de elementele comune intre arhitectura si arta culinara, e vorba de aspect, gust, dar si de atentia la detalii. Apoi, are legatura cu partea de arhitectura de design, dar si cu experimentarea, si cu creatia, de aceea am adaugat numelui restaurantului si “Food & Drink Studio”, detaliaza Dragos Bonea.
Meniul si lista de vinuri
Meniul locatiei cuprinde circa 30 – 40 de preparate si a fost dezvoltat si definitivat impreuna cu Marian Iamandi, un mai vechi colaborator. Au fost introduse si cateva preparate realizate in cuptorul tandoori. Echipa este alcatuita din sase persoane, conduse de bucatarul sef Constantin Neculae, ce are peste opt ani de experienta in domeniu, acumulati in Anglia.
“De asemenea, meniul include si circa 20 de preparate provizorii, vrem sa avem un meniu dinamic, vrem sa experimentam si atunci vom veni cu lucruri noi. Am vrea, de exemplu, sa facem si un meniu de noutati pe care sa-l schimbam lunar, iar daca preparatele au succes sa le includem si in meniul general. Pornind de la ideea de “food&drink studio”, vom organiza diverse evenimente, de la degustari de vinuri pana la a invita si alti bucatari, pentru a experimenta”, spune Bonea.
Restaurantul are amenajata la subsol o crama, de care “raspunde” tanarul somelier Ovidiu Olteanu, castigator al National Maitre d’Hotel – Marele Premiu in 2013. Lista de vinuri cuprinde 38 de etichete, din care 17 de la crame romanesti, iar restul provin atat din tari cu traditie precum Franta, Spania, Italia, precum si din Lumea Noua – Africa de Sud, Australia, Noua Zeelanda, SUA.
In ceea ce priveste alegerea vinurilor, Ovidiu Olteanu a avut cateva criterii clare: “Prefer sa optez pentru crame noi, chiar daca presupune faptul ca trebuie sa le faci cunoscute in piata. Cred ca asa ne putem diferentia in piata, listand vinuri care nu se regasesc in toate restaurantele. Ca exemplu, una dintre cramele noi, prezenta de circa doi ani pe piata, pe care am ales sa o listam este Licorna, zona Dealu Mare, apoi mai avem Cepari, zona Dragasani, cu editie limitata”, spune somelierul de la Naan.
Ovidiu este in restaurant zilnic, la dispozitia clientilor, oferind atat recomandari cat si diverse informatii referitoare la vin si la derivatele din vin. Meniul cuprinde vinuri cu preturi cuprinse intre 48 si peste 200 de lei – vinuri de colectie, vinuri in editie limitata, iar pentru partea de vin la pahar s-a optat pentru vinurile la miniatura, in sticle de 250 ml. Per total, meniul de bauturi contine peste 100 de produse, de la racoritoare, ceaiuri, cafea, vinuri pana la cocktail-uri naturale sau bauturi detoxifiante si digestive home made.
Planuri de viitor ambitioase
Inaugurarea oficiala a restaurantului este planificata pentru luna septembrie a.c., iar pana atunci proprietarii vizeaza crearea unui portofoliu stabil de clienti, clientela ce va fi atrasa atat din lumea arhitectilor, cat si din alte segmente. “Incercam sa ne cream un portofoliu stabil de clienti, sa lansam si carduri de fidelitate, cu discount pt cei care revin. De asemenea, un target ar fi si turistii straini, astfel ce vom incerca sa ne facem cunoscuti si la hotelurile din zona, ambasade etc.”, spune Dragos Bonea. Un alt element de atragere a clientilor il reprezinta organizarea de evenimente, ce vor avea un numar de locuri limitat, in special pe partea de degustari de vinuri.
In ceea ce priveste dezvoltarea acestui business, proprietarii au planuri mari de viitor, ce vizeaza practic crearea unei retele de restaurante, cu extindere atat in Capitala cat si in orasele mari din tara.
Restaurant Naan – informatii cheie
[box style=”0″]
Adresa: C.A. ROSETTI, Nr 26, Bucuresti
Specific: International
Poprietari: Delta Studio
Investitie: 200 de mii euro
Nr. de locuri: 70-80
Angajati: 16 angajati (din care 7 in bucatarie)
Meniu: peste 30 de preparate, 38 etichete de vinuri
Valoarea medie a bonului: 100 – 150 lei
[/box]
Autor: Carmen Ionescu
Cmentariile sunt închise