Prima bere lager de calitate din lume, recreata de expertii Carlsberg
Expertii Carlsberg au reusit sa reproduca ceea ce este considerat a fi parintele berii lager moderne folosind drojdia pura originara, care a supravietuit surprinzator, timp de 133 de ani, intr-o sticla de bere din vechile pivnite ale fabricii. Dupa un an de cercetari intense, ei au reusit sa extraga celule de drojdie vii din acea sticla. Pentru a sarbatori a 140-a aniversare a Laboratorului de Cercetare Carlsberg, oamenii de stiinta si berari remarcabili din cadrul laboratorului au reprodus prima bere lager de calitate din lume in maniera cea mai autentica, folosind drojdia pura originara si respectand cu rigurozitate reteta, ingredientele si tehnicile de productie din 1883, prin proiectul Carlsberg Re-brew.
„Desi nimeni nu credea ca este posibil, am reusit sa izolam drojdia pura originara din sticla gasita. Totodata, intreg procesul de refabricare a fost unul foarte provocator, pentru ca aveam un singur lot de materii prime si nu ne puteam permite sa facem nicio greseala”, a declarat Erik Lund, Maestru Berar al Laboratorului Carlsberg.
“Suntem extrem de recunoscatori sa avem in portofoliu parintele berii lager de calitate si una dintre cele mai apreciate beri din lume, in prezent. Activitatea Laboratorului si a Fundatiei Carslberg inca de la infiintare este una de excelenta, pe care ne mandrim sa o ducem mai departe pe plan local, cu atat mai mult cu cat Fundatia s-a dedicat cercetarii in domenii de impact, care depasescgranitelepietei de bere”, a spus la randul sau Shachar Shaine, Presedinte URBB, producatorul Carlsberg in Romania.
Descoperirea drojdiei pure
Pe vremuri, fabricarea berii era un proces imprevizibil, din care adesea rezulta o bere imposibil de baut ca urmare a fenomenului ce se numea „maladia berii”. Totusi, in 1883, Laboratorul de Cercetare Carlsberg a revolutionat industria berii prin descoperirea inovatoare a drojdiei pure, care a facut posibila obtinerea unei beri de calitate din fiecare lot de productie.
Intrucat maladia berii era o problema foarte raspandita pe atunci, Carlsberg a oferit drojdia pura, denumita Saccharomyces Carlbergensis, in mod gratuit celorlalti producatori de bere, devenind parintele berii lager de calitate. Astazi, majoritatea tipurilor de bere lager din lume, inclusiv principalele marci internationale, isi au originea in acea descoperire a drojdiei pure.
“Fara aceasta drojdie nu am avea acest tip de bere care reprezinta acum 90% din piata mondiala a berii”, a precizat Martyn Cornell, renumitul istoric britanic specializat in domeniul berii.
Fundatia Carlsberg, a fost infintata in anul 1876 de J.C. Jacobsen, pentru a administra Laboratorul Carlsberg si a sustine cercetarea stiintifica. Fundatia Carlsberg a devenit proprietarul Fabricii de Bere Carlsberg in 1888, iar astazi detine 30,3% din actiunile Grupului Carlsberg. Incasand anual dividende de la Carlsberg A/S, fundatia este capabila sa sprijine activ cercetari inovatoare in domeniul stiintelor naturale, sociale si umaniste.
Laboratorul Carlsberg a luat fiinta in 1875 pentru a realiza progrese in ceea ce priveste intelegerea stiintifica a proceselor de maltificare, fermentare si producere a berii. Este renumit pentru cateva descoperiri stiintifice extraordinare din secolul trecut, incepand cu metoda de purificare a drojdiei descoperita de prof. dr. Emil Chr. Hansen; contributiile sale au continuat cu scara pH, conceptul de structura proteica si caracterizarea enzimelor,care acum permite spalarea rufelor la temperaturi scazute.
Berea Carlsberg, una dintre cele mai apreciate beri din segmentul super premium, a fost adusa in Romania de catre URBB in anul 2011.
Cmentariile sunt închise