România se alătură World Sushi Cup Japan odată cu a doua ediție a ROMANIAN SUSHI CUP

Sushicup

Au fost trei zile intense la Gastronometro, centrul de competență creat de METRO pentru cursuri de inițiere și demonstrații culinare dedicate profesioniștilor din industria ospitalității, care a găzduit Sushi Cup România 2024, eveniment organizat de ZenSushi. Andreea Beekman, Head of Marketing METRO România a explicat că la baza susținerii METRO se află angajamentul companiei de a promova excelența culinară.

Ediția de anul acesta a fost scena confruntării a 13 chefi cu experiență vastă în restaurantele japoneze, care au concurat pentru titlul național. Lupta a fost strânsă și s-a finalizat cu victoria lui Vlad Tănasie, care a câștigat titlul de Cel mai bun sushi chef din România și va reprezenta țara noastră la competiția World Sushi Cup de la Tokyo. Pe podium au mai urcat Bogdan Cosma și Cristi Mălai, ambii remarcându-se prin talentul și cunoașterea artei culinare clasice japoneze numită Edomae Sushi. Pentru a face performanță, chefii au nevoie însă și de ingrediente de calitate, iar acestea le-au fost puse la dispoziție de METRO, reafirmându-și misiunea de a susține inovația și excelența în gastronomie. De-a lungul timpului,  METRO s-a remarcat ca un furnizor de top pentru restaurantele din România.

Astfel, METRO, în calitate de partener strategic al Sushi Cup, a furnizat peste 200 de kilograme de pește și fructe de mare proaspete, de calitate superioară. De la ton, somon, biban de mare, doradă, la scoici St. Jacques, creveți black tiger, sepie și icre proaspete de somon – nimic nu a lipsit de pe bancurile de lucru pentru ca chefii să își etaleze măiestria.

Competiția a început cu o zi de formare sub îndrumarea lui Hirotoshi Ogawa, președintele Japonia Sushi Association și al World Sushi Skills Institute, urmată de o zi de probe practice intense. Ultima zi a fost dedicată competiției propriu-zise, participanții demonstrându-și abilitățile în fața unui juriu prestigios.

Alături de cei mai buni chefi a avut ocazia să se remarce și generația tânără, pe care METRO o susține și o promovează pentru a fi pregătită să facă schimbul de generații în industria ospitalității. Dintre cei 9 elevi ai Școlii Viilor, la competiția dedicată lor s-a remarcat Alexandru Ruse, care  a obținut locul întâi și un stagiu de practică la Zen Sushi. Locurile 2 și 3 au fost adjudecate de Marian Bozgan și Dragoș Boc.

“Am ales să susținem inițiativa Romania Sushi Cup 2024, deoarece credem cu tărie în promovarea excelenței culinare, iar acest proiect reprezintă perfect esența cuvintelor performanță și excelență, valori fundamentale pentru METRO România, după care ne ghidăm zilnic.
Ne-a încântat faptul că, în aceste 3 zile, am avut privilegiul să vedem în acțiune nu doar maeștri consacrați ai bucătăriei japoneze, dar și să oferim posibilitatea unor elevi ai unui colegiu economic de profil de a învăța live de la cei mai buni.

Suntem încrezători că această experiență, susținută de un juriu cu stele Michelin și de concurenți talentați, bucătari români cu experiență relevantă în arta preparării sushi-ului, va inspira și motiva tinerii elevi prezenți, care doresc să activeze mai departe în industrie.

Aceste tipuri de experiențe sunt cruciale pentru viitorul industriei HoReCa, iar noi vom continua să investim în educarea și pregătirea următoarelor generații de bucătari profesioniști.
Suntem onorați să sprijinim Romania Sushi Cup 2024 și privim zilnic cu entuziasm felul în care se materializează eforturile noastre comune cu ale industriei HoReCa, în crearea unui impact pozitiv asupra viitorului gastronomiei din România”,
a declarat Andreea Beekman, Head of Marketing METRO România.

Despre juriu:

Alon Than- Campionul Mondial la Sushi 2015

Un maestru Sushi cu peste 20 de ani de experiență câștigată în Japonia unde a condus bucătăriile mai multor restaurante din Tokyo. În prezent locuiește în Polonia din anul 2003 unde este proprietarul lanțului de restaurante Izumi Sushi (6 restaurante), 2 restaurante Kago by Alon și Matcha Bistro & Bar cu soția sa Alicja. În August 2015 Alon a câștigat aurul la World Sushi Cup Japan devenind astfel cel mai bun campion de sushi din lume.

Wagner Spadacio – Vicecampion World Cup Sushi Japan 2018

Originar din Brazilia, a ajuns în Franța la vârsta de 14 ani și și-a început cariera culinară japoneză în 2010 după ce a obținut certificatul de Pro Sushi Chef la Paris. Pasiunea pentru cultura japoneză s-a dezvoltat, iar câțiva ani mai târziu, a participat la French Open Sushi Competition unde a terminat învingător, devenind campion francez de sushi în 2017. S-a antrenat apoi în Japonia la faimosul restaurant Bazara, din Tokyo, condus de bucătarul de 3 stele Michelin Hirohisa Koyama, devenind în 2018 vicecampion mondial la World Sushi Cup de la Tokyo.

Executive sushi chef THE NIWAKI, Head Sushi Chef Nobu – Fairmont Monte Carlo & Head Sushi Chef – Buddha Bar Monte-Carlo.

Cătălin Petrescu- Bucătar Șef restaurant Rotonda

Activează în domeniul gastronomic românesc încă din anul 1996, dar cu o perioadă în care a lucrat în Norvegia (2004-2010). Înainte de plecarea sa în Norvegia, acesta și-a dedicat formarea și bucătăriei internaționale, pentru ca după revenire să se axeze aproape exclusiv pe bucătăria asiatică contemporană.

Junko Kawada – Vicecampion World Cup Sushi Japan 2013

Junko Kawada a început inițial să lucreze cu ciocolată, dar și-a schimbat imediat atenția către fructele de mare crude după ce l-a întâlnit pe Maestrul Sushi Kazato-San în 2007. Schimbarea a avut un mare succes și a dus la o medalie de argint la Cupa Mondială de Sushi din Japonia în 2013. Kawada este cunoscută în special pentru preparatele creative și neobișnuite. Conduce KO’UZI Sushi & Fine Foods în Antwerpen.

Hirotoshi Ogawa- Președinte al Japonia Sushi Association și al World Sushi Skills Institute

Absolvent al renumitei Scoli Culinare Tsuji din Osaka și-a început practica la celebrul restaurant Sushi din Tokyo. De atunci, a lucrat în multe restaurante de Sushi bine cunoscute din Australia și Japonia. În 2003 și-a fondat propriul restaurant pe care l-a vândut în cele din urmă și a devenit membru și instructor al AISA Sushi Skills Institute. Ca parte a activității sale a predat arta sushi în peste 50 de țări ca SUA, Portugalia, Thailanda, Republica Ceha, India, Olanda, Romania sau Ucraina. De asemenea, a lansat cursul video „Sushi, Sashimi – Programul de îmbunătățiri a competențelor”.

Jorge Dionicio – Bucatar de Sushi 1999

Datorită locației neobișnuite a orașului său natal – Lima, Jorge a fost fascinat de bucătărie, în special de utilizarea de pește și fructe de mare. A intrat în contact cu bucătăria japoneză de 20 de ani, iar de peste 15 ani lucrează în cele mai recunoscute restaurante sushi din lume (New York, Austin, LA și Tokyo).

A lucrat cu cei mai buni maeștri, printre care Morimoto, Azabu, Uchi, Hirohisa și Akashi, învățând de la aceștia diverse tehnici și valori ale bucătăriei japoneze.

 Chef Vladimir Pak Bucătar cu 1 stea Michelin în Oslo, Medalie de aur la World Sushi Cup 2017, Omakase de sushi japonez Edomae Sushi

Chef Vladimir Pak distins cu medalia de aur la World Sushi Cup 2017, este unul dintre cei mai influenți bucătari de sushi din lume în acest moment. De asemenea, deține funcția de Head Chef la World Sushi Skills Institute și este un Sushi Chef certificat de către All Japanese Sushi Association.

 

Cmentariile sunt închise