Trenduri food ale anului 2016: Gătitul sous vide în miciile gospodării și diferențele regionale ale mâncării indiene

Cu trei luni scurse din 2016, ne aflăm undeva între a afla trendurile anului în materie de mâncare și restaurant și între a vedea dacă acestea se confirmă sau nu. Predicțiile pentru 2016 sunt ușor diferite de cele pentru anul trecut, când puiul prăjit, mâncarea tip fast food și numeroasele tipuri de livrare de mâncare, de la produse raw la produse ieșite din bucătării premiate cu stele Michelin au fost populare.

Unul dintre gadgeturile de food ale anului se anunță aparatul de sous vide, metoda de gătire a alimentelor în vid și scufundate în apă caldă, la o temperatură constantă. Dacă tehnica de gătire nu este un lucru recent, aparatele astea vor începe să ia cu asalt și consumatorii casnici, nu doar marile restaurante. Așadar ne putem aștepta la o creștere în popularitate a acestor aparate printre micii gospodari.

2016 pare să fie anul în care procesul de fermentare al alimentelor va lua o nouă amploare. Deși tehnica este comună mai multor culturi, fermentarea legumelor și a lichidelor pare a fi tot mai mult folosită de bucătarii în căutare de gusturi și texturi noi pentru preparatele lor.

Gastronomia japoneză are potențialul de a fi luată sub observație în acest an, dincolo de preparatele cunoscute la nivel mondial precum sushi sau ramen. Diferite cărnuri și soiuri de tofu gătite shabu shabu, o omletă sub forma de pizza numită Okonomiyaki sau un fel de mâncare gătit la abur numit Chawanmushi sunt preparatele din bucătăria obișnuită japoneză care vor câștiga popularitate în următoarea perioadă.

Trendurile anului 2016 se extind și înafara bucătăriei. Pentru că chefii și patronii de restaurante aleg tot mai des să închidă localul duminica sau în tot weekend-ul, iar acest lucru se simte atât la bucătăriile mici, dar și la cele luxoase. Grija pentru staff și pentru personalul din bucătărie pare să fie o prioritate în business și astfel se vor căuta ore mai decente de lucru, mai puțin stres și mai mult timp liber pentru aceștia.

Tot o mișcare pentru sustenabilitatea bucătăriei va fi și trecerea la consumul de pești mici. Fine Dining Lovers povestesc despre un chef care a promis că va găti doar pești de mărime mică de-acum înainte, alegerea lui fiind motivată și de pierderile de astfel de pești care se produc an de an în lume. De altfel, peștii mai mici ar fi o sursă bună de grăsimi bune, un alt motiv care să ne determine pe toți să ne îndreptăm atenția spre ei.

Popularitatea restaurantelor și a bucătăriei indiene va crește și ea în 2016 potrivit predicțiilor, pornind chiar din a doua casă a indienilor – Marea Britanie. Astfel, britanicii vor continua să-și educe gusturile în beneficiul bucătăriei indiene, lucru care va aduce cu sine un și mai mare import de gusturi și rețete orientale. În plus, localurile o să înceapă să se orienteze pe anumite regiuni ale Indiei și influențele aduse de acolo, având ocazia să întâlnești un restaurant ce se bazează pe tocane curry servite cu naan din nordul Indiei inspirate, dar și mâncări sudiste, gătite ușor diferit.

Autor: laura.holban@foodandbar.ro

Cmentariile sunt închise