Srisoarea deschisa Hora – Clarificări referitoare la restricțiile aplicate industriei HORECA / Solicitare relaxare restricții
HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) – autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, adresează un nou mesaj sub forma unei scrisori deschise semnata de Ion Biriș Președinte HORA.
Organizația Patronală a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania – HORA este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești, ce are misiunea de a susține și de a promova interesele și valorile comune ale membrilor săi, pe plan național și internațional.
Avand în vedere:
- Hotărârea nr. 1090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pentru o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 10.10.2021, conform careia, dispozitile art. 6 din Anexa 3 stabilesc faptul ca “activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase se poate desfasura in functie de incidenta cazurilor covid cumulate la 14 zile”, in diferite intervale orare.
- Hotărârea nr. 1.130/2021 pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 care, urmare a cresterii exponentiale a incidentei cazurilor covid, a instituit un program unic si limitarea capacitatii de functionare la 50% pentru activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, indiferent de incidenta cazurilor covid cumulate la 14 zile;
- Hotărârea nr. 1.183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care mentine masurile adoptate prin Hotărârea nr. 1.130/2021, pentru o perioada de 30 de zile incepand cu data de 09.11.2021, respectiv un program unic si limitarea capacitatii de functionare la 50% pentru activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, indiferent de incidenta cazurilor covid cumulate la 14 zile;
- Ca la acest moment se inregistreaza un trend descendent al cazurilor covid inregistrate, incidenta cazurilor covid cumulate la 14 zile, la nivelul Municipiului Bucuresti fiind la data de 18.11.2021 de 4.76 cazuri/ 1.000 de locuitori, conform informatiilor publicate de Directia de Sanatate Publica Bucuresti (https://dspb.ro/rata-de-incidenta);
- Industria HORECA a fost grav si constant afectata inca de la momentul instituirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei; Reprezentăm industria care avut cele mai mari pierderi financiare, între 30% – 70%. Peste 30% dintre afacerile din domeniu au închis permanent, iar restul celor care încă supraviețuiesc, nu mai pot rezista cu un program scurt, care nu permite desfășurarea unui interval orar critic pentru un business din ospitalitate, respective intervalul orar pentru cină.
- La acest moment masurile stabilite prin Hotărârea nr. 1.183/2021 nu sunt proportionale cu cele stabilite anterior in cazuri de incidenta a cazurilor covid similare si exced scopului ce a condus la adoptarea acestora, insa produc efecte devastatoare in randul operatorilor economici din domeniul HORECA, efecte care se reflecta in toate planurile sociale, de la bugetul de stat pana la piata fortei de munca / somaj;
- Hotărârea nr. 1.130/2021 si Hotararea nr. 1.183/2021, din examinarea Notelor de fundamentare atasate, nu apar a avea la baza studii si fundamentari care justifica oportunitatea si relevanta eliminarii pragurilor de functionare orare si de incidenta stabilite prin actele normative anterioare;
- Faptul ca, desi in absenta acestor studii / fundamentari, s-ar putea retine poate o eventuala justificare prin raportarea la rata incidentei existenta la data decuplarii restrictiilor de rata de incidenta; astfel la data de referinta a Hotararii nr. 1130/2021, 10.2021, rata de incidenta era de 16.54 cazuri/ 1.000 de locuitori, insa, dupa cum am relevat supra, rata de incidenta este la data de 18.11.2021 de 4.76 cazuri/ 1.000 de locuitori conform (https://dspb.ro/rata-de-incidenta), astfel, este evidenta disproportia si se impune cel putin revenirea la starea anterioara decuplarii din punct de vedere al proportionalitatii;
Prin prezenta va solicitam respectuos evaluarea de urgență a situației absolut disperate a operatorilor din domeniul HoReCa și dispunerea de măsuri care să permită acestui domeniu, și tuturor industriilor / domeniilor conexe să subziste, dat fiind ca alternativa cu care majoritatea operatorilor se confrunta in conditiile mentinerii actualelor masuri este fie inchiderea afacerii pur si simplu, fie falimentul, consecinte al caror impact deosebit de grav nu mai necesita prezentari suplimentare.
Astfel, va rugam sa analizati si sa dispuneti următoarea măsură esențială
- eliminarea restrictiilor privind (i) programul (05:00 – 21:00) si permiterea funcționării în intervalul 05.00 – 24.00, respectând aceleași măsuri de acces pe baza certificatului verde si cu 50% din capacitatea maxima a spatiului a operatorilor economici din industria HORECA;
Precizam faptul ca solicitarea noastra este fundamentata inclusiv pe faptul deosebit de relevant ca la nivelul operatoriilor din industria HORECA accesul este conditionat de certificatul verde care atesta vaccinarea sau trecerea prin boala, iar categoriei de persoane vizata nu i se aplica restrictii de circulatie. Astfel, persoanele cu certificat verde pot circula libere de restricții, la orice oră și sunt singurii care au acces în restaurante, baruri și cafenele.
Totodata, in sprijinul celor de mai sus, dorim sa aratam ca orice masura de relaxare / eliminare a restrictiilor privind programul, nu va conduce la crearea unor aglomerari ce pot favoriza o transmitere colectiva a virusului Sars-Cov-2, in acest domeniu fiind aplicabile reguli de functionare ce asigura distantarea sociala si limiteaza contactul participantilor, reguli care au functionat si anterior in starea de alerta si au fost aplicate practic si eficient.
Astfel, prelungirea restricțiilor cu încă 30 de zile, în contextul scăderii incidenței sub 5/1000 la nivelul Municipiului București, impune o revizuire a măsurilor de urgență și eliminarea industriei de sub condiționarea orei de functionare, dată fiind introducerea certificatului verde.
Misiunea noastră rămâne aceeași, de a apăra interesele industriei de ospitalitate și de a fi un sprijin pentru antreprenorii din acest domeniu, care în această perioadă de confuzie generală, au nevoie de ghidaj și de o comunitate puternică.
Președinte HORA – Ion Biriș
Cmentariile sunt închise