Piata berii: Crestere moderata in 2017, pana la un volum de 16,11 milioane hectolitri
Piata berii a inregistrat o crestere de 2% in 2017, ajungand la un volum de 16,11 milioane hectolitri, potrivit datelor furnizate de Asociatia Berarii Romaniei. Conform sursei citate, consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 82 l in anul anterior.
“Piata berii a evoluat firesc pe parcursul anului trecut inregistrand o crestere moderata de 2% in volum. Avem de-a face cu un trend pozitiv pe care desi il consideram inca fragil, ne dorim sa constituie o baza importanta pentru evolutia pietei berii anul acesta. Factorul determinant pentru conservarea trendului pozitiv al pietei ramane si in continuare asigurarea unui context economic stabil si a unui cadru de reglementare predictibil. Berea este o bautura extrem de iubita la noi in tara, asa ca romanii trebuie sa continue sa se poata bucura de ea alaturi de toti cei dragi lor”, a declarat Lucian Ghinea, Presedinte Asociatia Berarii Romaniei.
Productia de bere reprezinta un real stimul pentru cresterea economica a Romaniei prin crearea de locuri de munca la nivel national, generarea de valoare adaugata in cadrul tuturor activitatilor conexe si prin importante contributii la bugetul de stat sub forma de taxe si impozite. Datorita caracterului sau profund national, definit de productia locala in proportie de peste 97% si 70% ingrediente provenite din agricultura Romaniei, sectorul berii are o influenta semnificativa asupra gradului de ocupare a fortei de munca, prin crearea, la nivelul intregii tari, direct si indirect, a peste 85.000 locuri de munca pentru romani, contribuind astfel la asigurarea traiului zilnic a familiilor acestora.
„Rolul de motor al economiei Romaniei pe care sectorul berii il are este confirmat si de valoarea adaugata pe care acesta o genereaza in toate domeniile conexe de activitate si care depaseste anual 860 milioane euro. La aceasta se adauga importante contributii, directe si indirecte, la bugetele de stat si locale, de peste 530 milioane euro/an. Consideram ca este nevoie de un dialog permanent intre autoritati si sectorul privat pentru a putea fi identificate acele politici publice care au o capacitate reala de a genera crestere pentru economia locala – prin stimularea investitiilor -, implicit de a aduce bunastare pentru toti romanii – prin reglementari salariale corecte”, a adaugat Julia Leferman, Director general Asociatia Berarii Romaniei.
Date cheie 2017
- Investitii[3]: eforturile investitionale ale membrilor Asociatiei au fost constante de-a lungul timpului, nivelul total al investitiilor inregistrand si in 2017 un trend ascendent comparativ cu anul anterior. Astfel, valoarea investitiilor in 2017 s-a ridicat la 71,8 milioane euro, in crestere cu 2 milioane euro fata de anul anterior.
Pana in prezent, investitiile cumulate realizate de membrii Asociatiei de la intrarea acestora pe piata au atins un total de 1,47 miliarde Euro.
- Preferintele consumatorilor in functie de tipurile de ambalaje[4]: structura in functie de ambalaj a pietei a ramas aproape nemodificata fata de anul anterior, existand doar mici variatii de la un an la altul. Doar berea imbuteliata la PET este cea care inregistreaza scaderi pentru cel de-al doilea an consecutiv.
- Sticla: 27,46% (-0,22 pp)
- Doza: 18,2% (+1,1 pp)
- Keg: 3,38% (-0,27 pp)
- PET: 50,94% (-0,62 pp)
- Importuri[5]: in ciuda unei foarte usoare cresteri a importurile pe parcursul anului 2017, de doar 0,03 milioane Hl, atingand astfel un total de 0,47 milioane HL, piata berii din Romania continua sa isi pastreze caracterul profund national, ponderea productiei locale ramanand la peste 97% din consumul intern.
- Exporturi: in ceea ce priveste exporturile, acestea au inregistrat o usoara scadere, de 0,01 milioane Hl fata de anul anterior, atingand un total de 0,41 milioane Hl.
[1] Sursa datelor pentru evoluția pieței: Deloitte./ [2] Sursa datelor de impact economic: Studiul “Contribuția berii la economia europeană”, Europe Economics, ediția 2016 / [3] Sursa datelor: Asociația Berarii României / [4] Sursa datelor: Deloitte / [5] Sursa datelor: Institutul Național de Statistică
Cmentariile sunt închise