Restaurantul Osteria Francescana, din Italia, cel mai bun restaurant din lume
Osteria Francescana din Modena, Italia, detinut de chef-ul Massimo Bottura, a fost desemnat ca cel mai bun restaurant din lume, in cadrul ceremoniei de premiere World’s 50 Best Restaurants ce a avut loc aseara, 13 iunie 2016, la New York. Este primul restaurant italian care a ajuns vreodata numarul 1 in aceasta lista, pozitie detinuta anterior de restaurantul El Celler De Can Roca, care s-a clasat al doilea in acest an.
„Ii multumesc sotiei mele, familiei si echipei mele. Vreau sa multumesc tuturor, pentru ca a fost foarte greu, ceea ce facem noi este o munca foarte grea… Cred ca cel mai important ingredient pentru viitor este cultura, deoarece cultura aduce cunoastere. Sunt atat de emotionat incat sunt pe punctul de a izbucni in plans”, a declarat Massimo Bottura la primirea premiului.
Locul al doilea a revenit anul acesta restaurantului El Celler De Can Roca, castigatorul de anul trecut, iar locul trei a fost ocupat de restaurtantul new-yorkez Eleven Madison Park. Locul al patrulea a fost ocupat de restaurantul peruan Central, urmat de Noma, din Danemarca, pe locul al cincilea, de Mirazur din Franta pe locul al saselea si de Mugaritz din Spania pe sapte.
Au existat multe schimbari la varful clasamentului, mai multe restaurante iesind anul acesta din din Top 10: D.O.M, Dinner By Heston Blumenthal and Gaggan in Bangkok. In locul lor au fost noi intrari, precum Asador Etxebarri, pe locul al 10-lea, Steirereck pe locul 9 si Mirazur pe pozitia a 6-a.
Clasamentul cuprinde restaurante din 23 de tari de pe sase continente, iar aproximativ jumatate dintre acestea sunt situate in Europa.
Premiul „The Lifetime Achievement” a fost acordat chef-ului Alain Passard, care conduce restaurantul L’Arpège din Paris, iar premiul „Best Female Chef” a fost primit de Dominique Crenn, de la restaurantul Atelier Crenn din San Francisco. Premiul “The World’s Best Pastry Chef” a fost primit de catre Pierre Hermé.
Distinctia „One to Watch” a fost atribuita restaurantului Den din Tokyo, in timp ce premiul „Chef’s Choice Award” a mers la Joan Roca de la El Celler de Can Roca din Girona, Spania. „Sustainable Restaurant Award” a fost primit de restaurantul Relae din Copenhaga. „The Highest New Entry” a revenit echipei de la The Clove Club din Londra, iar distinctia “The Highest Climber” a mers la restaurantul Maido din Lima, Peru.
Ceremonia de premiere „The World’s 50 Best Restaurants”, organizata in mod traditional la Londra, a avut loc anul acesta la New-York, in seara zilei de 13 iunie 2016. In 2017, ceremonia de premiere va fi organizata la Melbourne, in Australia.
Lista World’s 50 Best Restaurants, 2016
1. Osteria Francescana, Modena (Italia) – Cel mai bun restaurant din lume si cel mai bun restaurant din Europa
2. El Celler de Can Roca, Girona (Spania)
3. Eleven Madison Park, New York (SUA) – Cel mai bun restaurant din America de Nord
4. Central, Lima (Peru) – Cel mai bun restaurant din America de Sud
5. Noma, Copenhaga (Danemarca)
6. Mirazur, Menton (Franta)
7. Mugaritz, San Sebastian (Spania)
8. Narisawa, Tokyo (Japonia) – Cel mai bun restaurant din Asia
9. Steirereck, Vienna (Austria)
10. Asador Etxebarri, Atxondo (Spania)
11. D.O.M. , Sao Paulo (Brazilia)
12. Quintonil, Mexico City (Mexic)
13. Maido, Lima (Peru) – Highest Climber Award
14. The Ledbury, Londra (Marea Britanie)
15. Alinea, Chicago (SUA)
16. Azurmendi, Larrabetzu (Spania)
17. Piazza Duomo, Alba (Italia)
18. White Rabbit, Moscova (Rusia)
19. Arpège, Paris (Franta)
20. Amber, Hong Kong (Hong Kong)
21. Arzak, San Sebastian (Spania)
22. The Test Kitchen, Cape Town (Africa de Sud) – Cel mai bun restaurant din Africa
23. Gaggan, Bangkok (Thailanda)
24. Le Bernardin, New York (SUA)
25. Pujol, Mexico City (Mexic)
26. The Clove Club, London (Marea Britanie) – Highest New Entry
27. Saison, San Francisco (SUA)
28. Geranium, Copenhagen (Denmarca)
29. Tickets, Barcelona (Spania)
30. Astrid Y Gastón, Lima (Peru)
31. Nihonryori RyuGin, Tokyo (Japonia)
32. Restaurant André, Singapore (Singapore)
33. Attica, Melbourne (Australia) – Cel mai bun restaurant Australasia
34. Restaurant Tim Raue, Berlin (Germania) – New Entry
35. Vendôme, Bergisch Gladbach (Germania)
36. Boragò, Santiago (Chile)
37. Nahm, Bangkok (Thailanda)
38. De Librije, Zwolle (Olanda)
39. Le Calandre, Rubano (Italia)
40. Relae, Copenhagen (Danemarca) – Sustainable Restaurant Award
41. Fäviken, Järpen (Suedia)
42. Ultraviolet, Shanghai (China)
43. Biko, Mexico City (Mexic)
44. Estela, New York (USA) – New Entry
45. Dinner by Heston Blumenthal, Londra (Marea Britanie)
46. Combal.Zero, Rivoli (Italia)
47. Schloss Schauenstein, Fürstenau (Elvetia)
48. Blue Hill at Stone Barns, Tarrytown (SUA)
49. Quique Dacosta, Denia (Spania)
50. Septime, Paris (Franta)
(sursa: finedininglovers.com)
Cmentariile sunt închise