Un chef roman, concurent in premiera la Barilla Pasta World Championship, una dintre cele mai importante competitii mondiale dedicate pastelor
Adrian Sisiu, Chef al Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca, va reprezenta, pentru prima data, Romania la Campionatul Mondial de Paste Barilla, una dintre cele mai importante competitii dedicate pastelor, la nivel mondial. Romanul va concura cu alti 19 chef-i din intreaga lume, sub privirile unui juriu ce reuneste „crema” Chefi-lor cu stele Michelin. Barilla Pasta World Championship, eveniment cu traditie ajuns la a 6-a editie, va avea loc intre 27 si 29 septembrie 2017, la Milano si Parma.
„Pastele nu sunt doar un icon al gastronomiei italiene, ci si punctul de intalnire intre dieta mediteraneana si un aliment sanatos, care ofera prilejuri de socializare si care a dat lumii nenumarate retete. Nu in ultimul rand, pastele sunt o alegere sustenabila pentru planeta” – sunt cuvintele lui Pietro Barilla, care insumeaza intreaga filozofie din spatele Barilla Pasta World Championship, concursul care a ridicat pastele la rang de haute cuisine, transformand chef-i din intreaga lume in ambasadori ai bucatariei italiene.
Participantii isi vor demonstra maiestria in bucatarie in cadrul a doua probe neconventionale ce constau in dezvoltare unor retete de paste ale viitorului (Future of Pasta) si a unei retete reinterpretate de Spaghetti al pomodoro, probabil cea mai cunoscuta si simpla reteta de paste din lume. Una din noutatile editiei din acest an a competitiei este faptul ca toti concurentii nominalizati au fost „antrenati” inainte de chef-i italieni cu stele Michelin, printre care Alfio Ghezzi (Margon Locanda, Casa Ferrari – Trentino), Matteo Baronetto (Del Cambio – Torino), Lorenzo Cogo (El Coq – Vicenza), Roberto Rossi (Silene – Seggiano, Toscana) si Caterina Ceraudo (Dattilo Restaurant – Crotone).
Adrian Sisiu, ambsador culinar al Italiei in Romania
Editia din acest an a Barilla Pasta World Championship aduce o premiera si pentru Romania: printre cei 20 de Chefi nominalizati de pe toate continentele se numara si un roman. Nascut in Romania, in 1988, Adrian Sisiu (29 de ani) s-a stabilit in Italia, in 2003, impreuna cu familia. Pasionat de gastronomie si de gusturile italiene, Adrian a studiat in Italia la IAL Emilia Romagna, o scoala de bucatari cu o programa de practica intensa, la finalul caruia a profesat, timp de 10 ani, in restaurante prestigioase din Italia – London Hotel, parte a lantului Batani Select Hotel, si in restaurantul Tipiko din Pinarella.
In 2014, Adrian Sisiu a decis sa se intoarca in Romania, devenind ambsador al bucatariei italiene. In prezent, este Chef la renumitul Grand Hotel Italia, din Cluj-Napoca, unul din cele mai mari hoteluri din Romania, unde coordoneaza o echipa formata din 15 oameni. Multipremiat in cadrul concursurilor de gatit, Adrian a fost remarcat in competitia „Pizza and Pasta”, desfasurata, anul acesta, la Bucuresti, unde a castigat Trofeul Barilla pentru cea mai buna reteta de paste.
Adrian Sisiu a imbinat doua mari pasiuni, cea pentru sport si pentru gustul Italiei, in reteta sa de paste signature, care i-a adus si nominalizarea in cadrul Barilla Pasta World Championship. Barilla Bio Spaghetti Champion este un preparat sanatos si energizant, conceput special pentru oamenii pasionati de un stil de viata activ.
„Trendul din ce in ce mai accentuat in directia unui stil de viata sanatos si activ va continua sa influenteze tot mai mult obiceiurile de consum ale oamenilor si, in particular, modul si ocaziile in care vor manca paste. Retetele de paste ale viitorului vor fi simple, gustoase, preparate cu atentie pentru sanatate si menite sa ofere energie oamenilor din ce in ce mai activi. In viitor, cred ca pastele vor ajunge sa fie consumate nu doar la pranz si cina, ci si in alte ocazii: spre exemplu, inainte sau dupa activitatea sportiva. Maratonistilor deja le este cunoscut conceptul de Pasta Party. Aceasta este si filozofia din spatele retetei mele, mai ales ca ingredientele folosite fac parte din meniul unui sportiv profesionist, unui campion: antioxidanti esentiali, vitamine, fibre, acizi grasi esentiali, proteine. Imi doresc ca oamenii sa asocieze tot mai mult pastele cu starea de bine si asta am incercat sa insuflu cu reteta mea”, a declarat Adrian Sisiu, nominalizatul Romaniei in cadrul Barilla Pasta World Championship.
In cadrul etapei de pregatire pentru acest concurs, Chef Adrian Sisiu a fost antrenat Caterina Ceraudo, desemnata „Cel mai bun Chef femeie la nivel mondial”, de catre Ghidul Michelin.
Cum se va desfasura concursul
Sub ochii unui juriu extrem de exigent, cei 20 de nominalizati vor avea de infruntat doua probe: „Signature dish. Cum inglobeaza conceptul The Future of Pasta” (27 septembrie – Milano) si „Spaghetto al Pomodoro. Cum sa reinterpretezi un preparat traditional iconic intr-un mod inovativ si modern” (28 septembrie – Milano).
In cadrul primei probe, juriul va nota abilitatile culinare ale Chef-ului, talentul, aspectul estetic al preparatului si mesajul fiecarei retete (viziunea personala asupra retetei de paste a viitorului). La finalul primei probe vor fi desemnati 10 semifinalisti care vor merge mai departe in competitie. In cadrul celei de-a doua probe, concurentii vor prepara, timp de 30 minute, o reteta reinterpretata de „Spaghetti al pomodoro”. Marea finala va avea loc pe 29 septembrie, la Parma, la Academia Barilla, in fata unui auditoriu, format din Chefi cu stele Michelin si un juriu VIP.
Marele premiu va consta intr-un program de training personalizat la Scoala Alma Culinary, care va include lectii predate de unii dintre cei mai de succes chef-i din lume.
Cmentariile sunt închise