Un an “plin” pentru Chef Foa si Flavours Food Design: proiecte inedite si consolidarea business-ului
Florin Scripca, cunoscut si sub numele de Foa, a pornit in propria calatorie culinara in urma cu 16 ani, dar este pasionat de bucatarie de cand se stie. A inceput sa devina cunoscut publicului larg inca de acum 10 ani, cand, impreuna cu doi colegi de echipa, era gazda a emisiunii TV „Flavours 3 Bucatari”. In prezent, Chef Foa face parte din echipa Flavours Food Design si coordoneaza o echipa de peste 75 de bucatari, avand in subordine numeroase bucatarii, ale unora dintre cele mai apreciate locatii din Bucuresti: Stradale, Willbrook Platinum Convention Center, Biutiful, Biutiful By the Lake, Flavours Food Academy, Fratellini si Uanderful. Din 2014, face parte din juriul „MasterChef Romania”. Inceputul anului 2016 a marcat un nou pas in dezvoltarea companiei Flavours: preluarea managementului Willbrook Business and Convention Center din Bucuresti. Am stat de vorba cu Chef Foa despre implicatiile acestui pas si despre cele mai importante proiecte planificate pentru anul 2016.
„Am inceput in forta anul 2016 si urmatoarele luni se anunta la fel de pline de evenimente. Prima mare stire in business-ul Flavours a fost preluarea celui mai mare si mai modern echipat centru de evenimente din Bucuresti, Willbrook Platinum. Din martie anul acesta operam aici 13 sali de evenimente, in care am inceput sa gazduim zilnic clienti, de la mici coffee break-uri de 20-30 de persoane, pana la evenimente de amploare, de peste 800 de oameni, avand posibilitatea sa gestionam simultan peste 2.500 de persoane. Locatia este in general cunoscuta pentru evenimentele corporate, dar are cateva caracteristici deosebite care o plaseaza foarte bine si in zona evenimentelor private si ne dorim sa atragem cat mai mult atentia asupra acestui lucru”, spune Chef Foa.
Willbrook Business and Convention Center este cel mai mare centru de conferinte din Capitala, cu o suprafata de 2.700 mp, perfect tehnologizata. Centrul este deservit de o bucatarie high-end, investitia realizata de Flavours in amenajare si dotare ridicandu-se la circa 450.000 euro. In urma acestui acord, compania Flavours previzioneaza o crestere a cifrei de afaceri cu peste 1 milion de euro anual.
Stradale, un proiect ce va fi extins cu o locatie tailor-made
Un alt proiect important al anului 2016 este deschiderea unui nou restaurant Stradale, tailor-made pentru Oracle, in prima cladire Oregon Park. Ca noutate pentru acesta locatie, zona de live cooking/street food va avea, alaturi de tandoor si robata, o noua aditie marca Chef Foa.
Primul restaurant Stradale, o investitie de circa 200 de mii de euro, a fost deschis acum un an, la parterul cladirii de birouri Bucharest Business Park (BBP). Purtand semnatura lui Chef Foa, Stradale este un concept de restaurant axat pe „street food” si „live cooking”, destinat in special zonelor cu cladiri de birouri.
“Flavours a pornit la drum concentrandu-se pe timpul liber. Acum ne orientam spre o alta zona de timp – cel petrecut la birou. Majoritatea prietenilor nostri lucreaza intr-un birou, dar nu au o optiune reala, care sa-i satisfaca, pentru masa de pranz. In ultima vreme, toata lumea e indragostita de Street Food. Am pus mult suflet in acest proiect, am investit mult in echipa, design si in crearea meniului”, a declarat Chef Foa.
Conceptul Stradale a fost extins in vara anului trecut cu Stradale Carnivale, un proiect ce a luat nastere ca urmare a castigarii licitatiei organizate de catre Scoala Americanae Internationala din Bucuresti (AISB), Flavours devenind operator pentru toate serviciile de catering din cadrul comunitatii AISB. Stradale Carnivale este un restaurant cu circuit inchis, deschis exclusiv comunitatii Scolii Americane Internationale din Bucuresti (AISB), si deserveste pana la 1.000 de persoane la mese, pe langa optiunea express de take away.
Potrivit lui Chef Foa, proiectul Stradale a aparut ca o materializare a doua trenduri din industria Horeca: Healthy Living – retete sanatoase, pentru un stil de viata sanatos, si Street Food, ce patrunde incet, incet si in Romania.
„Sunt doua trenduri foarte interesante pentru noi in acest moment. Vedem peste tot „retete” de mancat sanatos si pentru un stil de viata sanatos, insa eu cred ca nu e nimic complicat in a manca sanatos. Trebuie cumva sa facem un pas inapoi, sa ne intoarcem putin la modul clasic de gatit, la felurile clasice de mancare si la ingredientele naturale si sanatoase. Bineinteles, reinventat astfel incat sa se potriveasca noilor generatii, insa este ceva pur in mancarea traditionala, pur si sanatos, care trebuie pastrat. Ne dorim foarte mult sa promovam acest concept la Stradale si ne bucura ca cei care vin la noi pentru pranz savureaza preparatele care sunt mereu create din cele mai proaspete ingrediente si aduc cumva aminte de gusturile din copilarie. Sunt mancaruri complexe, hranitoare si sanatoase, dar in acelasi timp delicioase si care arata bine. Cel de-al doilea trend, Street Food, patrunde incet si in Romania, si speram sa se dezvolte in perioada urmatoare. Este ceva foarte natural intr-un festival de street food, o bucurie vie si o libertate a gusturilor pe care nu o regasesti in alta parte. Imi doresc sa ma implic in astfel de proiecte si chiar anul acesta vom anunta o astfel de initiativa”, a precizat Foa.
„Last minute wedding”, cel mai nou proiect
Totodata, 2016 marcheaza lansarea unui proiect deosebit al companiei Flavours, numit „You and Flavours Engaged”, ce are in centru organizarea unui eveniment important in viata de cuplu: nunta. „2016 este anul in care am dezvoltat programul „You and Flavours Engaged”, proiectul nostru last minute wedding 2016, pentru cei care nu vor sa-si planifice nunta cu ani de zile inainte si carora le putem oferi locatii pentru 80 de invitati sau sali de pana la 800 de persoane, cu parcarea asigurata. Desigur, meniurile sunt personalizate in functie de tema nuntii si dorintele mirilor si sunt coordonate de catre mine. Tot pentru 2016 mai lucram la cateva proiecte tare interesante, insa sunt momentan in faza de planificare, astfel ca vom reveni in curand cu detalii”, povesteste Chef Foa.
Claudia Sima, de la MasterChef in bucataria Flavours
„Apoi, un alt proiect nou pentru Flavours, si un proiect de suflet pentru mine, o are in centru pe Chef Claudia, pe care am crescut-o inca de pe vremea Masterchef 2015, cand mi-am dat seama de potentialul ei. In urma participarii la emisiune, ea a ajuns in bucataria Flavours si de cateva luni bune lucram impreuna si o ajutam sa se dezvolte. Ea este pasionata de zona de dulce, astfel incat planuim sa o sustinem in dorinta ei de a crea dulciuri personalizate pentru clientii nostri”, detaliaza Chef Foa.
Pentru Foa, oamenii cu care lucreaza sunt extrem de importanti in procesul de crestere a bucatarului: „In echipa pe care am creat-o pentru Flavours si Stradale caut mereu oameni pasionati, care sa fie dispusi sa invete unii de la altii, sa „fure meserie” si sa se perfectioneze constant. Cred ca bucatarul trebuie sa ramana ca in prima zi in care a intrat in bucatarie, adica un burete care absoarbe informatie si e deschis sa invete, sa-si asume faptul ca meseria pe care o practica nu e usoara, vine cu bune si cu rele, cu realizari si dezamagiri, dar toate acestea contureaza modul in care pregatim mancarea si ne ajuta sa evoluam. Cred ca ajuta foarte mult sa fii o fire creativa si mereu conectata la ceea ce se intampla in jurul tau – odata ce descoperi noi orizonturi, le vei integra cu usurinta in felurile pe care le prepari. Acest mod de a privi lucrurile m-a ajutat si ne-a ajutat, ca business, sa fim mereu cu un pas inainte.”
Carmen.ionescu@modernbuyer.ro
Cmentariile sunt închise