Rual Aprobistro a împlinit un an

Concept – Devenit popular dincolo de ocean cu ani în urmă, Grocerant este termenul care definea inițial acel aprozar (grocery store) care oferea preparate gătite (restaurant) alături de obișnuitele fructe, legume sau semințe. Ceea ce a început ca o încercare a retailerilor de a atrage clienți pentru a-și face cumpărăturile într-un local care permitea să iei acasă produse gata gătite și proaspete, a ajuns să dea un anume având industriei, mai ales în ultimii ani. 

Rual AproBistro însă, își are rădăcinile în Roma, mai exact Ginger Sapori&Salute a servit drept inspirație pentru bistro-ul care și-a câștigat deja locul în preferințele oaspeților la un an de la deschidere. Compania care deține bistro-ul, vine cu un background generos din industrie, alimentat de pasiunea românilor pentru comfort food, respectiv Ciorbăria. Pentru că deja puseseră bazele unei ferme care produce mare parte din ingredientele folosite la Ciorbărie, Rual a apărut firesc ca o extensie de piață de desfacere și experimentare a unui concept unic în țara noastră, locul de joacă al lui Chef Laurențiu Hairadin. Rual Aprobistro s-a deschis pe strada Eminescu în urma unor procese ample de reamenajare a spațiului, cu un design care integrează perfect componenta de aprozar și cele câteva mese.

The Chef

Un om de o modestie rară, Laurențiu Hairadin nu este străin de concursurile de profil, iar în 2017 a fost marele câștigător al UniChef Cup, disputându-și premiul alături de 5 din totalul de 70 de concurenți înscriși. A lucrat în țară și în străinătate cu scopul dedicat de a căpăta experiență, a-și cizela tehnica și a se căli la lucrul sub presiune, pasiunea pentru bucătărie fiindu-i insuflată de fratele mai mare, bucătar și el. Laurențiu este și câștigătorul locului 1 la recenta Gală “Chefi de România”, la categoria Bistro. Deși a ajuns aici prin multă muncă și disciplină, Laurențiu îi încurajează pe tineri să se expună presiunii concursurilor cu public, să aibă răbdare și să-și găsească identitatea care apoi se va reflecta în personalitatea localului în care sunt chefi.

Pentru Rual, bistro-ul care-i poartă numele, Laurențiu declară că a urmărit doar gustul, o simplitate complexă care pune accent pe tendințe și prospețimea materiilor prime de calitate. Consideră că e loc de inspirație de la mentori, indiferent cât de departe ai ajuns în carieră și l-a ales pe Dragoș Tudoran în această calitate, în special pentru viziunea diferită. Despre meniul de la Rual Aprobistro declară că a lucrat intens 4-5 luni, experimentând și adaptând rețete pentru a reflecta varietatea din aprozar, pe lângă combinații inedite de gusturi și compatibilități. Consideră că este o menire pentru care trebuie în primul rând să te setezi mental, să ai curaj și încredere în pasiunea care se cultivă.

Meniul

Dacă ar fi să definească un trend în care se încadrează Rual, Laurențiu i-ar spune Global Cuisine cu un touch personal; de exemplu Nduja – un cârnat calabrez care conferă preparatelor sale o notă din bucătăria italiană. În alcătuirea meniului, Laur s-a bucurat și de sprijinul necondiționat al managementului, oameni cu viziune care i-au permis să se desfășoare și să tatoneze gusturile publicului care le-a trecut prajul în anul care a trecut de la deschidere. “Personalitatea Chef-ului se reflectă în meniu, este suma tuturor experiențelor: jucăuș, creativ, unic,” a declarat Laurențiu.

Meniul se ajustează în funcție de observațiile primite de la oaspeți, ținând cont și de produsele mai bine vândute, de sezonalitate, toate acestea ducând la schimbări majore de 2-3 ori pe an. “Meniul este precum un organism în continuă schimbare, iar experiența de bistro trebuie savurată pe loc”, iată ce ne recomandă Laurențiu când comandăm preparate pe care și-a pus amprenta: creveți tempura cu ananas sau deserturi cu arome inedite precum mille feuille cu sos de portocale și mousse de mandarine.

Localul atrage mai mulți oaspeți în weekend, pentru prânz și cină, iar bucătăria deschisă invită la conexiune cu profesioniștii care prepară mâncarea. Cu siguranță, cafeaua de specialitate servită și colecția bogată de vinuri, contribuie la consolidarea senzației de familiar.

Viitorul

Sustenabilitatea și evitarea risipei au loc de cinste la Rual, se practică o grijă constantă și respect față de ingrediente. În continuare se dorește consolidarea comunității din jurul Rual, alături de organizarea de evenimente și kitchen swaps cu diverși bucătari.

Se pregătește o extindere a brandului RUAL către bucătărie românească axată pe concept tapas, având ca obiectiv inspirația de a testa decât de a schimba mentalități. Meniul nou o să conțină produse similare, pe lângă un tasting menu cu 12 preparate din miniaturi best selling.

Cmentariile sunt închise