Scrisoare deschisă HORA privind urgentarea măsurilor de relansare a industriei

În atenția Domnului Prim Ministru, Ludovic Orban

Organizația Patronală HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești ce are misiunea de a susține și de a promova interesele și valorile comune ale membrilor săi, pe plan național și internațional.

Având în vedere:

  • Anunțul autorităților în cadrul întâlnirilor cu HORA, precum și în massmedia, referitor la redeschidea teraselor pe 1 iunie;
  • Necesitatea pregătirii operatorilor din domeniu cu resursele necesare: oameni, aprovizionare și curățenie;
  • Implementarea noilor protocoale de protecție sanitară, reglementate de catre ANSVSA referitoare la clienți, angajați și spații;
  • Crearea unor reguli interne și instruirea personalului;
  • Abordarea progresivă în reluarea activității;
  • Nevoia de predictibilitate,

HORA solicită Primului Ministru Ludovic Orban următoarele:

  • Decizia de deschidere a teraselor să fie luată cât mai repede în perioada 25-28 mai;
  • Publicarea Hotararii de Guvern în Monitorul Oficial în aceeași zi;
  • Stabilirea protocoalelor de sanitație de catre ANSVSA, împreună cu reprezentanții industriei;
  • Publicarea protocoalelor în Monitorul Oficial o dată cu Hotararea de Guvern de redeschidere a teraselor.

În continuare, prezentăm planul cu etapele și măsurile propuse pentru redeschiderea restaurantelor.

Cu speranța că ne veți acorda sprijinul prompt, rămânem la dispoziția dumneavoastră pentru dialog,

Președinte

Daniel Mischie

PLAN #redeschidemrestaurante

Redeschiderea Teraselor si a Restaurantelor începând cu 1 iunie 2020 astfel:

Faza 1

  1. a) TERASE INDEPENDENTE ȘI TERASE INTEGRATE UNITĂȚILOR PUBLICE DE ALIMENTAȚIE
  • Distanța socială (distanța între mese 1,5 m, mese de max 8 pax);
  • Măsuri sanitare obligatorii angajați (masca, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură);
  • Dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant;
  • Personalul va fi informat și va respecta regulamentele în vigoare;
  • Igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru;
  • Instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 în fiecare meniu.
  1. b) UNITĂȚI TAKE-AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR
  • Limitarea accesului în interiorul locației potrivit numărului de case de marcat deschise/kioskuri, cu păstrarea distanței de 1,5 m între stațiile de preluare comenzi . În cazul în care există mai mulți clienți decât numărul de stații de servire, zona de așteptare va fi în fața unității cu păstrarea distanței între clienți de 1,5 m;
  • Fiecare casa de marcat/ punct de servire va fi dotat cu ecran de protecție din plexiglas;
  • Regulile de distanțare socială vor fi afișate la loc vizibil la intrarea în unitate, angajații unității având obligația de a verifica și asigura respectarea lor;
  • Măsuri sanitare obligatorii pentru angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii la angajaților la intrarea în tură );
  • Dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant;
  • Igienizarea și dezinfectarea programataă a spațiilor de lucru;
  • Instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 la fiecare stație de marcat.

FAZA 2

Data: 15 Iunie 2020

Relaxarea restricțiilor pentru următoarele Spații (pas 2):

  1. a) TERASE INDEPENDENTE ȘI TERASE INTEGRATE UNITĂȚILOR PUBLICE DE ALIMENTAȚIE, INTERIOR RESTAURANTE
  2. b) UNITĂȚI TAKE AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR

Măsuri privind redeschiderea parțială a:

  • Spații închise: restaurant, baruri cafenele, autoserviri, etc.;
  • Distanța socială (distanța între mese 1,5 m, mese de max 8 pax );
  • Măsuri sanitare obligatorii pentru angajați (măsca, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tura);
  • Dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant;
  • Personalul va fi informat și va respecta regulamentele în vigoare;
  • Igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru;
  • Instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 în fiecare meniu;

FAZA 3

Data: 1 iulie 2020

Condiție: numai după analiza indicatorilor COVID19 (infecții, decese) de către CNSSU

Spații:

  • Spații: Restaurante, Cafenele, baruri, unități autoservire, terase, unități take-away
  • Condiții în concordanță cu solicitările CNSSU de la momentul respectiv: Fără restricții.

Cmentariile sunt închise