Chef Raymond Chettiar are o experiență internațională de peste 21 de ani, dintre care 5 ani în hoteluri renumite din București, este acum Executive Chef al resortului de 5 stele Issa. Pasionat de gastronomie și evoluție constantă, el îmbină influențele culinare internaționale cu ingredientele locale din Turda, conturând un meniu inovator, în armonie perfectă cu vinurile premiate ale cramei La Salina.
Ai petrecut peste 21 de ani în medii culinare internaționale, ce te-a inspirat să-ți construiești o carieră în industria ospitalității și cum a influențat acest parcurs filosofia culinară?

Întotdeauna am avut această dorință profundă de a vedea lumea, de a explora ce se află dincolo de orizont. Crescând, o carieră în lumea culinară nu era neapărat văzută ca cea mai strălucitoare cale, dar pentru mine ospitalitatea nu este doar o meserie – este un stil de viață. Mi-am petrecut peste 21 de ani din viața de adult trăind și respirând ospitalitate, iar una dintre cele mai mari influențe asupra parcursului meu a fost șansa de a lucra într-unul dintre cele mai dinamice și captivante orașe din lume. Mi-a deschis cu adevărat ochii asupra științei din spatele gătitului. Am învățat că fiecare detaliu din bucătărie are un rezultat – fie că este vorba despre modul în care se mișcă moleculele, reacția zahărului sau rolul bacteriilor benefice. E o lume fascinantă!
Dar, la sfârșitul zilei, nimic nu se compară cu simplitatea unui preparat autentic: fără artificii, fără complicații inutile – aceasta este filosofia mea culinară. De altfel, așa aș descrie și stilul meu culinar: relaxat, distractiv, sănătos și lejer. Asta înseamnă mâncarea adevărată: simplă, hrănitoare și menită să fie savurată fără pretenții.
Cum se face că ai acceptat provocarea de a lucra la Issa Resort în Turda, mai ales după trei ani petrecuți în hoteluri din capitală?
Cariera mea m-a purtat până acum prin unele dintre cele mai luxoase branduri hoteliere din lume. Aceste locuri își câștigă recunoașterea prin parteneriate cu lanțuri de renume, dar Issa Resort este într-adevăr diferit: are toate calitățile acelor hoteluri de lux, fără constrângerile unui nume. Acest lucru îmi oferă o oportunitate incredibilă de a contribui la crearea unui brand de lux autentic, de origine locală, care va fi cunoscut la nivel mondial pentru felul unic de a defini luxul, calitatea și excelență culinară. Sincer era o oportunitate care vine o dată în viață, cum aș fi putut refuza?!

Acum că ai experimentat viața unui român autentic, ce ai spune că te atrage cel mai mult din cultura și gastronomia țării? Cum și-a pus amprenta traiul în România pe viața personală și profesională?
România este o țară frumoasă, care se remarcă în atât de multe feluri. Deși gastronomia este încă în dezvoltare, dacă vrei să experimentezi bucătăria și ospitalitatea autentică românească, cel mai bine este în opinia mea să mergi în sate. Să împărți o masă cu localnicii în casele lor: sunt incredibil de primitori, iar mâncarea este excepțională. Este gătită cu dragoste, pasiune, fundal muzical și acompaniată desigur, de puțină țuică.
Meniul de la Issa Resort reflectă expertiza și pasiunea ta în domeniu: Ce influențe au contribuit la crearea acestuia și cum integrezi firesc ingredientele locale din regiunea Turda în preparate?
Mâncarea este fără îndoială, una dintre cele mai puternice forțe din lume – are capacitatea de a muta munții. La Issa Resort am făcut o prioritate din a colabora cu cât mai mulți furnizori locali: mezelurile servite la micul dejun sunt obținute de la producători din apropiere, iar în meniu avem și o selecție de brânzeturi locale. Unul dintre preparatele noastre de referință este o reinterpretare a îndrăgitei ciorbe de burtă românești. De asemenea, suntem în discuții cu furnizori locali de legume pentru a aduce mai multe produse proaspete, de sezon, care vor influența semnificativ meniurile noastre pe măsură ce îmbrățișăm aromele fiecărui anotimp.
Care este perspectiva ta asupra calității și diversității ingredientelor locale din România? Ai descoperit produse unice ca sursă de inspirație în bucătărie?
Sezonul de creștere a legumelor în România este relativ scurt, dar produsele care vin din sere sunt pline de savoare și rivalizează cu cele mai scumpe ingrediente pe care și le-ar putea imagina orice chef. Sunt multe ingrediente care mi-au atras atenția, dar un preparat care pune în valoare cel mai bine diversitatea este clătita cu flori de salcâm. Este inedită – simplă, dar absolut delicioasă.

Ce ne poți spune despre preparatele din meniul de la Issa Resort și procesul din spatele creării lor?
Deoarece suntem încă în faza de pre-deschidere, trecem printr-o etapă captivantă de încercări și ajustări. Dar în opinia mea, preparatele remarcabile vor fi ciorba de burtă afumată, un mille-feuille delicat cu foie gras și un trio de texturi de ciocolată. Fiecare are potențialul de a deveni vedeta categoriei din care face parte.
Având în vedere vinurile premiate ale domeniului La Salina, cum abordați asocierea vinurilor atunci când concepeți meniul?
Vinul este o parte esențială a experienței culinare, iar la Issa Resort oaspeții vor avea oportunitatea unică de a-și asocia preparatele cu notele delicate ale vinurilor produse chiar la podgoria de alături. Cina se va transforma astfel într-o experiență rafinată, în care fiecare preparat este completat de cele mai fine vinuri ISSA, oferind oaspeților o călătorie culinară de neuitat.
Ce feedback ați primit de la oaspeți despre experiența culinară și cum influențează opiniile lor oferta gastronomică?
Din evenimentele restrânse pe care le-am organizat până acum, oaspeții au fost cu adevărat impresionați de ceea ce am servit. Sunt entuziasmați și nerăbdători să vadă cum va arăta experiența completă odată ce ne deschidem porțile pentru publicul larg și evenimente.
Issa Resort este cunoscut și pentru organizarea de evenimente diverse, ne poți împărtăși câteva momente memorabile? Ce rol joacă experiența culinară la aceste evenimente?
Transformarea arenei pentru spectacole ecvestre într-un spațiu elegant de banchet, completat cu acrobați aerieni, aranjamente florale impresionante și o masă grandioasă, vorbește de la sine. Deși nu am putut participa la eveniment, nu am nicio îndoială că a fost un început spectaculos pentru ceva măreț. Sala de bal, cu intrarea sa impunătoare, are un potențial enorm, și sunt nerăbdător să o văd găzduind într-o zi, lansarea unui brand auto de lux.

Experiența culinară este la fel de importantă și va egala cu siguranță nivelul unor evenimente premium: Pregătiți-vă pentru un spațiu precum o capodoperă: luxos, unic, aparte. Designerii de interior ai hotelului sunt extraordinar de talentați și viziunea lor a transformat acest spațiu într-un loc remarcabil.
În calitate de profesionist care a fost martor al evoluției tendințelor culinare la nivel global, ce trenduri anticipezi pentru scena gastronomică și Horeca din regiunea Cluj?
Clujul știe cu siguranță cum să pună pe masă preparate excelente! Oamenii de aici sunt într-adevăr pasionați de gastronomie, mereu dornici să descopere noi arome. Suntem entuziasmați să includem în meniurile noastre ingrediente de top, precum foie gras, trufe și stridii, dar suntem de asemenea, dedicați să punem în valoare produsele locale incredibile care merită cu prisosință toată atenția.
Și asta nu e tot – lucrăm și la crearea unei experiențe culinare de calibru Michelin în oraș, colaborând cu bucătari cu stele Michelin. De fapt ne concentrăm pe ridicarea nivelului scenei culinare din Cluj și celebrarea celor mai bune preparate, atât locale, cât și internaționale.
În loc de încheiere, spune-ne ce te motivează să continui cu același elan în această industrie?
Cele mai frumoase două prezențe feminine din viața mea – fiica și soția mea minunată – alături de fiul meu cel mare, sunt cei care îmi alimentează cu adevărat pasiunea. Faptul că sunt mândri de mine, de profesionistul în care m-am transformat este ceea ce îmi dă motivația de a merge mai departe în fiecare zi.
Cmentariile sunt închise