Prima editie a ghidului Gault&Millau in Romania: Doar un restaurant a reusit sa obtina 3 bonete, iar noua restaurante au obtinut punctajul pentru 2 bonete
Alex Petricean, de la Maize, este bucatarul-sef al anului
Gala de decernare a premiilor Gault&Millau a avut loc aseara, nota maxima din prima editie locala a ghidului fiind obtinuta de bucatarul-sef Alexandru Petricean (restaurantul Maize, Bucuresti), si anume 15 puncte si 3 bonete.
Alex s-a format in echipele unor restaurante de top, alaturi de chefi recunoscuti global, Frantzén (Stockholm, Suedia), Central (Lima, Peru) sau Noma (Copenhaga, Danemarca) reprezentand doar cateva dintre bucatariile unde a lucrat si a explorat, asimiland nu doar tehnici, ci si perspective diferite. In prezent, Alex isi aplica propria viziune zi de zi alaturi de echipa lui in restaurantul Maize.
„Bucatarul-sef al anului sau Chef of the Year este marele premiu Gault&Millau, in fiecare din tarile in care apare ghidul. Pentru a castiga acest prestigios premiu, bucatarii trebuie sa fie la nivelul cel mai bun al carierei lor, sa demonstreze originalitate in abordare, sa creeze farfurii memorabile, cu personalitate. Premiul este acordat bucatarului care coordoneaza bucataria restaurantului cu cea mai mare nota din editia respectiva. De asemenea, premiul poate fi acordat o singura data la zece ani aceleiasi persoane”, au precizat reprezentantii Gault&Millau.
Pentru „Bucatarul sef al anului 2018” au fost nominalizati: Sorin Miftode: Le Bistrot Français (Bucuresti); Alexandru Petricean: Maize (Bucuresti); Paul Oppenkamp: the ARTIST (Bucuresti)
In cadrul galei s-au acordat premii pentru sapte categorii relevante pentru piata locala de restaurante.
Marii bucatari de maine
Nominalizati : Roland SUCIU, Baracca (Cluj); Alexandru IACOB, Kane (Bucuresti); Daniel PALICI: La Vinuri (Bucuresti)
Castigator : Alexandru IACOB, Kane (Bucuresti)
Marii bucatari de maine sunt chefi in plina ascensiune, care sunt foarte aproape de momentul de varf al carierei lor. Cheful castigator trebuie sa aiba mai putin de 38 de ani, iar premiul i se acorda o singura data in cariera.
Tanarul bucatar al anului
Nominalizat si castigator: Thomas PARNAUD, La Cave de Bucarest
Pentru a se califica la acest premiu, tinerii bucatari trebuie sa demonstreze talent si viziune in formare, sa obtina o nota intre 11 si 13 si sa aiba sub 35 de ani.
Premiul pentru servicii: Cel mai bun sef de sala | Maitre d’hôtel
Nominalizati: Adrian ENE, Casa di David (Bucuresti); Ciprian BOCIOACA, La Vinuri (Bucuresti), Marius DANCIU, Privo (Targu-Mures)
Castigator: Ciprian BOCIOACA, La Vinuri (Bucuresti)
Criteriile acestei categorii sunt: o primire profesionista in restaurant, cunoasterea meniului, detalierea viziunii chefului la nivel de prezentare a farfuriilor, a ingredientelor si tehnicilor utilizate, rapiditatea serviciului, adaptarea la client.
Terroir | colaborare cu producatorii locali
Nominalizati: Alexandru DUMITRU, Atra (Valea Doftanei), Oana COANTA, chef si manager, Bistro de l’Arte (Brasov), Ioan Bebeselea, Syndicat Gourmet (Sibiu)
Castigator: Alexandru DUMITRU, Atra (Valea Doftanei)
Acesta este un premiu special, care afirma implicarea Gault&Millau in sustinerea legaturii dintre bucatari si producatorii locali, incurajand astfel trendul de farm to table si utilizarea unor ingrediente sezoniere, de calitate.
Adrian Hadean a primit „Premiul pentru educatie in gastronomie”, pentru campanii precum Eat This, Scoala de Bucatari si Farfurii Curate.
Enotek, Paine si Vin, precum si Raionul de Peste au reprezentat selectia de localuri POP Gault&Millau Romania pentru 2018.
Gault & Millau editia 2018, in cifre
In cadrul galei a fost lansat ghidul Gault&Millau Romania 2018, care include 141 de restaurante si localuri POP din 6 orase (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Oradea, Brasov, Sibiu). In premiera, restaurantele din Romania au primit note si bonete, iar clasamentul astfel rezultat le conecteaza si le face vizibile in gastronomia internationala.
Din totalul restaurantelor incluse in ghid, doar unul a reusit sa obtina 3 bonete – Maize, in timp ce alte noua restaurante au obtinut un numar de puncte ce a permis obtinerea a 2 bonete – Kane (Bucuresti), The Artist (Bucuresti), La Vinuri (Bucuresti), Le Bistrot Francais (Bucuresti), Baracca (Cluj Napoca), Joseph (Bucuresti), Atra (Doftana), L’Atelier – Hotel Epoque (Bucuresti), Cabinet de Vin & Cocotte (Cluj Napoca).
„Vad investitia in proiectul Gault&Millau in primul rand ca pe o investitie in Romania. Un studiu recent realizat de World Tourism Organization arata ca 80% dintre entitatile implicate in turism la nivel global considera gastronomia ca fiind un factor important in alegerea unei destinatii pentru o calatorie. Este clar ca Romania isi descopera inca potentialul gastronomic, iar Gault&Millau este un partener care va sustine dezvoltarea in aceasta directie”, a declarat Alexandre Almajeanu, fondator Gault&Millau Romania.
„Aceasta prima editie a ghidului Gault&Millau in Romania este o reflectare a ceea ce suntem si a ceea ce ne propunem sa facem in Romania – parteneri pentru bucatari. Vrem sa-i descoperim, sa le recunoastem meritele si sa-i sprijinim sa se dezvolte. Evaluarea restaurantelor s-a facut cu responsabilitate si respect fata de eforturile si pasiunea oamenilor care lucreaza in aceasta industrie. Notarea restaurantelor a luat in calcul calitatea ingredientelor, tehnicile utilizate si propunerea chefului, viziunea acestuia asupra meniului. Am fost inspirati la fiecare pas facut de spiritul fondatorilor, jurnalistii Christian Millau si Henri Gault, de simtul lor exact, curios, constructiv, iar lansarea ghidului este doar primul dintre proiectele pe care le vom lansa in acest an”, au precizat Raluca Hritcu si Stefan Mortici, co-CEOs Gault&Millau Romania.
Prima editie din Romania a ghidului gastronomic Gault&Millau din Romania cuprinde 90 de restaurante si 51 de localuri POP din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Oradea, Brasov si Sibiu.
Ghidul Gault&Millau a fost publicat mai intai in Franta acum 50 de ani de doi jurnalisti pasionati – Henri Gault si Christian Millau – si s-a facut cunoscut prin sustinerea reprezentantilor noii bucatarii franceze precum Paul Bocuse sau fratii TroisGros. In timp, ghidul a cunoscut un success international, Gault&Millau fiind acum prezent in peste 30 de tari si 6 continente.
Cmentariile sunt închise