„Salata cu icre de stiuca de Tulcea” a primit protectie nationala. Pasul urmator, solicitarea protectiei la nivel european
„Salata cu icre de stiuca de Tulcea” a primit protectia nationala a sistemelor din domeniul calitatii, conform legislatiei europene si nationale, producatorii urmand sa solicite in perioada urmatoare si protectie la nivel european, potrivit uni anunt recent facut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
„Incepand cu data de 6 iulie 2018, produsul ‘Salata cu icre de stiuca de Tulcea’ a primit protectia nationala a sistemelor din domeniul calitatii conform legislatiei europene si nationale. Dreptul de utilizare a logo-ului national cat si dreptul de a comercializa produse din clasa 1.7. Pesti, moluste si crustacee proaspete si produse derivate cu denumirea de Salata cu icre de stiuca de Tulcea revine exclusiv producatorilor sau procesatorilor din arealul geografic, respectiv teritoriul administrativ al judetului Tulcea care respecta prevederile din caietul de sarcini si sunt supusi controlului si certificarii unui Organism de Inspectie si Certificare recunoscut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Asociatia RO-PESCADOR, grupul aplicant al producatorilor si procesatorilor produsului „Salata cu icre de stiuca de Tulcea” din arealul geografic trebuie sa desfasoare activitati de informare si promovare care sa vizeze informarea consumatorilor in privinta proprietatilor produselor care ofera valoare adaugata, va monitoriza utilizarea comerciala a denumirii ‘Salata cu icre de stiuca de Tulcea’, va lua masuri pentru asigurarea protectiei juridice adecvata a indicatiei geografice protejate national”, se precizeaza intr-un comunicat emis de MADR.
Acelasi document arata ca denumirea inregistrata este protejata impotriva oricarei alte practici care ar putea induce in eroare consumatorul cu privire la adevarata origine a produsului. Autoritatea competenta responsabila cu verificarea pe piata a etichetarii si utilizarii logo-eului national este Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Conform MADR, reteta produsului suna astfel: „Salata cu icre de stiuca de Tulcea este o crema de culoare alb, alb-galbui obtinuta din minimum 29% icre, din care minimum 15% icre de stiuca cu bobul intreg si 14% icre de peste deltaic (specii din familia Cyprinidae – caras, babusca, rosioara, icre de crap neformate – si familia Percidae – salau, biban), in amestec cu ulei de floarea-soarelui, apa carbogazificata, sare gema neiodata si zeama de lamaie”.
Salata cu icre de stiuca de Tulcea este specifica prin reteta, materii prime, ingrediente si metoda de preparare. Conform retetei traditionale are o proportie specifica de 29% icre, formata din minimum 15% icre de stiuca si 14% icre de peste deltaic.
Romania are patru produse inregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicatii Geografice Protejate (I.G.P.): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Tara Barsei si produsul Telemea de Ibanesti inregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejata (D.O.P.).
Conform MADR, in prezent sunt 613 produse traditionale la nivel national in registru national al produselor traditionale. La Comisia Europeana se afla depuse documentatiile a patru produse pentru dobandirea protectiei europene Indicatie Geografica Protejata, trei produse sunt in analiza: Carnati de Plescoi, Cascaval de Saveni, Telemeaua de Sibiu si in faza de opozitie europeana produsul Scrumbie de Dunare afumata. (foto: MADR)
Cmentariile sunt închise