Souk – surpriza toamnei într-o capitală cosmopolită
Când spunem Souk gândul ne duce la un bazaar în care îți sunt asaltate simțurile, deseori asociat cu negocierea exersată ca artă a dezbaterii, cu felul în care ești atras de culori, de strălucire. Restaurantul Souk s-a insinuat deja de două săptămâni într-un peisaj mai mult decât divers din punct de vedere gastronomic din zona Floreasca-Dorobanți. Souk nu este exact ceea ce te aștepți dacă îi treci pragul fără a-ți deschide mintea și nici nu și-a propus să vină să răstoarne peste noapte preconcepții despre așteptările românilor de la bucătăria libaneză. Ne explică conceptul și motivele care l-au mânat să deschidă Souk, chiar owner-ul acestuia – Maissam Mrad. În primul rând, el a crescut în cultura ospitalității, întreaga familie Mrad fiind implicată în diverse ramuri ale HORECA cu branduri crescute prin eforturi susținute și care sunt deja nume mari în industrie. Restaurantul Souk este de altfel deschis deasupra localului de referință pentru consumatorii de fast-food – Springtime Floreasca. Maissam ne declară că indiferent de afacerea în care s-a implicat de la o fragedă vârstă, a avut mereu în minte felul în care a fost crescut și un lait-motiv care i-a fost insuflat – grija pentru client primează întotdeauna.
El consideră că românii au adoptat cu entuziasm conceptul de fast-food și l-au îndrăgit fără rezerve, dar era loc de un alt nivel al creșterii popularității anumitor feluri de mâncare. Fără să țină cont neapărat de ceea ce se întâmplă în piață, s-a gândit la importanța schimbării percepției consumatorului român față de ce este, către ce ar trebui să evolueze bucătăria libaneză modernă. O astfel de trecere, curajoasă, nu se putea face decât treptat, având ca baza preparatele libaneze cu care aceștia sunt obișnuiți. Clientul tipic Souk este definit de Maissam ca un personaj dinamic, este antreprenorul sau corporatistul pentru care contează un prânz gustos servit cu promptitudine. Aceeași persoană va reveni să servească cina tihnit, își va acorda răgazul de a se bucura de compania unor prieteni. Exact prin asta și-a dorit proprietarul Souk să se diferențieze net și să se îndepărteze de imaginea de ansamblu asociată deseori cu o cultură arabă.
Fără agitație deosebită în jurul unui concept, ai timp să observi că la Souk nimic nu deranjează vizual, nu există o ostentație a decorului care să obosească. Muzică ambientală și un decor cald, luminile se adaptează momentului zilei, iar zumzetul discret generat de oaspeți contribuie la atmosfera plăcută. Predomină bunul gust și respectul față de origini, pereții sunt decorați cu afișele unor filme din alte vremuri și denotă o preocupare pentru clasicul oriental, iar surpriza este bucătăria deschisă. Mâncarea se pregătește la propriu sub privirile oaspeților, chiar și vestita shaorma de vită se gătește pe cărbune și este unul dintre preparatele familiare adus de bucătarii Souk la o formă pe care Maissam o numește fără compromis. Meniul reflectă intenția de a comunica mândria rădăcinilor gastronomice, dar care este deja așezată într-un decor vestic cu accente culinare care flatează gusturile rafinate.
“Prospețimea și originea ingredientelor sunt însă cele care vor prima întotdeauna. Eu îmi doresc această reputație pentru Souk, apoi vom introduce treptat consumatorul fidel într-o lume care se dezvoltă continuu. Nu re-inventăm bucătăria libaneză, doar o ancorăm în urban și în mintea unui om ocupat, dar care din când în când se oprește să se bucure de o experiență culinară completă. Ne dorim ca anul viitor să introducem 5 course menu sau set menu, un concept unic prin care să ajutăm oaspeții să înțeleagă mai bine frumusețea ritualului unei mese de inspirație orientală.”
Tot el ne declară cu mândrie că deserturile de la Souk sunt cumva reprezentarea ciocnirii dintre două civilizații: est și vest se întâlnesc armonios într-un clasic italian precum panna cotta aromată cu apă de trandafiri. Tot din respect pentru cei care îi vor deveni clienți fideli, restaurantul Souk are o listă de vinuri alcătuită cu grijă de un somelier. Pentru a acompania feluri de mâncare savuroase, există și un meniu de cocktail-uri gândite special pentru a se alinia cu întreg conceptul de îmbinare a tradiționalului cu așteptări adecvate anului 2020. Nu putea să lipsească și shisha menită să completeze ritualic masa oricărui gurmand.
O altă preocupare în alcătuirea meniului a fost posibilitatea de a gusta puțin din toate: ”Exact ca atunci când te duci la souk să faci cumpărături și cumva nu reușești să decizi ce să cumperi… în restaurantul nostru aperitivele calde și reci vin în porții mici pe care le poți împărți cu prietenii. Oricum întreg conceptul a avut ca centru al preocupării mese cu prieteni sau parteneri de afaceri într-o atmosferă plăcută, relaxată. Mâncarea ne strânge în jurul ei și de aceea suntem foarte atenți să menținem ridicate standardele de calitate ale ingredientelor și servirii. Eu cu asta am crescut: ospitalitate și inovație în Horeca, fără compromis.”
Restaurantul Souk este situat pe Calea Floreasca 131 B și este deschis de luni până duminică de la ora 12 la 24.
Cmentariile sunt închise