Sarbatoarea Gustului, la a VII-a editie. Manifestari culinare si educationale la Romhotel si la Scoala Centrala
Cea de-a VII-a editie a Festivalului Sarbatoarea Gustului va debuta pe 16 noiembrie 2017, in incinta Centrului Expozitional Romexpo, pavilionul G7, si va continua pe data de 20 noiembrie cu Prima Lectie a Gustului la Scoala Centrala.
Evenimentele sunt parti integrante ale proiectului ”Educatie pentru o alimentatie sanatoasa si dobandirea unei atitudini eco-responsabile”, organizat de Asociatia Sarbatoarea Gustului, in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti, prin PROEDUS si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Ministerul Educatiei Nationale.
Cu aceasta ocazie, Sarbatoarea Gustului lanseaza Boneta de Bucatar, simbol al festivalului, sub tutela celor 3 castigatori ai celebrului concurs mondial de gastronomie, Bocuse D’Or: Mathew Peters (SUA), Christopher William Davidsen (Norvegia), Viktor Andrésson (Islanda).
In perioada 16 – 19 noiembrie, pasionatii de arta culinara se pot bucura de o serie de actiuni la standul Sarbatoarea Gustului, din cadrul RomHotel, Centrul Expozitional Romexpo – pavilionul G7, dupa cum urmeaza:
- Joi, 16 noiembrie, inaugurarea CHEF VIP ZONE – „Centrul de formare pentru Excelenta in Gastronomie” unde se vor desfasura mai multe activitati de formare profesionala si o competitie culinara sustinuta de chefi recunoscuti la nivel international precum Alain Alexanian (Chef cu 1 stea Michelin si Chef de la Bocuse d’Or din Village VIP), Philippe Dupre si Johnny Susala.
- Duminica, 19 noiembrie, elevii liceelor cu profil de alimentatie – meseria BUCATAR vor avea oportunitatea de a concura in Cupa de Sandwich, fiind indrumati si jurizati de un Chef de talie mondiala.
In ceea ce priveste manifestarile din cadrul Scolii Centrale, programul este urmatorul:
- In data de 20 Noiembrie, in cadrul Scolii Centrale din Bucuresti, la ora 9:00, are loc evenimentul dedicat educarii culinare a copiilor, in scopul insusirii unui alimentatii sanatoase, a comportamentului Eco-responsabil din perspectiva luptei impotriva risipei alimentare si a protectiei mediului. Prima lectie de gust are ca tema – Micul dejun pentru o alimentatie sanatoasa si se va desfasura in prezenta oficialitatilor partenere, precum Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului, Primaria Capitalei prin Proedus si a mai multor chefi prestigiosi din Romania, Franta, Belgia, Olanda, Marea Britanie sau Spania: Alain Alexanian, Philippe Dupré, Johnny Susala, Petrisor Tanase si Costel Dumitru.
- Pe 20 noiembrie, in cadrul evenimentului desfasurat in cadrul Scoalii Centrale se lanseaza brosura pedagogica, elementul cheie al festivalului Sarbatoarea Gustului.
- Lectiile Gustului – 201.671 de elevi din clasele primare, clasa a 3-a, vor primi brosura pedagogica distribuita prin Ministerul Educatiei Nationale, un ghid cu exercitii si subiecte pentru o alimentatie sanatoasa si o atitudine Eco- responsabila.
- Brosura pedagogica contine 7 teme ce presupun efectuarea lor impreuna cu parintii, acasa. Acestea sunt structurate pe subiecte referitoare la comprehensiunea elementelor nutritionale si de sanatate mentionate pe etichetele produselor alimentare, gesturile corecte, necesare si responsabile in bucatarie care au impact real si imediat asupra mediului inconjurator.
”Intr-o societate dominata de junk food si mese pe fuga, lipsa educatiei alimentare reprezinta o adevarata problema, iar aceasta duce implicit la risipa alimentara, considerata o problema actuala, nu doar in Romania, ci si in intreaga Europa. In anul 2016, tara noastra era situata pe locul al 9-lea intr-un top dat publicitatii de catre Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR). Cu totii stim cat este de importanta educatia culinara inca de la varste fragede, iar o alimentatie corespunzatoare, mai ales cand este vorba de prima masa a zilei, este cheia sanatatii copiilor nostri”, a declarat Daniel Dobre, Fondator Sarbatoarea Gustului.
”Sarbatoarea Gustului” promoveaza educarea gustului consumatorilor, in randul copiilor si al parintilor, liceenilor si tinerelor generatii de bucatari prin informarea si transparenta pedagogica asupra produselor, originilor lor si modului de productie si trasabilitate, transmiterea cunostintelor si incurajarea unui comportament alimentar echilibrat, sanatos, durabil, Eco-responsabil. Festivalul reuneste o serie de evenimente desfasurate in scoli, universitati, restaurante si hoteluri, hipermarket-uri si targuri de alimentatie, HORECA si turism.
Cmentariile sunt închise