Se deschide Kaiamo, un restaurant ce mizeaza pe reintoarcerea la origini, atat prin meniu cat si prin simbolistica
Dupa sapte ani petrecuti la Londra, timp in care a urmat (si) cursurile Institutului Le Cordon Bleu si a obtinut Grand Diplome de Cuisine & Patisserie, Radu Ionescu, Founder & Head Chef Kaiamo, a decis sa se reintoarca in tara si sa-si materializeze visul de a avea un restaurant propriu. Conceptul sau, o investitie de familie, a inceput sa prinda viata din luna ianuarie a acestui an, in zona Dorobanti din Capitala, punctul de pornire fiind proiectul realizat pentru master la Cordon Bleu, care a suferit insa foarte multe modificari pe parcurs.
Despre cum a fost ales numele, despre simbolurile integrate in design, precum si despre ce-si propune prin acest concept, povesteste Radu: “Ce inseamna Kaiamo? Nimic. Dar in acelasi timp inseamna totul. In traducerea vechilor obiceiuri stravechi, dacice si scandinave, am putea spune ca inseamna “nazuinta spre absolut”. Un concept propriu, luat nastere dupa multe nopti de cumpana si multi ani de dorinta si pasiune. Masca este un simbol romanesc din Maramures, unde in noaptea dintre ani, la miezul noptii, oamenii purtau aceste masti malefice pentru a speria spiritele rele inainte de intrarea in noul an. Si sa intre in anul nou purificati. Schimbati. Noi, ne dorim sa schimbam lucrurile in Romania. Schimbarea ne este calauza simbol”.
Kaiamo este impartit in patru zone, denumite dupa provinciile tarii: zona de lounge este Moldova, zona de zi este Muntenia, zona de seara este Maramures, zona de bar Transilvania, iar terasa este Basarabia. Zonele sunt delimitate prin paravane stilizate realizate manual de catre maestri populari traditionali din diferite zone ale tarii. Mai exista si zona de Chef’s table, un loc in care proprietarul a folosit simboluri personale. “Chef’s table va avea 9 locuri, iar blatul mesei are o grosime de 9 cm, noua fiind numarul meu norocos. Aici va fi disponibil un meniu special, total diferit de cel al restaurantului. Vom avea un tasting menu bazat pe 15 preparate, din mai multe categorii, cu un tratament aparte si din partea bucatarilor. Meniul este derivat din cel a la carte, insa este gandit sa arate acea emotie puternica ce a pornit in momentul in care eu am inceput sa gatesc. Imi doresc sa transmit la chef’s table acea secunda cand am pus prima oara mana pe cutit”, a precizat Radu.
In ceea ce priveste meniul, acesta va fi conturat pe experientele personale ale proprietarului-bucatar si va fi alcatuit in totalitate in functie de sezonalitate si provenienta: “Voi crea anumite dish-uri plecand de la anumite preparate care au insemnat ceva pentru mine si sa le transmit mai departe, incercand sa creez emotii. Emotii care, la fel, pot fi diferite. De asemenea, voi avea un preparat care va fi un tribut dedicat scolii, precum si un preparat-tribut lui Ollie (Dabbous, proprietarul restaurantului omonim din Londra, unde a lucrat Radu – n. red.), un dish pe care il faceam in restaurantul lui si-l voi reproduce in al meu, cu permisiunea lui. Fiecare preparat va avea o poveste in spate. In ceea ce priveste ingredientele folosite, acestea vor fi numai de sezon, si locale, atat cat putem. Cu alte cuvinte, meniurile noastre se vor schimba complet o data la trei luni, nu doar dish-urile, ci si ingredientele, de la primul pana la ultimul folosit”.
Kaiamo este situat pe strada Ermil Pangratti nr. 30A si se va deschide oficial duminica, 9 septembrie 2018.
Cmentariile sunt închise