Studiu PwC: Piata turismului de recreere ar putea creste cu o medie anuala de 30%, prin aplicarea unei cote reduse a TVA de 9% pentru serviciile de recreere
Piata locala a turismului de recreere ar putea creste, ca medie anuala, cu 30%, pana in 2021, pana la o valoare de 240 de milioane de lei, potrivit unui studiu realizat recent de PwC ce analizeaza impactul aplicarii unei cote reduse a TVA pentru serviciile de recreere.
Pentru 2018, aceasta piata este estimata la 36 de milioane de lei, iar specialistii considera ca aplicarea unei cote reduse a TVA de 9% pentru serviciile de recreere ar genera un impact pozitiv de aproximativ 340 de milioane de lei la bugetul de stat, pana in 2021.
„Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru acest sector ar avea un efect de multiplicare semnificativ, datorita dezvoltarii unor noi activitati conexe pentru care s-ar plati taxe si impozite suplimentare. Dezvoltarea industriei si atragerea de investitii ar fi doua dintre efectele unei astfel de masuri. Cresterea colectarii s-ar realiza prin stimularea consumului in zona serviciilor de recreere si diversificarea serviciilor accesate. Practica ne-a demonstrat acest lucru, ca urmare a aplicarii unei cote reduse de TVA in industria alimentara incepand cu 1 iunie 2015. In acelasi timp, efectul reducerii cotei de TVA ar avea un impact pozitiv si asupra reducerii „economiei gri”, care situeaza Romania pe un nedorit loc fruntas in randul statelor membre UE”, a declarat Daniel Anghel, partener Consultanta fiscala, PwC Romania, citat de Agerpres.
Conform studiului citat, prezentat in cadrul unei conferinte organizate de catre compania de consultanta, doar 15,6% din populatia Romaniei dedica saptamanal „macar o ora” pentru activitati sportive si de recreere, comparativ cu peste 50% la nivel european. In acelasi timp, tara noastra are un procent mai mare de fumatori in total populatie si un consum de alcool mai ridicat pe cap de locuitor, comparativ cu media Uniunii Europene.
In ceea ce priveste aplicarea unei TVA reduse pentru diverse categorii in activitatile de recreere, Bogdan Belciu, partener Servicii de consultanta in afaceri si management PwC Romania a declarat: „Stimularea industriei de profil prin aplicarea unei cote reduse de TVA ar genera un plus de 1,1 milioane de vizitatori pentru complexele de recreere din Romania in anul 2021, comparativ cu situatia actuala. Daca adaugam acestui lucru si estimarile de crestere a veniturilor populatiei, in tandem cu alocarea unui procent mai mare din venituri pentru astfel de activitati, avem tabloul complet al dezvoltarii industriei de profil in paralel cu atragerea de investitii suplimentare. Daca Guvernul decide sa-si redirectioneze atentia si catre activitatile de recreere, momentul este cum nu se poate mai oportun. Comisia Europeana a publicat recent o propunere de modificare a Directivei privind aplicarea de cote reduse de TVA, prin care intentioneaza sa faciliteze aplicabilitatea acestei cote, iar statele membre sa aiba o putere de decizie mai mare, in functie de domenii si sectoare. Directiva propune si o a treia cota de TVA, intre 0% si 5%. Romania poate astfel sa-si aleaga domeniile de interes din aceasta perspectiva. Jumatate dintre statele membre aplica o cota redusa de TVA pentru activitatile de recreere. Fiecare stat membru si-a stabilit politicile tinand seama si de resursele naturale de care dispun”.
Printre tarile care au aplicat TVA redusa la serviciile de recreere, se afla Franta, Polonia, Germania, Cehia sau Finlanda.
Din estimarile expertilor, stimularea industriei de profil prin aplicarea unei cote reduse de TVA ar genera un plus de 1,1 milioane de vizitatori pentru complexele de recreere din Romania in anul 2021, comparativ cu situatia actuala.
Studiul PwC Romania arata ca, la nivel global, segmentele de piata globala in turismul de recreere sunt estimate sa creasca, anual, cu 6%, cel mai mare impact fiind consemnate in turismul medical si cel de wellness, cu 10-15% pe an.
Din totalul calatoriilor efectuate, 14% sunt dedicate pentru welleness si spa, restul pentru turismul complementar. De asemenea, 66% din turismul wellness are loc la nivel intern, restul la nivel international.
Raportul „Analiza pietei activitatilor si complexelor de recreere din Romania”, ce are in vedere impactul aplicarii unei cote reduse a TVA pe acest segment de activitate, a fost prezentat de PwC Romania in cadrul unei conferinte organizate pe data de 7 mai 2018. (sursa foto: AnaHotels)
Cmentariile sunt închise